Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 24 Απρ 2018
Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη
Κλίκ για μεγέθυνση

Η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια θα εξομαλύνει τις περιφερειακές διαφορές

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο κίνητρο για να υπερκεραστούν οι περιφερειακές διαφορές και να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις από την ταυτόχρονη ένταξη των έξι βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, γράφει ο πρώθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του Κοσόβου, Bekim Çollaku.

Σε άρθρο του στη Euractiv, ο κ. Collaku τονίζει ότι με την εξαιρετικά πολύπλοκη οργάνωση του Συμβουλίου και την εξουσία που διαθέτει κάθε κράτος μέλος όσον αφορά στην άσκηση βέτο σε σημαντικές αποφάσεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνο η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ωστόσο, μόλις τα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες χαλάρωσαν τη στάση τους, λέγοντας ανοιχτά στη νέα στρατηγική της Επιτροπής ότι ολόκληρη η περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων απολαμβάνει μια προοπτική της ΕΕ (κάτι που έχει καθιερωθεί για σχεδόν 20 χρόνια, αλλά σπάνια αναφέρεται ρητά), παρατηρήθηκε πλήθος αντιδράσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Σε έναν μήνα, η βουλγαρική Προεδρία φιλοξενεί την πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Είναι η πρώτη φορά που τόσο οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και η ΕΕ των 28 θα βρεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία, ώστε να προωθηθεί σε μεγάλο βαθμό η ατζέντα της διεύρυνσης, υπογραμμίζει ο κ. Collaku.

Δυστυχώς, οι φόβοι που τροφοδοτούνται από εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις έχουν ωθήσει ορισμένα κράτη μέλη να υποεκτιμήσουν τη σημασία του εν λόγω γεγονότος, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις δυνατότητές τους να επιφέρουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή. Υπάρχουν ακόμη και αναφορές ότι οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενδέχεται να μην εμφανιστούν στη Σύνοδο.

«Η μόνη κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την αντίδραση είναι να προχωρήσουμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», επισημαίνει ο Κοσοβάρος αξιωματούχος. Είναι σαφές ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επιθυμούν να διευρύνουν περαιτέρω την Ένωση.

Μελέτη: Η πλαστική συσκευασία δεν μειώνει τα απορρίματα τροφίμων

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων δεν καταπολεμούν το πρόβλημα των απορριμμάτων τροφίμων στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη που διαπίστωσε ότι οι συσκευασίες και τα απόβλητα διπλασιάστηκαν στην ΕΕ μεταξύ 2004 και 2014.

Συγκεκριμένα, νέα μελέτη από τη ΜΚΟ Friends of the Earth Europe και τη Zero Waste Europe κατέδειξε ότι οι πλαστικές συσκευασίες δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα των απορριμμάτων τροφίμων στην Ευρώπη.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της πλαστικής συσκευασίας που αναφέρουν οι κατασκευαστές οφείλεται στο γεγονός ότι διατηρεί φρέσκα τα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων.

Εντούτοις, τα πορίσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα απόβλητα τροφίμων και οι συσκευασίες έχουν αυξηθεί από τη δεκαετία του 1950, επισημαίνοντας ότι μεταξύ 2004 και 2014 τα πρώτα διπλασιάστηκαν σε περίπου 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ οι τελευταίες κατέγραψαν άνοδο κατά 40 έως 50%.

Τα πλαστικά χρησιμοποιούνται για να καλύψουν το 37% των τροφίμων που πωλούνται στην ΕΕ, καθιστώντας τα ως το πιο διαδεδομένο υλικό για τη συσκευασία τροφίμων. Το μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και καταλήγει τελικά σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής της ΕΕ για το περιβάλλον, Καρμένου Βέλλα, συμμετείχε στον καθαρισμό των βελγικών ακτών, στη διάρκεια του οποίου οι εθελοντές συγκέντρωσαν 5,5 τόνους αποβλήτων σε μία μόνο ημέρα. Τα πιο ευρέως διαδεδομένα είδη μιας χρήσης ήταν πλαστικές σακούλες, μπαλόνια και βαμβάκι.

Στην προσπάθεια περιορισμού της χρήσης απορριμμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα υποβάλλει νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσεως στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά.

Η πολιτική συνοχής μετά το 2020 στην ατζέντα του Συμβουλίου

Λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει την πρότασή της για τον επόμενο προϋπολογισμό, το Συμβούλιο θέτει στο επίκεντρο της ατζέντας την πολιτική συνοχής.

Οι υπουργοί του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, για να μιλήσουν για το μέλλον της πολιτικής συνοχής. Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών συμφώνησαν για τις προτεραιότητές τους στην περιφερειακή πολιτική.

«Τα καλά νέα είναι ότι, παρά τις όποιες διαφωνίες, συμφωνούμε όλοι στο γεγονός ότι πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε μια ισχυρή πολιτική συνοχής, καθώς πρόκειται σημαντικό εργαλείο της Ένωσης, δήλωσε ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής, Tomislav Donchev.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιος ο ρόλος που θα διαδραματίσει η πολιτική συνοχής από το 2021 και μετά. Με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, αναμένεται να προκληθεί «τρύπα» περίπου 12 έως 14 δις ευρώ στο νέο προϋπολογισμό.

Υπογραμμίζεται ότι τα Διαρθρωτικά Ταμεία, τα οποία υποστηρίζουν περιφερειακά έργα σε τομείς όπως οι υποδομές, η απασχόληση και το περιβάλλον, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού. Συνεπως, επικρατούν φόβοι για ενδεχόμενη μείωση κονδυλίων.

Ρουμανία: 1,9 δις ευρώ για έργα σε αγροτικές περιοχές

Συνολικά 1.921 αιτήσεις για ανάληψη έργων αξίας 1,9 δις ευρώ έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων (AFIR) με στόχο την παροχή χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε αγροτικές περιοχές, την υλοποίηση εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς επίσης αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο Οργανισμός ενέκρινε περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των δαπανών που προέκυψαν μέχρι στιγμής από τα εν λόγω έργα.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου