Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 01 Δεκ 2011

 

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για την ΚΥΑ και τις μεθοδεύσεις της

 

Το θέμα άλλης μιας «τακτοποίησης», αυτής των υδατοκαλλιεργειών μέσω του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι αγνοήθηκαν πλήρως οι πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την επιστημονική πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πάνω στην οποία στηρίχθηκε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια ΜΠΕ που είχε βασιστεί σε μελέτη που εκπονήθηκε κατ' εντολή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), δηλαδή των επιχειρηματιών του κλάδου.

Ακόμα πιο προκλητικό, όμως, είναι το γεγονός ότι η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε την ίδια μέρα που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ η κριτική γνωμάτευση από το θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ)!

Το αποτέλεσμα αυτής της σαφούς απαξίωσης του ΕΣΧΣΑΑ αλλά και των τεκμηριωμένων ενστάσεων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ήταν τελικά η θεσμοθέτηση απαράδεκτων ρυθμίσεων, που επικεντρώνουν στη συντήρηση και νομιμοποίηση της άκρως προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο.

«Η συγκεκριμένη ΚΥΑ επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, αγνοώντας τις συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου από την ελεύθερη αλιεία και τον τουρισμό, όπως και τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί τις φωνές των περιβαλλοντικών οργανώσεων, να απαξιώνει θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα όπως το ΕΣΧΣΑΑ και να ακυρώνει προκλητικά την ίδια την έννοια της διαβούλευσης. Είναι ακριβώς αυτό το κοντόφθαλμο μοντέλο πολιτικής που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Δυστυχώς η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν νοείται οικονομική ανάκαμψη χωρίς εξορθολογισμό στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα βασίζεται στη επιστημονική παρακολούθηση και προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, θα επιδιώκει τη συναίνεση των παράκτιων κοινωνιών και θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και της βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας».

 

(Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)

 

Θέμα: Παράτυπη θεσμοθέτηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα.

Με μια εσπευσμένη διαδικασία στις αρχές Νοεμβρίου [1], η απελθούσα κυβέρνηση, με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προχώρησε στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες [2]. Σύμφωνα με ανακοίνωση 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων [3], το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο θεσμοθετεί απαράδεκτες ρυθμίσεις που επικεντρώνουν στη συντήρηση και νομιμοποίηση της άκρως προβληματικής υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο σήμερα και επιμένει στη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε θέσεις ακατάλληλες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, δε λαμβάνονται υπόψη οι συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου από την ελεύθερη αλιεία και τον τουρισμό, όπως και οι επιπτώσεις από τη δραστηριότητα σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Το Ειδικό Πλαίσιο είχε τεθεί σε ανοικτή διαβούλευση, κατά την οποία διατυπώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς υπήρχαν σημαντικά κενά επιστημονικής τεκμηρίωσης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που βασίστηκε σε μελέτη που εκπονήθηκε κατ’ εντολή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών. Η ΚΥΑ που τελικώς εκδόθηκε δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διαβούλευση, αλλά ούτε και τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), που αποτελεί το θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο για αυτά τα ζητήματα. Οι προτάσεις του ΕΣΧΣΑΑ στόχευαν σε ουσιαστικό έλεγχο και παρακολούθηση του τομέα καθώς και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος [4].

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις της ΚΥΑ είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

2. Συμφωνεί ότι παράτυπα αγνοήθηκε η γνωμοδότηση του ΕΣΧΣΑΑ;

3. Αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει;

 

[1] http://www.neaepohi.gr/index.php/saronikos-news/poros-galatas/i-apelthousa-kibernisi-papandreou-nomimopoiise-tis-ixthiokalliergeies.html

[2] ΚΥΑ 31722/4−11−2011 «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού».

[3] http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=827:t-&catid=70:2008-09-16-12-10-46&Itemid=90

[4] Πρακτικά Συνεδριάσεων Ε.Σ.Χ.Σ.Α.Α για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, Αθήνα 4-11-2011.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου