Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 21 Απρ 2023
Τελιγιορίδου: Κατανομή των ενισχύσεων χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες
Κλίκ για μεγέθυνση







 

Τα μέτρα αυτά μπορεί να τα αντέξει η ελληνική οικονομία και είναι αναγκαίο να παρθούν γιατί τα προβλήματα των αγροτών μας, δεν αφορούν μόνο τους ίδιους αλλά και όλους τους πολίτες ως καταναλωτές, καθώς είναι ζήτημα επιβίωσης η συνέχιση της αγροτικής παραγωγής. [Ολυμπία Τελιγιορίδου]

Οι τιμές των τροφίμων και η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά, η βαμβακοκαλλιέργεια αλλά και οι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) αποτελούν επί του παρόντος φλέγοντα ζητήματα στον ελληνικό αγροτικό κόσμο. Όπως επισημαίνουν μάλιστα αρκετές ενώσεις Ελλήνων αγροτών, τόσο οι ενισχύσεις όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα προκαλώντας ανισορροπίες στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Σε συνέντευξή της στη Euractiv Ελλάδας, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την Αγροτική Πολιτική και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, έδωσε απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις του αγροτικού τομέα «δεν αφορούν μόνο τους ίδιους αλλά και όλους τους πολίτες ως καταναλωτές, καθώς είναι ζήτημα επιβίωσης η συνέχιση της αγροτικής παραγωγής».

1. Πριν λίγο καιρό, η Πορτογαλία υιοθέτησε μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη κρατική απορρόφηση του ΦΠΑ (με την έννοια της απώλειας των αντίστοιχων φορολογικών εσόδων) για να πέσει το κόστος των τροφίμων και την παράλληλη οικονομική στήριξη των παραγωγών.

Η ελληνική οικονομία αντέχει τόσο αποφασιστικά μέτρα; Θα ήταν κατάλληλα αυτά τα μέτρα για το δικό μας υπόδειγμα ή θεωρείτε ότι χρειάζεται κάτι διαφορετικό, ενδεχομένως κάτι περισσότερο και γιατί;

Σε αυτή την συγκυρία, με την πολλαπλή κρίση, η πρωτογενής παραγωγή αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων με το υψηλό κόστος παραγωγής να είναι στην πρώτη γραμμή και να οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Κι ενώ από τη μία το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί και οι τιμές πώλησης των προϊόντων από τον παραγωγό είναι πολύ χαμηλές, από την άλλη, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στη διαφορά των τιμών από το χωράφι στο ράφι καθώς δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην αγορά για την αισχροκέρδεια. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που είναι κοστολογημένα και λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%, μέτρο με κόστος 900 εκ. ευρώ.

Παράλληλα για την μείωση του κόστους παραγωγής προτείνουμε μια σειρά άμεσων μέτρων όπως είναι η μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς, με κόστος 160 εκ ευρώ ως μόνιμο μέτρο, η επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων, η τιμή των οποίων έχει τριπλασιαστεί με κόστος 120 εκ ευρώ, άπαξ, και η επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους όλων των ζωικών ειδών με κόστος 90 εκ. ευρώ, άπαξ.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να τα αντέξει η ελληνική οικονομία και είναι αναγκαίο να παρθούν γιατί τα προβλήματα των αγροτών μας, δεν αφορούν μόνο τους ίδιους αλλά και όλους τους πολίτες ως καταναλωτές, καθώς είναι ζήτημα επιβίωσης η συνέχιση της αγροτικής παραγωγής. Αξίζει βέβαια να ειπωθεί πως απαιτείται περαιτέρω μια σειρά στρατηγικών επιλογών για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, την δημογραφική ανανέωση του αγροτικού δυναμικού, την παραγωγή προϊόντων ποιότητας και ασφάλειας, την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο.

2. Με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση σας στη βουλή για τις «χαμηλές τιμές πώλησης του βαμβακιού που διαμορφώθηκαν στα 0.65 ευρώ/κιλό και δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος καλλιέργειας», τι προτείνετε για την ενίσχυση του κλάδου της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι το σημαντικότερο κράτος-μέλος της ΕΕ σε αυτήν, με το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων;

Η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας ειδικά φέτος βρέθηκε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των βαμβακοπαραγωγών το κόστος παραγωγής για 100 στρέμματα καλλιέργειας ήταν 359.00 ευρώ ενώ τα έσοδα από την πώληση του προϊόντος υπολείπονταν καθώς έφθασαν τα 34.700 ευρώ.

Πράγματι η χώρα μας παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα βαμβακιού στην Ε.Ε με ποσοστό 80% σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και ακολουθεί η Ισπανία. Οι ετήσιες εξαγωγές ξεπερνούν τα 500 εκ ευρώ. Υπάρχουν 42.000 βαμβακοπαραγωγοί και για πολλούς από αυτούς είναι η μοναδική τους καλλιέργεια. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τον ευρύτερο κύκλο οικονομικών δραστηριοτήτων γύρω από βαμβάκι γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για καλλιέργεια που οφείλουμε να στηρίξουμε.

Για τη φετινή χρονιά το υπουργείο όφειλε να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύσει η καλλιέργεια για την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα απαιτείται στήριξη από την πλευρά της πολιτείας σε Ομάδες Παραγωγών και συλλογικά σχήματα που θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών έναντι στους μεσάζοντες. Η αξιοποίηση επίσης χρηματοδοτικών εργαλείων όπως του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα ενισχύσει τη ρευστότητα με στόχο την ενσωμάτωση της γνώσης και της τεχνολογίας για την ποιοτική αναβάθμιση και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.

3. Με ποιο τρόπο και με ποια κριτήρια θα προχωρήσει στη διανομή των κρατικών ενισχύσεων deminimis στους Έλληνες και τις Ελληνίδες παραγωγούς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση;

Η διανομή των κρατικών ενισχύσεων αποτελεί μια δυναμική κατάσταση καθώς οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας οφείλουν να είναι προσανατολισμένες στην στήριξη προϊόντων που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα. Ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ που εδώ και 4 χρόνια δεν έχει προχωρήσει η αναλογιστική μελέτη που παραδώσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ζημιές λόγω αδυναμίας διάθεσης των προϊόντων ως συνέπεια της κρίσης της πανδημίας και της γεωπολιτικής συγκυρίας, πρέπει κάθε φορά να αξιολογούνται δίκαια, χωρίς ρουσφετολογικά ή πελατειακά κριτήρια και να δίνονται σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Για παράδειγμα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεχιστεί ο παραλογισμός που είδαμε από την τωρινή κυβέρνηση να δίνονται ενισχύσεις deminimis για ένα προϊόν σε μία περιοχή και να αποκλείεται η ενίσχυση του ίδιου προϊόντος στην υπόλοιπη χώρα όπως έγινε με τις αποφάσεις για τα μήλα ή τα καπνά. Η κατανομή των ενισχύσεων θα γίνει με δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

4. Κάθε κυβέρνηση πριν εκλεγεί εξαγγέλλει την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την αναδιάταξή του. Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα βήματα, οι τρεις παρεμβάσεις που βάζετε σε προτεραιότητα στις οποίες θα προχωρήσετε προς αυτή την κατεύθυνση, εάν αναδειχθείτε ως πρώτο κόμμα; Πόσο γρήγορα να τις περιμένουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παραγωγοί;

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μια μεγάλη δέσμη μέτρων σε βάθος τετραετίας για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στην πρωτογενή παραγωγή που να διασφαλίζει επιγραμματικά την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την αξιοπρεπή διαβίωση των παραγωγών, την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων και τις προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Το μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ καθώς το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η ΝΔ προϊδεάζει για πολλά προβλήματα.

Σε πρώτο χρόνο στο πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών προτεραιοποιούνται :
-Η μείωση του κόστους παραγωγής, με μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, επιδότηση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων, κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ενέργειας
-αποκατάσταση κανονικότητας στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε χρόνο και ποσά
-διοικητική προετοιμασία για τη νέα ΚΑΠ.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου