Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 07 Μάι 2018
Η διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων και η τιμή του γάλακτος  στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Κλίκ για μεγέθυνση

Στην τιμή του γάλακτος επικεντρώθηκε η συζήτηση για τη διάθεση των κτηνοτροφικών προϊόντων, που ήταν το δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 7 Μαΐου 2018.

Ο  , περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος και τόνισε:

«Οι κτηνοτρόφοι  και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας αντιμετωπίζουν καθημερινά πολυεπίπεδα προβλήματα. Οι τιμές διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και του κρέατος συνεχώς συμπιέζονται, ενώ υπάρχει και έντονη ανησυχία για την δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής».

 

Συνεχίζοντας  έκανε αναφορά στις θέσεις και τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα του κτηνοτροφικού κλάδου και   έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των συνεργασιών και συνεργειών. «Είμαστε δίπλα στον καθημερινό αγώνα των κτηνοτροφικών. Θα πρέπει όμως οι λύσεις να αναζητηθούν μέσα από συνεργασίες και συνέργειες αν θέλουμε να συνεχίσουμε να  μιλάμε για κτηνοτροφία στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τα εξής:

-       Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα

-       Επαναφορά των τιμών στο γάλα και το κρέας στις προ διετίας τιμές και στη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, ώστε να μην αφανιστούν τα κοπάδια

-       Μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών, με ευθύνη του κράτους να γίνεται η υγειονομική παρακολούθηση των κοπαδιών, τα εμβόλια, η σήμανση

-       Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τα ζώα και την παραγωγή,   στους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών της Περιφέρειας

-       Να γίνεται υποχρεωτική  τήρηση ισοζυγίων από την παραγωγή μέχρι τον χονδρέμπορα και τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Η τήρηση καθίσταται επιτακτική προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του κωδικού ΠΟΠ που διαθέτουν επιχειρήσεις για την επεξεργασία ελληνικού γάλακτος, για προώθηση στο εξωτερικό λευκού τυριού που παράγουν με εισαγόμενο γάλα και στη συνέχεια όταν εξάγεται στο εξωτερικό, με τη χρήση του κωδικού ΠΟΠ, να πωλείται αυτό ως φέτα.

-       Να εφαρμοστεί ισοζύγιο και στα μη ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα για να μη μπορούν να τιμολογηθούν εκ των υστέρων και να συσκευαστούν ως ΠΟΠ. 

 

«Είμαστε σύμμαχοί σας, εταίροι σας στην προσπάθεια για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κλείνοντας τη συζήτηση.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και παρενέβησαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου