Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Φεβ 2023
Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Το ΥΠΑΑΤ κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Μετά την έγκριση των σχεδίων αυτών σε περιφερειακό επίπεδο, θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η έναρξη των διεθνών διαγωνισμών με τους οποίους θα γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης στις παραπάνω Περιφέρειες. [SHUTTERSTOCK]

Σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες τους Ελληνικού πρωτογενή τομέα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προέβη σε μια σημαντική εξαγγελία για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης στα εγκαίνια της Zootechnia την περασμένη εβδομάδα. Οι εξαγγελίες φαίνεται να προχώρησαν σύντομα σε πράξεις αφού ήδη μέσα στην εβδομάδα εγκρίθηκε η δυνατότητα σύναψης σχετικών συμβάσεων σε 5 Περιφέρειες καθώς και η τροπολογία για τις βοσκήσιμες γαίες στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν τα εν λόγω σχέδια.

Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης αποτελούν «μια εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας την οποία βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς στα εγκαίνια της Zootechnia την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και η οποία δημιουργεί καταλογισμούς από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και εμποδίζει την συμμετοχή των κτηνοτρόφων στην διαχείριση των βοσκοτόπων», επισήμανε στη εκδήλωση ανακοινώνοντας πως έπεται η έγκριση δυνατότητας εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε 5 περιφέρειες.

Συμβάσεις για διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Λίγες μέρες αργότερα, οι υποσχέσεις έγιναν πράξη με την έκδοση σχετικής απόφασης και τροπολογίας που κατατέθηκε, ώστε να διευθετηθεί η μεγαλύτερη πληγή των τελευταίων ετών στην κτηνοτροφία.

Τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης σε 5 Περιφέρειες ενέκρινε ο υπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς την Τετάρτη (8 Φεβρουαρίου) με απόφαση που αναρτήθηκε στη διαύγεια. Τα 5 περιφερειακά συμβούλια στα οποία ανατίθεται η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι αυτά της Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, τα οποία ήδη έχουν λάβει αποφάσεις στο εσωτερικό τους.

Μετά την έγκριση των σχεδίων αυτών σε περιφερειακό επίπεδο, θα ακολουθήσει τον Μάρτιο η έναρξη των διεθνών διαγωνισμών με τους οποίους θα γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης στις παραπάνω Περιφέρειες.

Ο υπουργός, στα εγκαίνια της Zootechnia την προηγούμενη εβδομάδα, είχε υπογραμμίσει την σημασία έγκρισης αυτών των σχεδίων καθώς θα βοηθήσουν ώστε και οι υπόλοιπες περιφέρειες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως «όπου χρειαστεί, το υπουργείο θα συνδράμει τις περιφέρειες που δεν είναι σε ετοιμότητα για να ολοκληρώσουν τον διαγωνισμό».

Νομοθετικές παρεμβάσεις για τις βοσκήσιμες γαίες

Η Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης σε κάθε οικεία Περιφέρεια, σύμφωνα με την απόφαση για τις 5 προγραμματικές συμβάσεις, αφορά στη λεπτομερή σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφόρο αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Έτσι, λοιπόν, για την αποφυγή νομοθετικών κωλυμάτων, κενών και ελλείψεων, κρίθηκε αναγκαίος ο καθορισμός των βιώσιμων γαιών προς διαχείριση καθώς και η αποσαφήνιση άλλων σχετικών ζητημάτων που αφορούν στα σχέδια βόσκησης, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των περιφερειών.

Με στόχο λοιπόν να κλείσουν οι εκκρεμότητες, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το θέμα των βοσκήσιμων γαιών, η οποία και ψηφίστηκε την Πέμπτη (9 Φεβρουαρίου), ενώ αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.

Στην τροπολογία των έξι άρθρων αλλάζει κατ’ αρχάς ο ορισμός των βοσκήσιμων γαιών του ν. 4351/2015 και αποσαφηνίζεται ότι αυτές αποτελούν έννοια γένους, εντός της οποίας εντάσσεται, ως υποσύνολο, η έννοια του «μόνιμου βοσκότοπου» που είναι επιλέξιμος για χορήγηση ενίσχυσης.

«Για τις ανάγκες του παρόντος, βοσκήσιμες γαίες ορίζονται οι εκτάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων, στις αναπτύσσεται βλάστηση αυτοφυής ή μη αυτοφυής, που προσφέρεται για βοσκή και δύναται να αποτελεί μέρος καθιερωμένων τοπικών πρακτικών. Ο χαρακτήρας και προορισμός των βοσκήσιμων γαιών μεταβάλλεται λόγω χρήσης τους για διατροφή των αγροτικών ζώων, διαχείριση και προστασία τους διέπονται από τις σχετικές για κάθε κατηγορία έκτασης διατάξεις αγροτικής, δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας», αναφέρει το πρώτο άρθρο της τροπολογίας.

Παρατείνεται επίσης η προθεσμία για την εκπόνηση, υποβολή και έγκριση, διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, ενώ αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έγκαιρης αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης/επενδυτικών σχεδίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2022 (ΠΑΑ) και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια σχετικά με την τροπολογία, τόνισε τη σημασία διευθέτησης της μεγαλύτερης εκκρεμότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας από το 2015 στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

Η έγκριση, η υποβολή και η δημιουργία των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης συνιστούν «μια συνθήκη αναγκαία, τόσο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, όσο και για τη σωστότερη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών στη χώρα, έτσι ώστε να μπορέσει η κάθε Περιφέρεια να αναπτυχθεί πραγματικά, γνωρίζοντας τα δεδομένα της κτηνοτροφίας στην περιοχή, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων, αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων», δήλωσε ο Υπουργός.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου