Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 18 Δεκ 2013

Ερώτηση για την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ Πάτρας και την καθυστέρηση των αποζημιώσεων των πατατοπαραγωγών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

 

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου -Σαλτάρη (Ηλείας) και Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), αναδεικνύουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ Πάτρας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μη εξέταση και επιδίκαση νομίμων αγροτικών αποζημιώσεων. Η αποψίλωση των υπαλλήλων στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας καθυστερεί τις εκτιμήσεις και τη διαδικασία για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης παραγωγών που έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων εβδομάδων. Η τραγική έλλειψη προσωπικού δημιουργεί κίνδυνο στη διαδικασία εκτίμησης και αξιολόγησης των δηλώσεων καλλιέργειας και των εκτιμήσεων. Ο ΕΛΓΑ Πάτρας στελεχωνόταν σε μεγάλο βαθμό από συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, κάτι που καθιστά το τοπικό υποκατάστημα δυσλειτουργικό και τις διαδικασίες του αναποτελεσματικές.

 

Στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες έπληξαν την καλλιέργεια της πατάτας η οποία έχει υποστεί σημαντικότατες ζημιές που φτάνουν στο 80% της παραγωγής.

 

Η δέσμευση της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι ότι οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται σε διάστημα εντός τριών μηνών από την αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η αναγγελία τυγχάνει να είναι την περίοδο έναρξης της συγκομιδής της πατάτας. Έτσι, καθώς οι απαιτούμενες πράξεις δεν έχουν διεκπεραιωθεί, οι παραγωγοί της πατάτας απειλούνται με οικονομική καταστροφή.

 

Με δεδομένο ότι στο διάστημα 2009-2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%, αλλά και ότι υπέστησαν βλάβη οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούν με αγροτικά εφόδια τους παραγωγούς κάθε καλλιέργειας, είναι αναγκαία η άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πληγέντων πατατοπαραγωγών.

 

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στελεχωθεί άμεσα με το απαιτούμενο προσωπικό ο ΕΛΓΑ της Πάτρας για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησής του για άμεση αποζημίωση εντός του τριμήνου.

 

Το Υπουργείο οφείλει να επιλύσει το πρόβλημα το συντομότερο. Για μία ακόμη φορά, οι εξαγγελίες για επένδυση στον πρωτογενή τομέα και ανάπτύξη αποδεικνύονται κούφια λόγια.

ΕΡΩΤΗΣΗ                                  12-12-2013

 

Προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Απαιτείται η στελέχωση του ΕΛΓΑ Πάτρας για την καταβολή αποζημιώσεων στους καλλιεργητές πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα 

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες και πολυήμερες βροχοπτώσεις και καταιγίδες) που σημειώθηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες, η καλλιέργεια της πατάτας, που απαριθμεί πάνω από 22.000 στρέμματα  στο νομό Ηλείας αλλά και η καλλιέργεια της πατάτας στο νομό Αχαΐας έχει  υποστεί σημαντικότατες ζημιές που φτάνουν στο 80% της παραγωγής.

Ύστερα από την έντονη χαλαζόπτωση το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην  ευρύτερη  περιοχή των Λεχαινών πάνω από 1.500 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μπορεί να ειπωθεί ότι η έντονη χαλαζόπτωση στις 23/11/2013 αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τους καλλιεργητές της περιοχής.

Επισημαίνεται ότι και πέρσι την ίδια χρονική περίοδο, οι καλλιεργητές πατάτας είχαν επισημάνει τα προβλήματα στην παραγωγική δραστηριότητα τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στην τελευταία έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ διαβάζουμε ότι «…Σωρευτικά, στο διάστημα της τετραετίας 2009-2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, πτώση η οποία σε απόλυτο μέγεθος αντιστοιχεί σε απώλεια της τάξεως του 1,4 δις ευρώ περίπου

Με δεδομένο ότι σωρευτικά στο διάστημα 2009-2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%  αλλά και ότι υπέστησαν βλάβη οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούν με αγροτικά εφόδια  τους παραγωγούς κάθε καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαία την  άμεση αποζημίωση  από τον ΕΛΓΑ των πατατοπαραγωγών  των νομών Ηλείας και Αχαΐας.

Όμως η αποψίλωση των υπαλλήλων στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΠΑΤΡΑΣ, όπως επανειλημμένα σας έχει επισημανθεί από εμάς αλλά και από πολλούς άλλους αγροτικούς φορείς της περιοχής, καθυστερούν και τις εκτιμήσεις και την όλη διαδικασία (αιτήσεις –έγγραφα κλπ) για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης. Η τραγική έλλειψη προσωπικού δημιουργεί κίνδυνο στη διαδικασία εκτίμησης και αξιολόγησης των δηλώσεων καλλιέργειας και των εκτιμήσεων.

Η δέσμευση της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι ότι οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται σε διάστημα εντός τριών (3) μηνών από την  αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση η αναγγελία τυγχάνει να είναι την περίοδο έναρξης της συγκομιδής της πατάτας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

·        Τι ενέργειες προστίθεστε να κάνετε ώστε να στελεχωθεί άμεσα με το απαιτούμενο προσωπικό ο ΕΛΓΑ της Πάτρας για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησης του για άμεση αποζημίωση εντός του τριμήνου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου