Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Δεκ 2018
ΑγροNέα 21-12-2018
Κλίκ για μεγέθυνση

 

  • Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές, μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι για να κρατηθούν, ένα αυτί να τους ακούσει και μια καρδιά που μπορεί να τους καταλάβει. (Μικρός πρίγκιπας)
  • Η γεωργία είναι το κατάλληλο επάγγελμα για τους σοφούς, το πιο κατάλληλο για την αισθητική και την πιο αξιοπρεπή διαβίωση, για κάθε ελεύθερο άνθρωπο. (Ciceron)

Φυτό-ρομπότ

«Κυβερνητική μορφή ζωής-φυτό σε απευθείας διάλογο με μια μηχανή» χαρακτηρίζουν το Elowan, το Υβριδικό φυτό-ρομπότ. Πρόκειται για ένα φυτό-«cyborg», το οποίο, χρησιμοποιώντας τα δικά του, εσωτερικά ηλεκτρικά σήματα, αλληλεπιδρά με μια ρομποτική προέκταση, η οποία το κινεί προς το φως. Τα φυτά είναι ηλεκτρικά ενεργά συστήματα. Τα σήματα αυτά παράγονται ως αντίδραση σε μεταβολές στο φως, τη βαρύτητα, μηχανική διέγερση, θερμοκρασία, τραυματισμούς και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι συνεχιζόμενες εξελικτικές διαδικασίες αλλάζουν τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού με βάση την προσαρμογή του στο περιβάλλον του. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος αυτού, ηλεκτρόδια έχουν εισαχθεί σε σημεία ενδιαφέροντος, έτσι ώστε τα σήματα να ενισχύονται και να στέλνονται στο ρομπότ, για να δίνονται εντολές κίνησης του φυτού προς τις εκάστοτε επιθυμητές κατευθύνσεις. MIT Media Lab, 6/12/2018.

Φασόλια

Πάνω από 450 φασουλοπαραγωγοί της Καστοριάς & Φλώρινας διαμαρτύρονται που μένουν στα αζήτητα τα ελληνικά φασόλια και πλημμυρίζει η αγορά με κινέζικα που είναι μάλιστα και ακριβότερα αλλά και ελληνοποιούνται και υπογραμμίζουν ότι:

  • το 60% της φετινής παραγωγής παραμένει αδιάθετο,
  • πέρυσι την ίδια εποχή το ποσοστό των αδιάθετων δεν υπερέβαινε το 20%
  • εδώ και οκτώ μήνες δεν έχουν γίνει εισαγωγές
  • οι φασολοπαραγωγοί εκβιάζονται να πουλήσουν κάτω από 2€/κιλό
  • το κόστος παραγωγής είναι στα 2,20€/κιλό
  • τα κινέζικα πλημμύρισαν την αγορά με 8€/κιλό.

Η φετινή παραγωγή, που εκτείνεται σε 3.500 στρέμματα,  είναι «άριστη» ποιοτικά και αυξημένη κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι. Κ. Ναλμπαντίδης, Δ. Μόσχος, ΑΠΕ-ΜΠΕ. presspublica.gr, 10/12/2018.

Leucocarpa

L'oliva bianca, varietà Leucocarpa

Το Leucocarpa (Leucolea), είναι ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα ελεφαντόδοντου. Είναι κυρίως διαδεδομένη στις περιοχές της νότιας Ιταλίας. Λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων (αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από αυτή την ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα όσον αφορά τη σύνθεση των λιπαρών οξέων, των γεύσεων και των αρωμάτων που είναι χαρακτηριστικό ενός ελαφρού φρουτώδους προϊόντος. oliveoiltimes.com. gargalianoionline.gr. texnologosgeoponos.gr

Αγροτουρισμός

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις”. Στο πρώτο μέρος για τον θεματικό τουρισμό: ορίζονται όλες οι ειδικές μορφές τουρισμού, δημιουργούνται νέα πεδία για την ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας, θεσπίζονται προδιαγραφές πιστοποίησης και κανόνες ασφαλείας & εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων τουρισμού. atlantea.news, 7/12/2018. (σσ. Ο αγροτουρισμός χάνει, αλλα έστω καιέτσι θα υπάρχι κάτι να διορθώσουμε, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε τίποτα).

Απαξίωση? …

Το 1996 ο αγροτικός πληθυσμός ήταν στο 16% του ενεργού, ενώ σήμερα έχει πέσει κάτω από το 8%. Η συνεισφορά του αγροτικού τομέα, είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ, οπότε δεν αξίζει ο κόπος να χαράσσονται εθνικές στρατηγικές για την αγροτιά... Και πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε: Δεν είδα φέτος να υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους, άρα δεν υπάρχουν προβλήματα για τους αγρότες... Μετατρεπόμαστε από μία κοινωνία που πρέπει να παράγει για να επιβιώσει, σε μία κοινωνία που καταναλώνει και ζει αενάως με δανεικά, τα οποία κάθε φορά θα λιγοστεύουν, ακριβώς επειδή όλα στο τέλος μετρώνται σε ψήφους και όχι σε πολιτικές ανάπτυξης της οικονομίας, της χώρας και της περιφέρειας. Ρ. Μαρούδας, Γ.Κ. Θεσσαλών Γη thessaliatv.gr, 17/12/2018

Κρέας

Η συνολική κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. θα μειωθεί, από 69,3 κιλά/κάτοικο το 2018 σε 68,6 κιλά το 2030. Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε 8,2 εκατομμύρια τόνους το 2018. Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται στη συνέχεια να μειωθεί, επηρεασμένη από το μικρότερο κοπάδι, τη χαμηλή κερδοφορία και τη μείωση της ζήτησης. Όσον αφορά το αιγοπρόβειο κρέας, λόγω της βελτίωσης των αποδόσεων για τους παραγωγούς, της διατήρησης της συνδεδεμένης στήριξης και της διατήρησης της εγχώριας ζήτησης, η παραγωγή θα αυξηθεί στη διάρκεια του 2018-2030, φθάνοντας τις 950.000 τόνους το 2030, έναντι 903.000 τόνων το 2018. Τα πουλερικά είναι το μόνο κρέας που θα δει σημαντική αύξηση παραγωγής & κατανάλωσης στην Ε.Ε. Μέχρι το 2030, η παραγωγή της Ε.Ε. θα πρέπει να φθάσει τα 15,5 εκ tn, έναντι 14,2 εκ tn το 2018. meatnews.gr, 6/12/2018.

συνταγή … φύση

Οι γιατροί στο Shetland της Σκωτίας μπορούν πλέον να συνταγογραφήσουν … φύση για τους ασθενείς τους. Η συνταγή επιδιώκει να μειώσει το άγχος και να κάνει πιο εύθυμους και αισιόδοξους όσους πάσχουν από στρες, διαβήτη, καρδιακές, ψυχικές & άλλες παθήσεις. Με 90 λεπτά της ημέρας στο δάσος μειώνεται η δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που συνήθως σχετίζεται με την κατάθλιψη. Ο χρόνος στη φύση όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και βελτιώνει την διάθεση, μειώνει την επιθετικότητα, βοηθά στην συγκέντρωση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με εντολή του γιατρού λοιπόν θα μπορείτε τον Μάιο να φτιάξετε μια αλυσίδα από μαργαρίτες, τον Ιούλιο να ακολουθήσετε μια μέλισσα, τον Σεπτέμβριο να φάτε και τα 3 γεύματα της ημέρας στην ύπαιθρο με την οικογένεια σας & τον Οκτώβριο να εκτιμήσετε καλύτερα τα σύννεφα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνταγές στο πρόγραμμα.  USA National Academy of Sciences. rewired.gr, 11/12/2018

Διόδια

Οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» προκάλεσαν χάος στις μετακινήσεις, αφού κατέλαβαν διόδια και πυρπόλησαν ορισμένα εξ αυτών. Η μεγαλύτερη εταιρεία διοδίων στη Γαλλία (Vinci Autoroutes), ανέφερε πως 40 σημεία του δικτύου της κατελήφθησαν και αρκετοί κόμβοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ιδίως στη νότια Γαλλία. kathimerini.gr, 18/12/2018.

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η διατήρηση σε καλή «φυσική υγεία» της υπαίθρου της Αττικής είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την επιβίωση όλου του οικοσυστήματος της Αττικής, τόσο του αστικού χώρου όσο και του αγροτικού. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει υιοθετήσει το μότο «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και πραγματοποίησε 52 εκδηλώσεις το 2016, προδημοσιευμένες, ανοικτές και με δημόσια ενημέρωση αποτελεσμάτων, 27 εκδηλώσεις το 2017 και το 2018 μέχρι σήμερα 48 δραστηριότητες. Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες & δασοκόμοι) είναι, εξ επαγγέλματος, οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος και σε αυτόν τον διαχρονικό ρόλο χρειάζονται την στήριξη της πολιτείας και όσων ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την ηθική. Μάγδα Κοντογιάννη. Με την ευκαιρία της πρόσκλησης σε ανταλλαγή ευχών στις 14 Ιαν 2019, στις 12.00, στην ΛΑΜΨΗ, Λεωφ. Πάρνηθος 279, ΑΧΑΡΝΕΣ.

 

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Τηλ    2310 282 682

Κιν     6998 282 382

[email protected]

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου