Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Νοέ 2014

 

 

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης, Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκη Φούντα και Λαρίσης κ. Θωμάς Ψύρρας κατέθεσαν Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Άμεση ανάγκη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τον κανονισμό (ΕΚ) 1069/2009 περί ορθής διαχείρισης και επεξεργασίας των ζωικών υποπροϊόντων». Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την προστασία του περιβάλλοντος, η Ελλάδα δεν τηρεί πλήρως την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και να κινδυνεύει να της επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα. Επίσης ζητούνται από τον κ. Υπουργό λεπτομερείς πληροφορίες για τις υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας των ζωικών υποπροϊόντων, τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί σε αυτές, τα αποτελέσματα των ελέγχων, καθώς και για τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Τα ζωικά υποπροϊόντα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων από τη μη ορθή επεξεργασία και διαχείρισή τους. Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 που αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) 1069/2009 εισήγαγε αυστηρούς όρους για όλη την τροφική αλυσίδα και την αλυσίδα ζωοτροφών όσον αφορά την ασφαλή συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, χειρισμό, επεξεργασία, χρήση και διάθεση των ζωικών υποπροϊόντων.

Εδώ και χρόνια όμως είναι γνωστό και διαπιστωμένο και από Ευρωπαϊκούς Κοινοτικούς θεσμούς, δηλαδή την Επιτροπή και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), ότι η Ελληνική Δημοκρατία, παρά το ότι τυπικά έχει πλήρως μεταφέρει στο εθνικό νομικό σύστημα την Ευρωπαϊκή Κοινοτική νομοθεσία περί των ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ), δεν τηρεί επί της ουσίας τη νομοθεσία, επιδεικνύει μη πλήρη συμμόρφωση, και προβαίνει, είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις, σε συνεχείς παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Ως αποτέλεσμα των συνεχών παραβάσεων, ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελληνική Δημοκρατία στο ΔΕΚ, το οποίο και με την εκδίκαση της υπ’ αριθμόν C-248/08 υπόθεσης εξέδωσε καταδικαστική απόφαση το Δεκέμβριο του 2009.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δεν είχε έως την έκδοση της απόφασης εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 της ΕΕ για τα ζωικά υποπροϊόντα όσον αφορά:

(α) την ταφή σε χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς προηγούμενη επεξεργασία,

(β) την έλλειψη επίσημων ελέγχων,

(γ) την έγκριση εγκαταστάσεων για τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και την καύση ειδικών υλικών κινδύνου.

Ακολούθησε το Σεπτέμβριο του 2010 προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στους ελέγχους που πραγματοποιούσαν αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστωνόταν ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ακόμα λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έδινε δε στις ελληνικές αρχές περιθώριο δύο μηνών για τη συμμόρφωσή τους. Επιπλέον, λίαν προσφάτως, σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 31 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 2014 διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει συμμορφωθεί πλήρως με τον κανονισμό (ΕΚ) 1069/2009.

Δεδομένου ότι η μη ορθή διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, την παραγωγική οικονομία και τον πληθυσμό της χώρας,

Δεδομένου ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν πρόστιμα από την ΕΕ, δυσβάστακτα για τον κρατικό προϋπολογισμό,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

 

- Έχει συμμορφωθεί η Ελλάδα πλήρως με τον κανονισμό (ΕΚ) 1069/2009 και την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων;

- Έχει καταρτιστεί κατάλογος με τις εγκαταστάσεις, τις μονάδες και τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων που έχουν εγκριθεί ή καταχωρισθεί σε μητρώο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) 1069/2009; Πόσες και ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων και πού λειτουργούν;

- Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις ανωτέρω μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων και ποια αποτελέσματα - πορίσματα των ελέγχων;

- Σε ποιες από τις ελεγχθείσες μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και είναι πιθανόν να προκύψουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων από την πλημμελή λειτουργία τους έχουν επιβληθεί ποινές και τι είδους;».

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου