Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 22 Ιούν 2020
Σημαντικά Εργαλεία για την «Γεωργία Ακριβείας» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου TAGs
Κλίκ για μεγέθυνση
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η παρουσίαση διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή γεωχωρικών δεδομένων στο χωράφι και την αποθήκευση τους σε χωρική βάση δεδομένων. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου TAGs - ‘’Υπηρεσίες τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας για την τόνωση των τοπικών οικοσυστημάτων γεωργικών τροφίμων και για τη στήριξη διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ομάδων τοπικής δράσης", το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα InterregV/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα/βάση δεδομένων αποτελεί εργαλείο στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για την υποστήριξη και εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στο χωράφι. Στην παρουσίαση συζητήθηκαν και οι δυνατότητες χρήσης των διαδικτυακών αυτών εργαλείων από επιχειρήσεις, φορείς και ομάδες παραγωγών.
«Η υλοποίηση και ανάδειξη καινοτόμων δράσεων γεωργίας ακριβείας για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών οικοσυστημάτων γεωργικών τροφίμων, δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες στον Αγροδιατροφικό τομέα. Η ΠΔΕ μέσω της υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων αλλά και της δημιουργίας -λειτουργίας δομών όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΔΕ εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική, με στόχο την στήριξη, ανάπτυξη και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής μας. Μάλιστα, τόσο με το έργο TAGs, όσο και με συντονισμένες δράσεις των έργων INCUBA και BALKANET η Περιφέρεια έχει θέσει ως στόχο την υποστήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. Στο πλαίσιο αυτό, στο άμεσο προσεχές διάστημα προγραμματίζεται μια σειρά από εκδηλώσεις και άλλες δράσεις» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Την παρουσίαση- συνάντηση εργασίας συντόνισαν η υπεύθυνου έργου Ελένη Κακαρίδη, γεωπόνος M.Sc., εκ μέρους της ομάδας έργου TAGs της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και ο Επίκουρος Καθηγητής Παντελής Μπαρούχας υπεύθυνος έργου εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών και επιστημονικός υπεύθυνος του Εδαφολογικού Εργαστηρίου ΠΔΕ. Ακολούθησε συζήτηση για τις συνέργειες και τις δυνατότητες χρήσης τέτοιων εργαλείων από τους ενδιαφερομένους. Τοποθετήσεις έγιναν από τον Θανάση Πετρόπουλο, Πρόεδρο ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, από τον Βασίλη Μιχαλόπουλο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ, καθώς και από τους εκπροσώπους διακρατικών έργων στον τομέα της αγροδιατροφής και καινοτομίας: Α. Λιόπα-Τσακαλίδη - ΑREThOU5A, Γ. Κεραμίδα - Smart4all, Π. Μπαλτζόη - IR2MA, Α. Καυγά - iNGREEN, Κ. Τζαμαλούκα- INCUBA. Παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΔΕ Σ. Βέρρας και ο γεωπόνος Κ. Παπαγιαννόπουλος εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων & Λαχανικών-Σιτηρών-Ελαιολάδου Αμαλιάδας Νομού Ηλείας «Εύφορη Γη».
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου