Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Ιούν 2014

 

 

Την ρητή αντίθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. να επιτρέψουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στις χώρες της Ευρώπης υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ή COREPER (άρθρο 240 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΣΛΕΕ) κατέχει κεντρική θέση στο κοινοτικό σύστημα λήψης αποφάσεων και έχει ως έργο την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεωρεί ότι πρόκειται για μία παραπλανητική πρόταση, η οποία υποτίθεται ότι έρχεται για να δώσει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ελευθερία για την απαγόρευση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους, αλλά στην ουσία, έχει πολύ αδύναμο αιτιολογικό και νομικό υπόβαθρο και μπορεί να ανοίξει την «κερκόπορτα» για να επιτραπούν πολλές νέες ΓΤΟ καλλιέργειες στην ΕΕ.

«Μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών μοχθούμε για να αναγεννήσουμε τον αγροτικοδιατροφικό τομέα της περιοχής μας με έμφαση στην ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία. Απαιτούμε να γίνει σεβαστό το δικαίωμά μας για ελευθερία επιλογής. Υποστηρίζουμε την επιβίωση των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής για τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών προϊόντων μας» τονίζει με έμφαση ο Περιφερειάρχης και συνεχίζει «Δεν είμαστε άκριτα κατά της βιοτεχνολογίας και της εξέλιξης. Όμως είναι διαφορετικό πράγμα όταν αυτή εφαρμόζεται σε κλειστούς και προστατευμένους χώρους όπως τα εργαστήρια, με αποτελεσματικές συνθήκες συγκράτησης και με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας, ώστε να αποκλείεται η τυχαία διαφυγή ΓΤΟ, και, είναι διαφορετικό πράγμα να εισάγονται γενετικώς τροποποιημένα φυτά ή ζώα στο ανοικτό περιβάλλον, τα οποία πολλαπλασιάζονται ή διαδίδονται κατά τρόπο ανεξέλεγκτο και μη αντιστρέψιμο στη βιόσφαιρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και απρόβλεπτες αλληλεπιδράσεις με αυτήν».

Πολυάριθμες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και επιστημονικοί φορείς έχουν εκφράσει τους πιθανούς κινδύνους από τους ΓΤΟ, όσον αφορά το περιβάλλον, την προστασία των ζώων, τους καταναλωτές, τη βιοποικιλότητα, τη δημόσια υγεία, κλπ. Κριτική όσον αφορά τους ΓΤΟ έχει εκφραστεί συχνά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Δεν μπορεί από τη μία να φωνάζουμε για την ανάγκη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου, και από την άλλη να ανοίγουμε την πόρτα για τους ΓΤΟ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών «χωρίς ΓΤΟ» (European GMO-Free Regions Network).

Μέσα από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και τα όργανα της ΕΕ που συμμετέχουμε, οργανώνουμε την αντίδρασή μας ώστε να μην επιτραπεί η απελευθέρωση των ΓΤΟ στις περιοχές μας. Γνωρίζουμε ότι η χρήση ΓΤΟ συνδέεται με μεγάλα δυνητικά οικονομικά συμφέροντα. Θα δώσουμε τη μάχη μας σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου