Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Φεβ 2016
Ξέρουν κάτι στην Ισπανία και φυλάνε το ελαιόλαδο;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

Συνεχίζεται η µέχρι τώρα τακτική άµυνας από πλευράς Ισπανών εµπόρων στη διεθνή αγορά, µε αποτέλεσµα αρκετοί Έλληνες συντελεστές του κλάδου να κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά µηνύµατα από τη µεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα, σε συνδυασµό µε την ανοµβρία της που προβληµατίζει τους Ισπανούς παραγωγούς για την επόµενη σοδειά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Αν και η παραγωγή επιβεβαίωσε τις αρχικές προβλέψεις των 1,2 τόνων περίπου κρατάνε ακόμα αμυντική στάση οι βιομήχανοι της Ιβηρικής.

 

 

Η στάση αυτή των Ισπανών εµπόρων δείχνει κατά πάσα πιθανότητα ότι δεδοµένης της πολύ µειωµένης περσινής ισπανικής παραγωγής προτιµούν να εξασφαλίσουν τις φετινές ποσότητες για να καλύψουν τους πελάτες τους. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος σηµειώθηκαν οι µεγαλύτερες εισαγωγές σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο παρελθόντων ετών στην Ισπανία, ενώ οι εξαγωγές ήταν οι περισσότερο µειωµένες. Η τάση αυτή έγκειται και στην ανησυχία των Ισπανών παραγόντων του κλάδου για την παραγωγή της επόµενης σεζόν λόγω της παρατεταµένης έλλειψης βροχοπτώσεων φέτος στη χώρα.

 

Η ανοµβρία παρουσιάζεται και στην Ελλάδα στις περισσότερες περιοχές, µε τους παραγωγούς της Κρήτης να προβληµατίζονται και για τις πολύ υψηλές για την εποχή θερµοκρασίες έως τώρα.

Όπως λένε παραγωγοί του νησιού στην Agrenda, ήδη από τώρα ανθίζουν σε κάποιες περιοχές ελαιόδεντρα λόγω της καλοκαιρίας και αν δεν υπάρξει φυσιολογικός χειµώνας το προσεχές διάστηµα, θα παρουσιαστεί πρόβληµα την περίοδο της ανθοφορίας.

 

Με ανοδική τάση στη Μεσσηνία οι τιµές παραγωγού για το ελαιόλαδο

Αξίζει να αναφερθεί ότι αν και οι τιµές πώλησης χύµα ελαιολάδου σε µεσάζοντες που το διαθέτουν χύδην σε Ιταλούς εµπόρους έχουν κάνει µία κοιλιά τις τελευταίες µέρες, οι τιµές για το ελαιόλαδο που προορίζεται προς τυποποίηση διαγράφουν ανοδική πορεία την τελευταία περίοδο στην πλειονότητα των περιοχών στην Ελλάδα. Η µικρή πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα είµαστε στο πικ της σεζόν από άποψη προσφερόµενης ποσότητας.

Συγκεκριµένα, στη Μεσσηνία οι τιµές παραγωγού για το συµβατικό ελαιόλαδο προς τυποποίηση κυµαίνονται αυτές τις µέρες µεταξύ 3,20 και 3,40 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα, την οξύτητα κτλ και για το ΠΟΠ Καλαµάτας «µεταξύ 3,40 και 3,60, µε ανοδική τάση», σύµφωνα µε τον τυποποιητή και εξαγωγέα Παναγιώτη Γκούµα, που πραγµατοποιεί εξαγωγές σε Αµερική, Καναδά και χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, οι παραγωγοί από αρχές Φλεβάρη έχουν ξεκινήσει να πουλάνε ελαιόλαδο, σε αντίθεση µε τη προηγούµενη περίοδο που το κρατάγανε.

Η τάση αυτή των παραγωγών να µην προχωρούν σε πωλήσεις ίσως συνέβαλε και στην καθυστέρηση της εµφάνισης της προαναφερόµενης πτωτικής πορείας των τιµών, η οποία άλλες χρονιές εµφανιζόταν νωρίτερα, σύµφωνα µε συντελεστές της αγοράς.

Να σηµειωθεί εδώ ότι σε 2 δηµοπρασίες που έγιναν αυτή τη βδοµάδα στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Απιδέας Λακωνίας και στον Α. Σ. ∆αφνίου Λακωνίας, οι τιµές που δόθηκαν ήταν 3,27 και 3,21 αντίστοιχα, χαµηλότερα από πέρυσι, που οι τιµές παραγωγού δεν είχαν πέσει κάτω από 3,30 στην περιοχή.

Παράλληλα, στην Κορινθία οι τιµές παραγωγού οπισθοχώρησαν στα 3,10 ευρώ το κιλό τις τελευταίες µέρες από 3,20 που ήταν το προηγούµενο διάστηµα, ενώ άλλες χρονιές η «κοιλιά» παρατηρούνταν τέλος Γενάρη, λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου Μιχάλης Βαρδάκας.

Στην Κρήτη οι τιµές για το έξτρα παρθένο στους παραγωγούς δεν έχουν διαφοροποιηθεί και βρίσκονται στα 3-3,10 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση µε την τιµή πώλησης σε Ιταλούς εµπόρους, που έχει κινηθεί πτωτικά, λέει στην Agrenda o Γιώργος Ανδρεαδάκης, πρόεδρος του Συνδέσµου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης.

 

22/02/2016

Κρόκου Μαρία

agronews.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου