Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Δεκ 2014
Χρειάζεται  άμεσα, η παραγωγική ανασυγκρότηση για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία στον  αγροτικό  χώρο
Κλίκ για μεγέθυνση
Χρειάζεται  άμεσα, η παραγωγική ανασυγκρότηση για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία στον  αγροτικό  χώρο

 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ με μεγάλη συμμετοχή αγροτών στο Πολιτιστικό κέντρο Αιγίου τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου η εκδήλωση των Οργανώσεων Μελών Αιγίου και Ανατολικής Αιγιαλείας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα το Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και ομιλητή τον Δ. Κοδέλα.

 

Ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, τη διαφορετική αντίληψη που το διέπει συγκριτικά με την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις προϋποθέσεις προκειμένου αυτό να πάρει σάρκα και οστά, την ενεργητική, δηλαδή, συμμετοχή των ίδιων των αγροτών σε αυτή την προσπάθεια επισημαίνοντας μεταξύ άλλων.

 

Ο αγροτικός χώρος δοκιμάζεται και δεν αφορά μόνο την τελευταία μνημονιακή περίοδο. Μια μεγάλη κρίση στον αγροτικό χώρο προϋπήρχε των μνημονίων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια (2000-2010), η χώρα ήταν ελλειμματική στο αγροτικό ισοζύγιο κατά 23 δις. Ευρώ. Εισήγαγε παραπάνω από όσα εξήγαγε όσον αφορά μόνο τα αγροτικά προϊόντα 23 δις. Ευρώ. Όταν μια χώρα στα διατροφικά προϊόντα αιμορραγεί οικονομικά, δεν μπορεί να αντέξει. Πρέπει τάχιστα να αντιστραφεί αυτή η τραγική εικόνα.

Τα στατιστικά της Eurostat από το 2006-2011, δείχνουν μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 16% του εισοδήματος, για μείωση 22% της αξίας της αγροτικής παραγωγής, από το 2003-2010 μείωση κατά 17% της αγροτικής γης που σταμάτησε να καλλιεργείται, δηλαδή εγκαταλείφθηκε. Όλα αυτά, ήταν συνέπεια τόσο της ανυπαρξίας ενός επιτελικού σχεδίου που να στηρίζει την αγροτική παραγωγή, αλλά και μια σειρά περιορισμών που έθετε η Κοινή Αγροτική Πολιτική πέραν των κάποιων χρημάτων που έδινε για τον αγροτικό χώρο.

Υπάρχει μια μεγάλη απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος με ευθύνη τόσο των κυβερνώντων και των κομμάτων όσο και των ανθρώπων που βρίσκονται ή βρίσκονταν στις ηγεσίες των αγροτικού κινήματος.

 

Στην εποχή των μνημονίων έχουμε μια επίθεση που δέχεται ο αγροτικός κόσμος, αφού οι αγρότες και οι παραγωγοί είναι εγκαταλελειμμένοι και υπάρχει μια προσπάθεια μεγάλης αναδιάρθρωσης, ώστε η γη, η εμπορία και η διαχείριση των προϊόντων να περιέλθουν σε λίγα χέρια. Αλλά αυτό έχει δυσκολία εφαρμογής, διότι ο αγρότης έχει μικρό κλήρο και δεν έχει άλλο τρόπο διαβίωσης.

Για να εφαρμοστούν τα αντιαγροτικά μέτρα:

1)Εκποιούνται δηλαδή ιδιωτικοποιούνται οι συνεταιριστικές βιομηχανίες όπως π.χ η «Δωδώνη», Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κ.ά.

2)Κυριαρχούν οι τράπεζες πάνω στον αγροτικό χώρο. Η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το προς τα πού θα πάει η αγροτική παραγωγή και η αγροτική οικονομία. Χαρίστηκε σκανδαλωδώς η ΑΤΕ και αυτό συνεπάγεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα που αφορά την ελληνική γεωργία. Έχει πάρει δάνεια με υποθήκες αγροτών, πέρα από τα κόκκινα που πήγαν στον εκκαθαριστή, έχει πάρει δάνεια συνεταιρισμών με μεγάλη περιουσία για τα οποία σχεδιάζεται η εκποίησή τους.

3)Επιχειρείται μια μεγάλη εισβολή Εταιρειών, Επιχειρήσεων και Ομίλων, όπως π.χ. στην κτηνοτροφία έρχονται Γαλλικές Εταιρείες για να πάρουν το ποιοτικό κατσικίσιο γάλα και κρέας για να τα εμπορευθούν στις χώρες τους.

4)Η διακίνηση στη χώρα να περάσει στα Σουπερ Μάρκετ. Θέλουν το εμπόριο κυρίων των οπωροκηπευτικών που είναι μια σημαντικά αγορά να φύγει από τα χέρια του αγρότη (λαϊκές, πλανόδιο εμπόριο), και στις μεγάλες αλυσίδες.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος σε όλα αυτά. Έχει στόχο ν’ αλλάξει όλα αυτά που προϋπήρχαν και πριν από τα μνημόνια, ώστε να υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με σχέδιο στους εξής στόχους:

1)Την διατροφική αυτοδυναμία της χώρας. Επάρκεια σε όσο το δυνατό περισσότερα προϊόντα μπορούμε να παράγουμε εδώ. Δεν μπορεί να είμαστε χώρα εισαγωγών προϊόντων που παράγονται αλλού.

2) Να αξιοποιήσουμε το μικρό και τον μεσαίο αγρότη, μέσα από συλλογικές μορφές, συνεταιρισμούς, ώστε να καταπολεμηθεί το «πολλοί και μικροί».

3) Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως η μεγάλες εμπειρίες των ηλικιωμένων αγροτών γύρω από την καλλιέργεια, όπως και το επιστημονικό δυναμικό, δηλαδή γεωτεχνικούς που δεν βρίσκουν εργασία ώστε να βοηθήσουν στην αγροτική παραγωγή, όπως ερευνητικά ιδρύματα που υπολειτουργούν και τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον αγρότη, κ.ά.

 

Πρέπει να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ για να μην πληρώνει φόρο ο αγρότης για το χωράφι και το σπίτι του. Να ελέγχονται οι τιμές στα φάρμακα και αγροτικά εφόδια, το αγροτικό πετρέλαιο να επανέλθει σε τιμές του 2009, η ΑΤΕ να επανέλθει στον έλεγχο του κράτους ως χρηματοδοτικός πυλώνας σε συγκεκριμένους τομείς. Το ΟΣΔΕ να σταματήσει να το λυμαίνεται η Τράπεζα Πειραιώς με μεγάλη ευθύνη και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Για τα δάνεια θα υπάρξουν ρυθμίσεις ανάλογα με τα βάρη που θα σηκώνει ο κάθε ένας, διασφαλίζοντας την αγροτική περιουσία του. Επειδή τα περιουσιακά στοιχεία των Συνεταιρισμών έχουν φτιαχτεί με χρήματα του αγρότη, πρόθεση είναι να μαζευτούν σε ένα ταμείο για να χρησιμοποιηθεί για το σχέδιο ανασυγκρότησης σε αντίθεση με το σχεδιασμό των τραπεζών.

 

Θα γίνει μια παρέμβαση στην εμπορία και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Χρειάζεται εξυγίανση του συστήματος εμπορίας. Θα αναγράφεται ο τόπος παραγωγής και παραγωγού όταν φτάνει το προϊόν στο ράφι για τον καταναλωτή. Θα στηριχθούν οι λαϊκές αγορές, αφού το 52% των οπωροκηπευτικών διακινούνται μέσα από αυτές και το 38% μέσω των αλυσίδων των Σούπερ Μάρκετς. Θα περιοριστούν στο μέτρον του εφικτού οι μεσάζοντες μέσα από δίκτυα παραγωγών αγροτικών προϊόντων για την καλύτερη τιμή παραγωγού και καταναλωτή.

 

Χρειάζεται ένα νέο δυνατό πλαίσιο για Συνεταιρισμούς βιώσιμους σε μια σύγχρονη αγορά που να εξασφαλίζουν τη διαπραγματευτική δύναμη του παραγωγού. Να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη του αγρότη για το Συνεταιρισμό, μέσα από διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας για να μην έχουμε τα ίδια που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Β.Α.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου