Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Μάρ 2013

 

Ν. Χρυσόγελος: Μικρή χαραμάδα για αλλαγές αλλά το Ευρωκοινοβούλιο απέτυχε να μεταρρυθμίσει ριζικά την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο: http://www.flickr.com/photos/greensefa/sets/72157632974470335/

Στρασβούργο, 14.3.2013

“Δυστυχώς, ούτε οι κυβερνήσεις ούτε η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου τόλμησαν να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Άνοιξε μια μικρή χαραμάδα αλλά δεν άνοιξε η πόρτα, δεν υποστηρίχτηκαν οι προτάσεις που θα διασφάλιζαν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα γίνει πιο πράσινη, δίκαιη, υγιεινή, νεανική, δημοκρατική και υποστηρικτική προς τους μικρούς και μεσαίους γεωργούς και την ύπαιθρο”, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στις 13/3/2013 για τις τέσσερεις βασικές νομοθετικές προτάσεις με στόχο τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

 

"Όλοι ξέρουμε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική με τη μορφή που πήρε όλα αυτά τα χρόνια απέτυχε να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι ελάχιστα υποστηρικτική για τους νέους, τις νησιωτικές κι ορεινές περιοχές. Δαπανάει μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε δραστηριότητες που είναι σε βάρος του περιβάλλοντος. Ενισχύει κυρίως τις μεγάλες αγρο-βιομηχανικές επιχειρήσεις, αφού το 20% μόνο των παραγωγών καρπώνεται το 80% των ενισχύσεων. Δεν διασφαλίζει την ασφάλεια και επάρκεια σε τρόφιμα ούτε την υγεία γεωργών και καταναλωτών. Δεν έλκει ιδιαίτερα τους νέους στην αγροτική δραστηριότητα. Έπρεπε, λοιπόν, να γίνουν ριζικές αλλαγές" επισημαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

Εδώ και μήνες αλλά ακόμα και την τελευταία στιγμή ενώσεις αγροτών, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές οργανώσεις διοργάνωναν εκδηλώσεις και συγκέντρωναν εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές καλώντας τους ευρωβουλευτές να τολμήσουν να αλλάξουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Νίκος Χρυσόγελος έλαβε μέρος και μίλησε στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν φορείς από διάφορες χώρες έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 12 Μαρτίου, μαζί με τους Πράσινους ευρωβουλευτές Ζοζέ Μποβέ (Γαλλία), Άννα Μιράντα (Ισπανία) και Κατρίν Γκρεζ (Γαλλία). Στους Πράσινους ευρωβουλευτές παραδόθηκε και ένα πακέτο 100.000 υπογραφών αγροτών και πολιτών από τη Γερμανία, που καλούσαν για θαρραλέες αλλαγές στην ΚΑΠ, υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Συμβολική εκδήλωση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο διοργάνωσε και η Ομάδα των Πράσινων Ευρωβουλευτών με σύνθημα “Μια δίκαιη Κοινή Αγροτική Πολιτική”.

 

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράσανε τη λύπη τους για την έκβαση της ψηφοφορίας, που θεωρείται ως μια χαμένη ευκαιρία. Χαρακτηριστικά, ο Πράσινος ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέ Μποβέ, δήλωσε: «Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα για μία ΚΑΠ που θα συνεχίσει να οργώνει με μη βιώσιμο τρόπο, με συνέπειες για τα περιβάλλον ακόμη χειρότερες κι από το άδικο, ισχύον μέχρι σήμερα μοντέλο. Οι ευρωβουλευτές απέτυχαν να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για την αναμόρφωση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ και την προσαρμογή της ΚΑΠ στον 21ο αιώνα. Το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε δικαίωμα λόγου για την ΚΑΠ, καθιστά το σημερινό αποτέλεσμα ακόμη πιο λυπηρό»

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 

Γιατί δεν στηρίζει η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου μια πραγματική μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

 

Οι αποφάσεις για το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ δεν είναι αντάξιες του ονόματός τους και του στόχου να βελτιώσουν τον αντίκτυπο της γεωργίας στη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή, να στηρίξουν τους νέους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου γιατί:

 

1. Σπαταλάει δημόσιους πόρους:

(α) Την περίοδο της σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύει η Ευρώπη, η προωθούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αποτυγχάνει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για περισσότερη αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στην εφαρμογή των πολιτικών για τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι πολύ μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις και οι μεγάλοι γαιοκτήμονες, που δεν χρειάζονται τη χρηματοδότηση θα συνεχίσουν, παρόλα αυτά, να εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος από τα 50 δισ. ευρώ των φορολογουμένων, εις βάρος των μικρών αγροτών και των κοινοτήτων τους, που παράγουν υγιεινά τρόφιμα, προστατεύουν το περιβάλλον και διατηρούν την ύπαιθρο ζωντανή.

(β) Σημαντικό ποσοστό των ευρωπαϊκών πόρων, πολύτιμου δημόσιου χρήματος, διατίθενται σε δράσεις που θα είναι σε βάρος των αναγκών μιας βιώσιμης παραγωγής γενικότερα.

(γ) Υιοθετείται η χρηματοδότηση των αγροτών που έχουν μικρές εκμεταλλεύσεις για να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητα τους, κάτι που σαφώς υπονομεύει τις κοινωνικές ανάγκες και την παραμονή των κατοίκων στις μειονεκτικές περιοχές.

(δ) Εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις προς ασφαλιστικές εταιρίες, που τελικά θα καταλήξουν σε κέρδη τους, στο όνομα της διασφάλισης του εισοδήματος των αγροτών από καταστροφές.

(ε) Δεν υιοθετήθηκε η πρόταση των Πράσινων για ανώτατο ύψος επιδοτήσεων ανά αγρότη και παραγωγό τα 100.000 ευρώ, ώστε να μην καρπώνονται οι μεγάλο-αγρότες και η αγρο-βιομηχανία μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων. Αν υιοθετούνταν οι προτάσεις των Πράσινων, περίπου 5 δις ευρώ ετησίως θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην στήριξη των νέων αγροτών, στην έρευνα και στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

 

2) Είναι καταστροφική για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, δεν πρασινίζει τελικώς η ΚΑΠ

(α) Οι όποιες οικολογικές / πράσινες ρυθμίσεις προβλέπονται, έχουν αποδυναμωθεί πλήρως, είναι άτολμες, προαιρετικές, γεμάτες εξαιρέσεις, και δεν θα εφαρμοστούν από την συντριπτική πλειοψηφία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,

(β) Συνεχίζεται η μονοκαλλιέργεια (στο 70% των εκτάσεων) και δεν διασφαλίστηκε η πραγματική αμειψισπορά με ψυχανθή, πολύτιμη για το περιβάλλον, τη γονιμότητα του εδάφους αλλά και τη μείωση της δαπανηρής εξάρτησης των αγροτών από τις χημικές ουσίες. Η αμειψισπορά είναι μια σοφή πρακτική που ακολουθούσαν οι γεωργοί και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, για να εμπλουτίζουν το έδαφος με φυσικό τρόπο και να διατηρούν τη γονιμότητά του. Δεν πάμε, λοιπόν, ούτε προς τα πίσω, σε σοφές πρακτικές.

(γ) Απορρίφθηκαν προτάσεις κανόνων με βάση την σημαντική Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60), που θα βελτίωναν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της γεωργίας.

- Υιοθετήθηκε περιορισμένη δέσμευση για οικολογικές ζώνες στην καλλιεργήσιμη γη χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.

 

Τα θετικά σημεία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

 

Υπήρξαν οπωσδήποτε και θετικές, επί μέρους ρυθμίσεις, ελάχιστη παρηγοριά, όμως, μέσα στην συνολική αρνητική έκβαση:

- Λανθασμένες προτάσεις για διπλή χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις οποίες οι αγρότες θα πληρώνονται δύο φορές για να κάνουν το ίδιο πράγμα, έχουν διαγραφεί.

- Ψηφίστηκαν κανόνες για μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το πώς διανέμεται ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

- Εγκρίθηκαν, επίσης, προτάσεις για τη συνοχή της αναπτυξιακής πολιτικής, για αύξηση της εφ΄ απαξ ενίσχυσης των μικρών καλλιεργητών, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων και της βιολογικής γεωργίας (τουλάχιστον 25% των πόρων του Πυλώνα 2), για τα αγρο-δασοκομικά μέτρα, καθώς και η τροποποίηση για τον ΦΠΑ που είχαν υποβληθεί από τους Πράσινους.

 

Μετά την ψηφοφορία ο Νίκος Χρυσόγελος , ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε:

 

«Με βαθύ αίσθημα ευθύνης, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις θετικές ρυθμίσεις, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η προωθούμενη μεταρρύθμιση θα αποτύχει να αλλάξει ριζικά την ευρωπαϊκή γεωργία προς μια βιώσιμη πορεία. Επίσης, δεν προσφέρει τις απαραίτητες βάσεις ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών που προσδοκούν αυξημένη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει στο Συμβούλιο προτάσεις που θα είναι προς όφελος των νέων που θέλουν να στραφούν σε αγροτικές δραστηριότητες, προς όφελος της υπαίθρου, των μικρών και μεσαίων γεωργών, του περιβάλλοντος και της συνεργασίας παραγωγών – καταναλωτών. Χρειάζεται να στηρίξει πολιτικές και πρακτικές που είναι κατάλληλες για το χαρακτήρα της γεωργίας στη χώρα μας και τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και της υπαίθρου μας, να καταθέσει - μετά από ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς - προτάσεις για την γεωργία στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, που θα είναι σε θέση να δώσουν διέξοδο σε πολλούς άνεργους που δεν έχουν εναλλακτική λύση στις πόλεις.

 

Χαρακτηριστικά, η πρόταση των Πράσινων που απορρίφθηκε για ανώτατο ύψος επιδοτήσεων ανά παραγωγό μέχρι 100.000 Ευρώ, θα επηρέαζε μόνο μικρό μέρος (το 1,92% των παραγωγών στην Ελλάδα) αλλά θα εξοικονομούσε σημαντικά ποσά (για την Ελλάδα πάνω από 19 εκ. ευρώ) που θα μπορούσαν να διατεθούν για ενίσχυση των μικρών και μεσαίων παραγωγών, δράσεων οικολογικής και κοινωνικής καινοτομίας, ενίσχυσης των πολιτικών συνοχής.

 

Το πρασίνισμα της ΚΑΠ είναι πολύ κοντά στις γνώσεις, τη σοφία και τις πρακτικές που ακολουθούσαν με φτωχά μέσα τότε οι αγρότες μας. Η επιστροφή σε πρακτικές του...μέλλοντος όπως η αμειψισπορά, η καλλιέργεια περισσότερων ειδών στα αγροκτήματα, η διατήρηση οικολογικών ζωνών, η στήριξη των νέων αγροτών θα μπορούσε να είναι το πολιτικό μήνυμα της χώρας για μια ριζική και νεανική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που θα ξεκινήσει από τη χώρα μας. Θα μπορούσε, όμως, να είναι κι ένα από τα μηνύματα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η χώρα το Α' εξάμηνο του 2014. Ένα μήνυμα που θα μας συνδέσει με εκατοντάδες εκατομμύρια αγρότες, καταναλωτές και πολίτες σε όλη την Ευρώπη, που περίμεναν βαθιές αλλαγές στην ΚΑΠ.

 

Οι Πράσινοι θα συνεχίσουμε το διάλογο και τις δράσεις μας, όπως κάναμε και πριν την ψηφοφορία, σε συνεργασία με οργανώσεις ενεργών πολιτών και των περιβαλλοντικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να διορθωθούν οι αποφάσεις στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής συναπόφασης.

 

Για τη μελλοντική οικονομική βιωσιμότητα της πλειοψηφίας του 80% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη και όχι μόνο του 20%. Ώστε οι μικροί παραγωγοί να συνεχίσουν να εργάζονται στα αγροκτήματά τους και να μην καταλήξουν εργάτες μεγάλων γεωργικών επιχειρήσεων, και οι νέοι να έχουν μέλλον στις αγροτικές περιοχές».

________________________________

Περισσότερες πληροφορίες: 6941 527255

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου