Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 17 Μάι 2023
Ευρωπαϊκή πιστοποίηση για το ελαιόλαδο υιοθετεί η Πορτογαλία – Συμπαρασύρει την Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση









 

Με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE στον τομέα της φύσης και της βιοποικιλότητας, το έργο περιλαμβάνει, εκτός από την Πορτογαλία, άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες που καλλιεργούν ελαιόδεντρα: Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. [Shutterstock/DUSAN ZIDAR]

Η Πορτογαλία εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό δίκτυο το οποίο θα εφαρμόσει μια νέα πιστοποίηση που θα εγγυάται την διαχείριση των ελαιώνων με τρόπο που υπηρετεί την βιοποικιλότητα. Χάρη στον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Évora (UÉ) που ανακοινώθηκε την Τρίτη, το έργο περιλαμβάνει, εκτός από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE στον τομέα της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Το έργο, «Olivares Vivos +» (Ζωντανοί ελαιώνες+), διευθύνεται στην Πορτογαλία από τον José Manuel Herrera της ερευνητικής ομάδας για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη γεωργία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη (MED) του Πανεπιστημίου Évora.

Σύμφωνα με την ακαδημία, το «Olivares Vivos +» προωθεί ένα νέο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας που ανακτά τη βιοποικιλότητα και τη μετατρέπει σε κερδοφορία μέσω της πληρωμής για περιβαλλοντικές υπηρεσίες, των οικολογικών συστημάτων, ενός μέσου που ενθαρρύνει τις βιώσιμες πρακτικές, και των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Σημείωσε επίσης ότι αυτό το νέο μοντέλο γεωργικής διαχείρισης καθιστά επίσης δυνατή την εξοικονόμηση κατανάλωσης στη διαχείριση του ελαιώνα, καθώς αναμένεται μέση μείωση του κόστους των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά 22%.

Σύμφωνα με το πορτογαλικό πανεπιστήμιο, το έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2022 και θα διαρκέσει έως το 2025, εφαρμόζεται σε δύο αγροκτήματα επίδειξης στους δήμους Vidigueira (Beja) και Arraiolos (Évora).

Κατά το πρώτο έτος, «παρακολουθήθηκε η υφιστάμενη βιοποικιλότητα σε κάθε έναν από τους εταίρους και εφαρμόστηκε ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση της βιοποικιλότητας, με την τοποθέτηση κουτιών φωλιάσματος, καταφυγίων για νυχτερίδες και βρύσες για πόσιμο νερό», τόνισε.

Για τα επόμενα χρόνια, επεσήμανε η Ακαδημία Alentejo, προγραμματίζεται η αξιολόγηση της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας σε κάθε έναν από τους ελαιώνες επίδειξης.

Η σφραγίδα «Olivares Vivos» που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο αυτού του έργου, θα «πιστοποιεί το πρώτο αγροδιατροφικό προϊόν στην Ευρώπη με επιστημονική εγγύηση που πιστοποιεί την ανάκτηση των ειδών χλωρίδας και πανίδας», πρόσθεσε.

Η παρουσίαση του σχεδίου «Olivares Vivos +» στον τομέα της ελιάς θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, στις 09:30 π.μ., στο Herdade da Fonte Santa, στο δήμο Arraiolos, μία από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που δοκιμάζουν το νέο αυτό μοντέλο.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου