Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Ιαν 2018
Κινείται προς τα 4 ευρώ (χονδρική) το κιλό το ελαιόλαδο - 3,85 σε Λακωνία και Σητεία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Αναθερµαίνεται, µετά την ανάπαυλα των εορτών, η εγχώρια αγορά ελαιολάδου, µε τις εµπορικές πράξεις που πραγµατοποιούνται αυτό το διάστηµα σε παραγωγικές περιοχές-κλειδιά της χώρας να φέρνουν τις τιμές κοντά στα 4 ευρώ.

 
Παράγοντες του κλάδου αποδίδουν την έντονη κινητικότητα, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι σημαντικές ποσότητες, τις οποίες οι παραγωγοί ήταν απρόθυμοι λόγω φορολογίας να τιµολογήσουν εντός του 2017, «βρήκαν» τις τελευταίες μέρες τον δρόμο προς την αγορά. Στη Λακωνία, οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φτάνουν μέχρι και τα 3,85 ευρώ το κιλό και στα ίδια επίπεδα για οξύτητα έως 0,3 κινούνται στη Σητεία της Κρήτης, την ώρα που στη Δυτική Ελλάδα κυµαίνονται στην περιοχή των 3,50- 3,60 ευρώ το κιλό. «Από 3,75 έως 3,85 ευρώ το κιλό πωλούνται ποσότητες από τη Νεάπολη µέχρι τους Μολάους αυτό το διάστηµα», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ Νίκος Γραµµατικάκης, προσθέτοντας ότι στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές βρίσκονται περίπου 10 λεπτά πιο κάτω.

Πάνω η παραγωγή στη Μεσσηνία
Αρκετοί παραγωγοί της Πελοποννήσου πιστεύουν ότι το 2018 µπορεί να αποδειχτεί χρονιά που θα καλύψει τις ζηµιές που άφησε πίσω του το 2017. «Αυτήν τη στιγμή, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι εκτιµήσεις, αφού αυτήν τη χρονιά άργησε πολύ να ξεκινήσει η συγκοµιδή και υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ξεπεράσει το µισό της συγκοµιδής µέχρι σήµερα», λέει στην «ΥΧ» ο προϊστάµενος της ΔΑΟΚ Καλαµάτας Γιάννης Κυριακόπουλος.
Η πρόβλεψη που κάνει η υπηρεσία είναι για 28.000 τόνους, κάτι που σηµαίνει ότι σε σχέση µε την προηγούµενη σεζόν, που η παραγωγή ήταν 20.000 τόνους, υπάρχει µια σηµαντική αύξηση παραγωγής. Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας τονίζουν ότι η πρώτη σαφής εικόνα θα έχει σχηµατιστεί στα τέλη Ιανουαρίου, όταν και θα έχουν γνωστοποιήσει τα 140 ελαιοτριβεία του νοµού τα στοιχεία για τις ποσότητες που έβγαλαν. Από την Αργολίδα και ειδικότερα από την περιοχή της Επιδαύρου, ο Γιάννης Σαρρής πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισµού δηλώνει: «Ηταν µία χρονιά στην οποία η παραγωγή κινήθηκε στο 50% περίπου της δυνατότητας που έχουµε και έτσι δεν ξεπεράσαµε τους 1.000 τόνους. Κύριο πρόβληµα η ξηρασία των τελευταίων δύο ετών, που έχει µειώσει τις δυνατότητες ακόµα και των γεωτρήσεων».

Ψάχνουν προϊόν οι Ιταλοί
Τα οφέλη της αυξηµένης ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, απολαµβάνουν οι παραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας. Στο Νοµό Ηλείας, η παραγωγή έχει φτάσει στο 60% της σοδειάς του 2015-2016, όπου είχε σηµειωθεί υπερπαραγωγή ελαιολάδου. Αν, µάλιστα, δεν είχε µεσολαβήσει η ισχυρή χαλαζόπτωση του περασµένου Νοεµβρίου, που κατέστρεψε πολλά ελαιόδεντρα, η ποσότητα του παραγόµενου ελαιολάδου θα ήταν πολύ µεγαλύτερη. Σύµφωνα µε τον ελαιοπαραγωγό του νοµού και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρο Βασιλόπουλο, η παραγωγή φέτος ήταν πολύ καλή, τόσο σε καρπό όσο και σε απόδοση, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η παρατεταµένη περίοδος της ξηρασίας φαίνεται πως ωφέλησε τελικά την ελαιοκοµία. Η τιµή παραγωγού αυτήν τη στιγµή κυµαίνεται στα 3,40-3,50 ευρώ το κιλό.
 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου