Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Φεβ 2012

 

 

 

 

Για 2η συνεχή χρονιά, το 2011, το εισόδημα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων μειώθηκε αισθητά κατά 5,3%, όταν την ίδια περίοδο το αγροτικό εισόδημα των ευρωπαίων συναδέλφων τους σημείωσε αύξηση κατά 6,7% κατά μέσο όρο. Παράλληλα, πέρυσι το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε, όταν στα περισσότερα βασικά αγροτικά προϊόντα είχαμε αύξηση και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτίναξη των διεθνών τιμών. Όμως, οι περισσότεροι αγρότες ούτε τις τιμές αυτές εισέπραξαν, ενώ χιλιάδες παραμένουν ακόμα απλήρωτοι για τα προϊόντα που έχουν παραδώσει σε εμπόριο και βιομηχανίες εδώ και μήνες.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, μια κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής, την αύξηση του ΦΠΑ σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα και μια σειρά άλλων απαραίτητων εφοδίων ή εργαλείων για τη δουλειά τους, μαζί με το σχεδόν διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ. Επιπλέον, ως καταναλωτές υπέστησαν και εκείνοι, μαζί με χιλιάδες ακόμα Έλληνες, τις οριζόντιες αυξήσεις σε μια σειρά φόρων, μαζί με το «χαράτσι» της ΔΕΗ στα ακίνητα, «γονατίζοντας» περαιτέρω τον οικογενειακό τους προυπολογισμο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι των δικαιούμενων αποζημιώσεων για αποδεδειγμένες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και το ζωικό τους κεφάλαιο εδώ και χρόνια. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι από σειρά κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.»

 

Συνεχίζοντας μάλιστα την ενημέρωση προς τον κ. Σκανδαλίδη, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ίδια επερώτηση πως, «Μαζί με την χαρακτηριστική καθυστέρηση στην εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, εξακολουθεί εδώ και μήνες να παραμένει στα χαρτιά το Αγροτικό Ταμείο Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με τις στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού να παραμένουν ερμητικά κλειστές και κατά συνέπεια οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, οι αγροτικές μονάδες και οι επιχειρήσεις να ΄΄στραγγαλίζονται΄΄ οικονομικά. Από την άλλη τα όποια βήματα έχουν γίνει στον εξαγωγικό τομέα παραμένουν μετέωρα και προϊόν ατομικών προσπαθειών, καθώς εξακολουθεί να απουσιάζει η οργανωμένη υποβοήθηση της προώθησης και προβολής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.»

Ασκώντας μάλιστα αυστηρή κριτική προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αχαιός πολιτικός της ΝΔ, επεσήμανε πως, «οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, είτε στόχευαν μόνο σε αυξήσεις εσόδων (ΕΛΓΑ), είτε σε αόριστες παρεμβάσεις (μητρώα, συνεταιρισμοί), χωρίς άμεσα πρακτικά αποτελέσματα, είτε σε ήσσονος σημασίας θέματα, προσαρμοσμένες όμως κατά το πλείστον στη ΄΄μνημονιακή λογική΄΄, όπως η άστοχη κατάργηση του ΕΛΟΓΑΚ και η συγχώνευση του στον οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ.»

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον κ. Σκανδαλίδη να απαντήσει αρχικά στο αν και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την τιθάσευση της ανόδου του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα, ενώ παράλληλα απαίτησε να γίνει άμεσα γνωστό το πότε θα καταβληθεί το σύνολο των χρωστούμενων αποζημιώσεων στους παραγωγούς για τις ζημιές που σημειώθηκαν την τελευταία 3ετια. Επιπλέον, ο κ. Νικολόπουλος στην ίδια επερώτηση που υπογράφουν 51 ακόμη συνάδελφοι του Βουλευτές, ζητά να ξεκαθαριστεί το πότε θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα βασικά αναπτυξιακά προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, αλλά και πότε θα λειτουργήσει επιτέλους το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ. Τέλος, ο Αχαιός βουλευτής της ΝΔ, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει το εάν θα υπάρξει ή όχι σχεδιασμός για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, μέσα από μια σειρά νέων «ελαφρυντικών» μέτρων, ενώ συγχρόνως, ο ίδιος, απαίτησε από τον κ. Σκανδαλίδη να απαντήσει στο αν προτίθεται η κυβέρνηση Παπαδήμου πλέον, να επανεξετάσει την άστοχη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ στον Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, δίνοντας ακολούθως μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στις πραγματικές ανάγκες των νέων αγροτών που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με εκατοντάδες προβλήματα, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από το Κράτος.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου