Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 01 Ιαν 2018
Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ορατό το ενδεχόμενο φόρων κρέατος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού θα οδηγήσει τις κυβερνήσεις στην εισαγωγή εισφοράς για την κτηνοτροφία που θα μειώσει την κατανάλωση κρέατος, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές από το κλίμα μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το δίκτυο Farm Risk Investment & Return (FAIRR), οι φόροι στην κατανάλωση κρέατος θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δημόσια υγεία και να μειώσουν τους κινδύνους που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή.

Ο ιδρυτής της FAIRR, Jeremy Coller, δήλωσε: «Οι φόροι επί ορισμένων «συμπεριφορών» είναι όλο και συχνότεροι. Γι ‘αυτό 16 χώρες να υιοθέτησαν φόρο ζάχαρης τα τελευταία χρόνια. Οι ζημιές που προκαλεί η βιομηχανία κρέατος στην υγεία και το περιβάλλον μας είναι εμφανείς και συνεπώς δεν αποκλείεται να επιβληθούν οι φόροι για το κρέας.

Η Λευκή Βίβλος της FAIRR υπογραμμίζει ότι η πλήρης εξάλειψη του κρέατος από τη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο, θα εξοικονομούσε περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια για το υγειονομικό και περιβαλλοντικό κόστος μέχρι το 2050, με γρήγορη μετάβαση σε διατροφικά ισορροπημένες φυτικές τροφές, αποφεύγοντας 600 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο σε καταστροφικές επιπτώσεις του κλίματος.

Απειλή για τον αγροτικό τομέα τα ορυκτά καύσιμα

Η σταδιακή κατάργηση των βιοκαυσίμων θα οδηγήσει στη σταδιακή χρήση των ορυκτών καυσίμων προειδοποιούν οι παραγωγοί στις χώρες του Visegrad μαζί με τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία.

Η ομάδα των εν λόγω χωρών υποστηρίζει ότι ο καθορισμός στόχου 12% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές και ο πολλαπλασιασμός της συνεισφοράς των ηλεκτρικών οχημάτων κατά πέντε φορές, όπως προτείνει σήμερα το Συμβούλιο, θα οδηγούσε τα κράτη μέλη να επιτύχουν τον στόχο, αλλά στην πραγματικότητα μόνο ένα μικρό μερίδιο των μεταφορών θα τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και προηγμένα βιοκαύσιμα, καθώς όλα τα υπόλοιπα θα παρέχονται από τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι «τεχνολογικά ουδέτερη» όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές και να μην τάσσεται αποκλειστικά υπέρ της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, οι παραγωγοί βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τον αγροτικό τομέα των χωρών του Visegrad.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αναφέρουν ότι 220.000 αγροτικές θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τον τομέα των βιοκαυσίμων. Εντούτοις, σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που συνδέονται με τη βιομηχανία βιοκαυσίμων της ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 12.000 το 2015.

Κανονικά η κυκλοφορία του ντονέρ κεμπάπ στην Ευρώπη

Οριστικό τέλος στο ζήτημα της απαγόρευσης του ντονέρ κεμπάπ και του γύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες έβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταλήγοντας στο ότι δεν θα παρεμποδίσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων.

Το ντονέρ κεμπάμπ βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΕ, καθώς Ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών θεώρησαν ότι ένα χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για την συντήρηση των μεγάλων γύρων κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα αγαπημένα τους τρόφιμα, χωρίς την προσθήκη δυνητικά επικίνδυνων και περιττών πρόσθετων ουσιών», ανέφεραν σε δελτίο Τύπου οι Πράσινοι σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης των προθέσεων τους.

Την είδηση ανέδειξε η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία άσκησε δριμεία επίθεση στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι ενοχοποιείται το ντονέρ κεμπάμπ, ένα προιόν με μεγάλη σημασία για τη Γερμανία, δεδομένου ότι το 80% του συγκεκριμένου κρέατος που καταναλώνεται στην Ευρώπη παράγεται εκεί.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου