Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιούν 2012
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η ημερίδα στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και απευθυνόταν στους αγρότες της περιοχής Ακράτας του Δήμου Αιγιαλείας, που διοργάνωσε το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας σε συνεργασία με το Κέντρο Αγροτικής Οικονομίας Ακράτας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου 2012 από τις 18.30 μέχρι 22.00, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην Ακράτα με θέμα την αντιμετώπιση ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών. Σκοπός ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των αγροτών για ένα σοβαρό και επιβλαβή παράγοντα που απειλεί άμεσα την αγροτική παραγωγή των εσπεριδοειδών της περιοχής.

Στην ημερίδα έγινε αναφορά για :

• την υφιστάμενη κατάσταση στα εσπεριδιειδή

• την φυτοΰγεινομική νομοθεσία

• την πρόληψη

• την περιγραφή και την εξάπλωση της ασθένειας

• τη χρήση ανθεκτικών υποκειμένων

από τους εισηγητές :

1. Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, Γεωπόνο Κέντρου Αγρ/κης Οικονομίας Ακράτας.

2. Κ. Καλαντζόπουλο, Γεωπόνο Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού ελέγχου Αχαϊας.

3. Γ. Βανταράκη , τεχνολόγο γεωπονίας του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτην/κής Π.Ε. Αχαϊας.

4. Δ. Δήμου , Γεωπόνο-ιολόγο , της Δ/νσης Αγρ/κής Οικ/μίας και Κτην/κής της

Π.Ε.Αργολίδας.

5. Δώρα Αγοραστού, Γεωπόνο Δενδροκομικού Σταθμού Πόρου.

 

Η Τριστέτσα των εσπεριδοειδών

 

Προκαλών οργανισμός: Citrus tristeza virus (CTV)

Η CTV είναι μέλος της ομάδας closterovirus.

Φάσμα προσβαλλομένων:

Όλα τα είδη των εσπεριδοειδών είναι ευάλωτα στην CTV. Συμπτώματα βλέπουμε συχνότερα στην sweat πορτοκαλιά, το γκρέιπφρουτ και το lime citrus.

Συχνότητα και σπουδαιότητα :

Η CTV είναι η πλέον ολέθρια οικονομικά, ιογενής ασθένεια των εσπεριδοειδών. Ο ιός κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από την Ασία, απ' όπου προέρχονται και τα εσπεριδοειδή, και διαδόθηκε σε πολλές χώρες με τη μεταφορά μολυσμένου φυτικού υλικού.

Συμπτώματα και παραλλαγές της ασθένειας:

Το σημαντικότερο από οικονομική σκοπιά σύμπτωμα είναι ο ΤΑΧΥΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ ή η νέκρωση των δέντρων. Τα μόρια του ιού συσσωρεύονται στα κύτταρα των σύνθετων ιστών του ξενιστή και παρενοχλούν τα συστήματα μεταβίβασης, προκαλώντας φυτοπαθολογικά προβλήματα. Η κίνηση των υδρογονανθράκων από την κορυφή στη ρίζα διακόπτεται. Το δέντρο φθίνει ταχύτατα αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ένα δεύτερο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο ΑΡΓΟΣ ΜΑΡΑΣΜΟΣ όπου τα δέντρα παραμένουν υγιή για αρκετά χρόνια. Συνοδεύεται από σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή.

Τρίτο σύνηθες σύμπτωμα είναι η υπανάπτυξη, όπου ο ιός δεν καταστρέφει το δέντρο, αλλά το δέντρο παύει να αναπτύσσεται. Σε περιοχές όπου υπάρχουν Toxoptera citricida, η CTV ενδέχεται να προκαλέσει βαθουλώματα στο μίσχο. Τα μόρια του ιού εγκαθίστανται σε ιστούς cambial. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την υπανάπτυξη των κλαδιών και την εμφάνιση μικρών και παραμορφωμένων καρπών. Η ποιότητα του καρπού μειώνεται αισθητά.

Μπορεί ωστόσο ο ιός να έχει και λανθάνουσα μορφή, που δε δίνει συμπτώματα.

 

 

 

 

Κύκλος ασθένειας:

Η CTV μεταφέρεται με έξι διαφορετικά είδη ψείρας που βρίσκονται σε φυτά εσπεριδοειδών και αναπαραγωγικό υλικό. Απ' αυτές, η καφέ ψείρα Toxoptera citricida, συνιστά τον αποτελεσματικότερο φορέα.

Η πιθανότητα να μεταφερθεί ο ιός με την ψείρα αφού αυτή σιτιστεί πάνω σ' ένα προσβεβλημένο φυτό είναι 5, 50, και 70%, όταν το πείραμα γίνεται χρησιμοποιώντας μία, πέντε και δεκαπέντε ψείρες αντίστοιχα ανά φυτό υποδοχής.

Σημαντικός φορέας είναι και η ψείρα του πεπονιού (Aphis gossypii), ιδιαίτερα στην Ισπανία, το Ισραήλ, την Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, όπου δεν έχει ανιχνευτεί η T. citricida. Εν δυνάμει φορείς της CTV είναι επίσης οι Αphis citricola και Toxoptera aurantii σε κάποιες χώρες, αλλά δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες.

Μετακινείται με μη συνεχή τρόπο. Ο ιός μεταφέρεται μηχανικά και με μοσχεύματα αλλά όχι με το σπόρο.

Ο φορέας κολλά και μεταδίδει την CTV αφού σιτιστεί εντατικά για 5-60 λεπτά. Η 24ωρη σίτιση είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη μετάδοση του ιού. Οι μολυσμένες ψείρες χάνουν την ικανότητα μετάδοσης αφού σιτιστούν από υγιή φυτά για 24 ώρες ή παραπάνω.

Ιδανικές θερμοκρασίες για μόλυνση και πολλαπλασιασμό είναι οι 20 °C - 25 °C.

Η CTV διαδίδεται με τη μετακίνηση μολυσμένου φυτικού υλικού και με ψείρες-φορείς. Η μετάδοση σε μακρινές αποστάσεις, οφείλεται κατά κανόνα σε μολυσμένο φυτικό υλικό.

Αντιμετώπιση:

Η πιστοποίηση του υλικού εμβολιασμού και η χρήση ανθεκτικού ριζικού υλικού, είναι τα πρώτα αντίμετρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Σε περιοχές όπου δεν έχει εμφανιστεί η CTV ή όπου υπάρχει η ασθένεια αλλά τα κρούσματα είναι ήπια, η ασθένεια θα μπορούσε να παρεμποδιστεί με τα ακόλουθα μέτρα:

- Προγράμματα καραντίνας

- Χρήση καθαρού υλικού και προγράμματα πιστοποίησης: παροχή μηχανισμού για παραγωγή και κατανομή υγιών φυτών εσπεριδοειδών με υψηλή φυτοκομική ποιότητα στους παραγωγούς για φύτευση.

Σε περιοχές που έχουν θιγεί σοβαρά από κρούσματα της CTV, είναι πολύ δυσκολότερη η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Στις περιοχές αυτές, το θεμελιώδες υλικό για το πρόγραμμα πιστοποίησης πρέπει να προστατεύεται από τις ψείρες-φορείς. Πρέπει να χρησιμοποιούνται ριζικά με αντοχή στην CTV.

Αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν τη φυσική μετάδοση της CTV από την ψείρα. Οι ήπιες θερμοκρασίες την άνοιξη και το φθινόπωρο, ευνοούν την ανάπτυξη της ψείρας σε νέους ιστούς με μεγάλη περιεκτικότητα σε ιό. Οι παράγοντες που ενισχύουν τη νέα βλάστηση του φυτού, όπως το πότισμα, η λίπανση και η προστατευτική περίφραξη, αυξάνουν τις ευκαιρίες για μετάδοση.

 

Το θέμα της εμφάνισης του ιού της Τριστέτσας ήταν το αντικείμενο γραπτής απάντησης στις 23 Νοέμβριου 2011 του τότε Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Δριβελέγκα σε σχετική ερώτηση βουλευτού .

Ο βουλευτής με ερώτηση του είχε αναδείξει το θέμα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας από την εμφάνιση του ιού.

 

Ο Υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

«Για τη λήψη των μέτρων εκρίζωσης και καταστροφής των προσβεβλημένων φυτών και δένδρων καθώς και των γειτονικών τους,

είναι οι Υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήματα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της Χώρας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), όσον αφορά στους ελέγχους στα φυτώρια εσπεριδοειδών. Τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ&ΠΕ) μπορούν να συνδράμουν επικουρικά, κατόπιν συνεννόησης με τις οικείες Δ/σεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Οι μολύνσεις από τον ιό της Τριστέτσας που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κοινές καλλιέργειες, διαπιστώθηκαν στο ΣΕΑΠΥ σε δείγματα που έστειλαν οι Δ/σεις Γεωργίας των Νομαρχιών.

Όσον αφορά στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, οι ζημιές που προξενούνται σε διάφορες καλλιέργειες από ιώσεις (Τριστέτσα) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Οργανισμό.

Επιπλέον, οι ζημιές αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία από θεομηνίες ή συγκεκριμένες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η αποζημίωση των 20,54 ευρώ ανά δένδρο που καταβάλλεται αφορά μόνο το κόστος εκρίζωσης των προσβεβλημένων δένδρων».

 

Β.Α.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου