Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Σεπ 2013

 

 

02.09.2013

 

Την ώρα που το θέμα της ακαρπίας στις ελιές, αρκετών ποικιλιών έφθασε μέχρι το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια καταγραφής των ζημιών, οδηγώντας σε απόγνωση τους ελιαοπαραγωγούς.

Με τα έως τώρα δεδομένα η παραγωγή ελιάς θα εμφανίσει δραστική περικοπή αφού η πλειοψηφία των αγροτών, δεν θα μπει καν στα λιοστάσια, για να μαζέψει καρπό.

 

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί η στάση περιφερειακών καταστημάτων του ΕΛΓΑ, όπως αυτό του Αγρινίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση καταγραφής των ζημιών.

 

 

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο για την τοπική αγροτική οικονομία, αφού οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν καθόλου καρπό», επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος, μιλώντας στο paseges.gr ο διευθυντής της ΕΑΣ Μεσολογγίου, κ. Παντελής Κρανιώτης, για να συμπληρώσει πως «πρέπει άμεσα να υπάρξει κινητοποίηση, γιατί η απώλεια χρημάτων θα είναι τεράστια».

 

 

Στην Άμφισσα, τώρα, όπου 60.000 δέντρα κάηκαν από τις πυρκαγιές, όπως μας αναφέρουν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο ΕΛΓΑ δέχεται αιτήσεις για την ακαρπία, κάτι που σύμφωνα με το ρεπορτάζ συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας που έπληξε η ακαρπία, όπως η Κρήτη κ.ά.

 

 

Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ απέστειλε η ΕΑΣ Πατρών σχετικά με τη μείωση παραγωγής λόγω της ακαρπίας στα ελαιόδενδρα, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρός της κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος.

 

 

Θυμίζουμε πως μετά το τέλος της συγκομιδής ελιάς διαφόρων ποικιλιών (Καλαμών κ.λπ.) θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς στους ελαιώνες και εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένα ζημιά, την οποία θα έχουν καταγράψει τα στελέχη του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει σαφής εικόνα για το αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις στους ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι διαπιστώνουν πρόβλημα στους καρπούς.

 

Αναφορές για προβληματική καρπόδεση στις ελιές αρκετών ποικιλιών υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως από Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα (ιδίως Αιτωλοακαρνανία), σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΛΓΑ.

 

 

Μάλιστα όπως αναφέρει στο paseges.gr ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, κ. Αργύρης Μποτός «οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς ο ΕΛΓΑ έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπές και τα στελέχη του οργανισμού παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου σε καθημερινή βάση».

 

 

Ωστόσο όπως προκύπτει, δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ αλλά μέσω των ΠΣΕΑ.

 

 

Στη βουλή το θέμα

 

 

Συζήτηση για το θέμα είχαμε και στη βουλή. “Η σχινοκαρία (ακαρπία) που έχει εμφανιστεί στις ελαιοκαλλιέργειες του νομού Ηρακλείου, αποτελεί αίτιο μη καλυπτόμενο ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ”, απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη.

 

 

Παράλληλα ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι “ο ΕΛΓΑ με τους γεωπόνους του παρακολουθεί την εξέλιξη της κακής καρπόδεσης που παρατηρείται στα ελαιόδεντρα της Π.Ε. Ηρακλείου” και “εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις είναι δυνατόν να ενταχθούν οι ζημιές αυτές για αποζημίωση στο πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών”.

 

 

 

Στην απάντηση του ο κ. Χαρακόπουλος τονίζει πάντως ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αμπελοκαλλιέργειες στις βόρειες περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου από τις ανεμοθύελλες της 17ης και της 29ης Μαίου του 2013 καταγράφονται από τους γεωπόνους και θ' αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

 

 

 

Τέλος, σε ότι αφορά τις προκληθείσες από διάφορα αίτια ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες(κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λ.π.), ο κ. Χαρακόπουλος απαντά ότι όσες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ “είναι σε διαδικασία εξέλιξης η διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών και την -εν συνεχεία- καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς”.

 

Αλέξανδρος Μπίκας

 

[email protected]

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου