Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 23 Νοέ 2019
Κοινή Γεωργική Πολιτική 2021-27 για ….
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Στις 7/6/2019 (παραμονές εθνικών εκλογών) είχε γίνει η πρώτη ημερίδα προετοιμασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, εκεί που «κτυπά η καρδιά» του αγροτικού κόσμου, στο ξενοδοχείο Caravel, στο Παγκράτι (Αθήνα). Η ημερίδα αποσκοπούσε στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συμμετεχόντων, ώστε να καταστεί εφικτή μία πρώτη καταγραφή των απόψεων των φορέων που θα συνθέσουν την «εταιρική σχέση» διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) 2021-2027.

Παρουσιάσθηκαν τα νέα δεδομένα για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και των αγροτικών περιοχών (και δεν έγινε κατανοητό το μέλλον των ελλήνων αγροτών, αφού καθορισθεί τι σημαίνει έλληνας αγρότης) που επιφέρει η πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρτιση των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΓΠ 2021 -2027: οι προκλήσεις που έχει η ΕΕ και ο ρόλος της ΚΓΠ στην αντιμετώπισή τους, ο ενιαίος προγραμματισμός για τους Πυλώνες Ι και ΙΙ της ΚΓΠ, οι αυξημένες περιβαλλοντικές «αιρεσιμότητες», η εξωτερική και εσωτερική σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων, η έμφαση στα αποτελέσματα και η παρακολούθηση των επιδόσεων της ΚΓΠ, η δυνατότητα παροχής αναδιανεμητικής ενίσχυσης, η διευκόλυνση της δημογραφικής ανανέωσης των ασχολούμενων στη γεωργία, η διατροφική ασφάλεια, η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και η διεύρυνση του περιεχομένου των επιχειρησιακών σχεδίων στις ΚΟΑ. Στην πρώτη ημερίδα (7/6/2019) ήταν αισθητή η απουσία αγροτών.

 

Στις 25/10/2019 πραγματοποιήθηκε το 6o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στο κέντρο του αγροτικού κόσμου (στο Κέντρο του αστικού πολιτισμού Σ. Νιάρχος, Αθήνα) με εστίαση, σχεδόν από όλους στην καινοτομία, και στις εφαρμογές Υψηλών Τεχνολογιών Πληροφορικής, που κάποιοι την έλεγαν «Γεωργία Ακριβείας». Εκεί καταλάβαμε ότι η καινοτομία και οι προσεγγίσεις που βασίζονται στη γνώση, αναγνωρίζονται ως ο κύριος τρόπος για να επιτευχθεί ανάπτυξη, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας να αποτελεί την πιο δυναμική έκφραση συμφιλίωσης και εξισορρόπησης των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πτυχών της γεωργικής δραστηριότητας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί έναν εγκάρσιο στόχο που διατρέχει όλους τους γενικούς και επιμέρους στόχους της μελλοντικής ΚΓΠ. Εκεί είδαμε αρκετούς αγρότες στο αίθριο.

 

Στις 11/1/2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη περιφερειακή ημερίδα προετοιμασίας για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι παραγωγικοί φορείς και συντελεστές του πρωτογενή τομέα. Ενώ η επόμενη ήταν για τις 12/11/2019 στην Κοζάνη. Οι ημερίδες θα πραγματοποιούνται στις Περιφέρειες και σε άλλες πόλεις της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΓΠ έως και την υποβολή του προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδαμε πολλούς φίλους αγρότες στην αίθουσα. Με μεγάλη έκπληξη προσέξαμε ότι σχεδόν όλοι είχαν σαν κοινό παρονομαστή σε ότι και αν έλεγαν μια «νότα» «υψηλής τεχνολογίας πληροφορική» στις εισηγήσεις τους, χωρίς την οποία, όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν όλοι, δεν είναι δυνατόν να σχεδιάσουμε κάτι στον αγροτικό τομέα στο μέλλον.

Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι καλοπληρωμένοι (πάνω από τον μέσο όρο μηνιαίων απολαβών μηνιαίως) και σε κλιματιζόμενο περιβάλλον υπάλληλοι (ακόμα και αυτοί που έχουν ασυλία ιδεών …) θέλουν να επιβάλλουν μια ιδιότυπη σκλαβιά στους αγρότες, η οποία θα εξασφαλίσει έσοδα και εισοδήματα για τα επόμενα χρόνια στους τεχνοκράτες, την αγορά και τους πολιτικούς, με αιτιολογία την υποστήριξη των αγροτών και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

 

Στις 14/10/2019 στο ethnos.gr ο κ Χ. Στασινόπουλος καταγράφει: Σε εφιάλτη για εκατομμύρια ανθρώπους μετατρέπεται το ψηφιακό κράτος. Οι κυβερνήσεις επενδύουν δισεκατομμύρια στην ψηφιοποίηση και σε λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, εις βάρος των πολιτών. Σε δυστοπία για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το κοινωνικό κράτος και τις πολιτικές υπέρ των αδυνάτων, εξελίσσονται η ψηφιοποίηση της διακύβερνησης, οι αλγόριθμοι και οι νέα τεχνολογική επανάσταση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει δημοσιογραφική έρευνα της αγγλικής εφημερίδας Guardian. Μάλιστα αναφέρεται σε μια φρικτή ιστορία που έχει καταγραφεί από τους ευρευνητές του «ψηφιακού κοινωνικού κράτους» από την πόλη Ντούμκα της Ινδίας. Η κυβέρνηση της Ινδίας «σημειώνει» κάθε πολίτη της με έναν μοναδικό 12ψήφιο αριθμό με βάση τον οποίο δίδεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους. Το σύστημα Aadhaar όπως είναι γνωστό, αποτελεί το μεγαλύτερο παγκοσμίως βιομετρικό πείραμα, όμως ο Ινδός πολίτης Μότκα Μαντζί ήταν το «πειραματόζωο» που δεν άντεξε. Ο Μότκα Μαντζί, έβαλε κανονικά το δακτυλικό του αποτύπωμα στον υπολογιστή, όμως εξαιτίας κάποιου λάθους στο σύστημα, αυτό δεν αναγνωρίστηκε ως δικό του, με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβαση του σε μερίδες φαγητού που λάμβανε. Στις 22 Μαϊου 2019 ο Μότκα Μαντζί κατέρρευσε έξω από το σπίτι του και πέθανε. Η οικογένεια του είναι σίγουρη ότι η αιτία ήταν ο υποσιτισμός, διότι το πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα στο βιομετρικό πείραμα, τον απέρριψε! …

 

Στις 11/11/2019, ο κ Κ. Αποστολόπουλος (ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020) παρουσίασε ότι μόνο το 7% των ελλήνων αγροτών έχουν λάβει βασική ή πλήρη αγροτική κατάρτιση. Ενώ το 38.9% των κατοίκων των αγροτικών περιοχών (μέσα στους οποίους προφανώς και υπάλληλοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ & οι ποικιλώνυμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, που το μέλλον τους μοιάζει να είναι εξασφαλισμένο! …) κινδυνεύει από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Μοιάζει ότι σχεδόν η συντριπτική πλειοψηφία μόνο των αγροτών κινδυνεύει από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Φοβερές σκέψεις για το μέλλον των αγροτών μας γεμίζουν αναλογιζόμενοι την φρενίτιδα με την οποία αγκαλιάζουν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής οι σύγχρονοι «επιχειρηματίες», οι «τεχνοκράτες» και οι «πολιτικοί», ακόμα και για τον αγροτικό τομέα, όπου η διείσδυση των ΙΤ είναι πολύ μικρή. Μάλιστα η εικόνα προσεγγίζει να γίνει «θρίλερ» αν αναλογιστούμε ότι ο αγροτικός κόσμος ΔΕΝ έχει οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (Αγροτικοί Σύλλογοι κλπ), όπως σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθόσον τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, από μια διαστροφική άποψη, πηγαίνουν στο Υπουργείο Εργασίας(κράτος) και όχι στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

 

Η εξαιρετική προετοιμασία της προσπάθειας διαβούλευσης για την νέα ΚΓΠ του Ελληνικού Αγροτικού Δικτύου (Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας, 210 5275229, ead@mou.gr) ίσως μπορεί να βελτιωθεί σε αποτελεσματικότητα εάν η γλώσσα επικοινωνίας δεν είναι τόσο αυστηρά «ξύλινη»-ευρωπαϊκή. Πάντως οι «τρομερά αρνητικές» σκέψεις δημιουργήθηκαν παρακολουθώντας δύο ημερίδες και την ευχαριστούμε για την δυνατότητα αυτή.

 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 18 Νοεμβρίου 2019

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα.

 
 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου