Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Σεπ 2018
Επαγρύπνηση για την προστασία από την αφρικανική πανώλη των χοίρων συνιστά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Κλίκ για μεγέθυνση

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι, μετά την εμφάνιση κρούσματος της αφρικανικής πανώλους των χοίρων στην Βουλγαρία,  κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των χοιροτρόφων της Περιφέρειας για την λήψη μέτρων προφύλαξης και την έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εμφάνισης του νοσήματος.

Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλης είναι ένα μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα ζωικά είδη. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα της νόσου στους χοίρους είναι υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ξαφνικός θάνατος με ελάχιστα συμπτώματα να προηγούνται, έμετος, αιμορραγία από τη μύτη ή το έντερο, διάρροια, ερυθρός ή μαύρος χρωματισμός στο δέρμα των αυτιών, του ρύγχους, της ουράς,  στα άκρα, στην κοιλιακή χώρα και το στήθος, οίδημα και ερυθρότητα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας, αποβολές, πρόωροι τοκετοί, λιποβαρή χοιρίδια. Η θνησιμότητα αγγίζει το 100%.

O ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή των χοίρων με μολυσμένους χοίρους, αγριόχοιρους, κόπρανα μολυσμένων ζώων ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων, με κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή απορριμμάτων που περιέχουν ανεπεξέργαστο μολυσμένο κρέας χοίρου ή προϊόντα χοίρειου κρέατος και με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και υλικά, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, ενδυμάτων, υποδημάτων (μπότες),  εξοπλισμού, ζωοτροφών κ.α.

Οι χοιροτρόφοι για να προστατεύσουν τα ζώα τους πρέπει να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας και να ενημερώσουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων από τα ανωτέρω συμπτώματα. Ειδικά οι κάτοχοι αγελαίων ή ημιεντατικώς εκτρεφόμενων χοίρων θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε περιορισμό των ζώων τους εντός περιφραγμένων σταβλικών εγκαταστάσεων.

Τέλος, οι κυνηγοί αγριόχοιρων καλούνται να συμβάλουν στην επιτήρηση και πρόληψη εμφάνισης του νοσήματος ενημερώνοντας τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων και λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης κατά την διαχείριση του θηράματος.

Σε άλλο αρχείο επισυνάπτονται αναλυτικές οδηγίες, τόσο για τους χοιροτρόφους, όσο και για τους κυνηγούς.               

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις οικίες υπηρεσίες:

Τμήμα Κτηνιατρικής Αχαΐας: 2613613728, 2613613727

Τμήμα Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας: 2631051638, 2631055182

Τμήμα Κτηνιατρικής Ηλείας: 2621360158

 

--------------------------------------------------------------------------

SOS: Κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι εξαιρετικά μολυσματική και μεταδίδεται με την άμεση επαφή με χοίρους που έχουν προσβληθεί, από τα τσιμπούρια ή άγρια ζώα, όπως οι αγριόχοιροι. Το 100% των ζώων που προσβάλλονται από αυτήν πεθαίνει, το οποίο προκαλεί σοβαρές οικονομικές απώλειες στον τομέα της εκτροφής.

Η νόσος αυτή, η οποία είναι παρούσα στην Αφρική, τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον της.

«Η μεταφορά προϊόντων χοιρινού κρέατος μπορεί να συμβάλει στην ταχεία μετάδοση της νόσου (…) Είναι πιθανό η εξάπλωση του ιού σε διάφορες περιοχές της Κίνας να οφείλεται στη μεταφορά τέτοιων προϊόντων παρά στα ίδια τα ζώα», σύμφωνα με ειδικό του FAO.

Περίπου ο μισός πληθυσμός χοίρων στον κόσμο εκτρέφεται στην Κίνα, χώρα που καταναλώνει το περισσότερο χοιρινό κρέας ανά κάτοικο.

Τον Μάρτιο, ο FAO είχε προειδοποιήσει για την απειλή αυτή στη βορειοανατολική Κίνα λόγω της παρουσίας του ιού στην μεθόριο της Ρωσίας και είχε ζητήσει αυξημένη επαγρύπνηση.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου