Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Φεβ 2024
Αγρότες - Κτηνοτρόφοι / «Η Αθήνα είναι κοντά - Εκεί θα φτάσουμε με τα τρακτέρ»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν την στήριξη της κοινής γνώμης στην Αθήνα και τις άλλες αστικές περιοχές, καθώς οι κινητοποιήσεις τους για μείωση στο κόστος παραγωγής μεταξύ άλλων θα μειώσουν τις τιμές στο ράφι του σούπερ μάρκετ, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο και κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, όπως έγινε σαφές από όσα είπαν εκπρόσωποι των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής ενόψει της συνάντησης στο Μαξίμου το μεσημέρι.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μας ξύσει τον πάτο από το βαρέλι. Το σίγουρο είναι ότι πέφτει ξύσιμο. Αλλά από το βαρέλι, οι παραγωγοί θα έπρεπε να πέρνουν από το γιοματάρι, όχι από τον πάτο του βαρελιού ... δεν πρέπει να είμαστε "ο τελευταίος τροχός της αμάξης". Δεν μπορεί να λέμε "ό,τι περισσεύει θα πάρουν οι αγρότες"», είπε μιλώντας στο Action24 ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας Χρήστος Λυγδής.

«Εστιάζουμε στο κόστος παραγωγής, το αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν στο ρεύμα. Έχουμε συγκεντρώσει πανελλαδικά αυτά τα αιτήματα, με αυτά μας δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να είμαστε στα χωριά μας. Οτιδήποτε άλλο, θα το εξετάσουμε. Αλλά δεν μπορεί να είναι παροχή η μεγαλύτερη "έκπτωση" στο ρεύμα. Πόσο να το πάει, 0,12 ευρώ την κιλοβατώρα; Μεγαλύτερη χρέωση από το οικιακό; Το 2019 είχαμε χρέωση 0,065 ευρώ όταν το οικιακό είχε 0,11 ευρώ την κιλοβατώρα».

«Το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι τι έχει να μας ανακοινώσει. Ή, τι δεν έχει να μας ανακοινώσει. Έχουμε κουβεντιάσει και ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα ως μορφή κλιμάκωσης της πίεσης. Θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά», τόνισε ο ίδιος. «Η Αθήνα για εμάς, από όλη την Ελλάδα, είναι κοντά. Εκεί θα φτάσουμε, με τα τρακτέρ. Το έχουμε κουβεντιάσει στις δύο Πανελλαδικές Συσκέψεις. Έχει μπει σαν στόχος το συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ ... η πόρτα δεν κλείνει από εμάς, κλείνει από τον πρωθυπουργό. Εμείς αυτά τα περί δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν τα θεωρούμε σωστά, όπως και αυτά για "ξύσιμο στον πάτο του βαρελιού". Την αγροτική παραγωγή πρέπει να την ενισχύσουμε, τους αγρότες της υπαίθρου, να συνεχίσουν να καλλιεργούν».

Ο κ. Λιγδής τόνισε ότι η κοινή γνώμη και στην Αθήνα είναι υποστηρικτική και υπάρχει αίσθημα στην Αθήνα ότι «ελάτε να κινητοποιηθείτε, να πάρετε τίποτα, να πάρουμε κι εμείς. Γιατί έχει άμεση αντανάκλαση στην τιμή στο ράφι και στο σούπερ μάρκετ ο αγρότης που θα πάει να διεκδικήσει μείωση του κόστους παραγωγής».

«Εμείς ερχόμαστε με θετική διάθεση και με σκοπό να συζητήσουμε όλα τα αιτήματα που απασχολούν αγρότες και κτηνοτρόφους. Έχουμε στείλει το πλαίσιο αιτημάτων στον Κ. Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες. Πάνω σε αυτά θέλουμε να πάρουμε απτές απαντήσεις και λύσεις, να δείχνουν με πράξεις ότι όπως είπε κατανοεί τα προβλήματα και τα θεωρεί λογικά», είπε μιλώντας στον Ant1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας.

«Σαφώς θα τα συζητήσουμε όλα, αλλά η μείωση του κόστους παραγωγής, το αφορολόγητο πετρέλαιο και τα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, είναι μέτρο που έπρεπε να παρθεί νωρίτερα, έπρεπε να παρθεί "χθες". Αν δεν παρθεί δεν είμαστε βιώσιμοι στον πρωτογενή τομέα, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Θα ερημοποιηθεί η ύπαιθρος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καταναλωτική αλυσίδα και την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων που βγάζει η Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων περιλαμβάνουν:

 • αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
 • πλαφόν 0,07 ευρώ στην τιμή της κιλοβατώρας
 • επιδότηση και κατάργηση ΦΠΑ για εφόδια, ζωοτροφές και μέσα
 • πάγωμα εφαρμογής και αναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην ΕΕ
 • αναπλήρωση εισοδήματος από απώλεια παραγωγής σε περιπτώσεις και ποσοστά που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και από πωλήσεις κάτω του κόστους παραγωγής
 • αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας
 • αποτελεσματικοί έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής
 • επιβολή τιμών αγοράς από μεσάζοντες και μεταποιητές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
 • αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση με έργα σε όλη τη χώρα

Επίσης, ειδικό πακέτο αιτημάτων αφορά την Θεσσαλία:

 • χρονοδιάγραμμα αποστράγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών στην λίμνη Κάρλα
 • κατασκευή σήραγγας αποστράγγισης
 • αποζημιώσεις για την χαμένη παραγωγή στις πληχθείσες περιοχές που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης μέχρι να ξαναγίνουν καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις
 • άμεση προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής για τον πάγιο εξοπλισμό
 • τελική κρατική αρωγή στο 100% της αξίας του χαμένου πάγιου εξοπλισμού
 • χορήγηση σε όσους δεν το έλαβαν του εκτάκτου βοηθήματος των 6.600 ευρώ
 • επίδομα ενοικίου σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους
 • άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων
από:https://www.avgi.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου