Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 17 Δεκ 2018
ΑγροNέα  Δεκέμβρης  2018
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

ΟΗΕ

Η "Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αγροτών και όλων των ανθρώπων που εργάζονται στην ύπαιθρο", αναγνωρίζει τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες στην επίλυση πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα : διατροφικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά. Το μοντέλο μικρής κλίμακας παραγωγής, οι οικογενειακές φάρμες και η συνεργασία - που προωθείται από τη Διακήρυξη - αποτελεί τη βάση για την ποιοτική διατροφή και διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους με τρόπο βιώσιμο που να ανταποκρίνεται στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο... 20/11/2018. https://www.eurovia.org/united-nations-third-committee-approves-the-un-declaration-on-the-rights-of-peasants-and-other-people-working-in-rural-areas/?fbclid=IwAR3RYNx1T9whpnTdc_XxURbbKXwiBiYBSCD2n0-4QRRkObUpcJxNMpzQe_U, Resolution no. A/C.3/73/L.30. Η πρόταση έγινε από την La Via Campesina και ψηφίστηκε με 119 υπέρ, 7 κατά και 49 παρών.

 

«Βρώμικα»

Στο τελωνείο Κήπων κατασχέθηκαν 56 τόνοι προϊόντων Τουρκίας (Μαρ-Σεπ 2018). Ήταν ρόδια, φυστίκια, πιπεριές & βερίκοκα. Τα ρόδια είχαν πολλά φυτοφάρμακα, τα φιστίκια αφλατοξινες, οι πιπεριές πολλά φυτοφάρμακα & τα αποξηραμένα βερίκοκα πολλά θειώδη. Π.Ε. Έβρου. presspublica.gr, 28/11/2018

 

Κοπριά

Η κοπριά είναι ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά και μάλιστα όταν προέρχεται από στάβλο, που τα ούρα είναι άφθονα, η περιεκτικότητα σε αζωτούχα είναι μεγάλη και αποτελεί άριστο λίπασμα. Η κοπριά είναι αποκλειστική τροφή για οργανισμούς, όπως τα σκαθάρια και άλλα ζωύφια. Είναι ιδανικό θρεπτικό υπόστρωμα για την εκκόλαψη πολλών παρασιτικών εντόμων. Τα ζώα χρειάζονται και θέλουν ό,τι και ο άνθρωπος. Καθημερινή καθαριότητα, δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά το χειμώνα. Η σωστή και υγιεινή εκτροφή τους επιβάλλεται γιατί τα προϊόντα τους είναι μέρος της δικής μας τροφικής αλυσίδας. Π.Βότσης. echoflorina.nextnet.gr, 14/11/2018

 

Κλοπές & κλοπές

 Βλέπω καρτέλα δανειολήπτη που πληρώνει κανονικά για πάνω από δέκα χρόνια .Του χρεώνουν 4-5 φορές τον χρόνο έξοδα πιστοληπτικής ικανότητας πελάτη 175-1500€ , έξοδα ενημέρωσης 100-175€, εκταμίευση δόσης 50--175 , μεταφορά από τον λογαριασμό του στην ίδια τράπεζα στον λογαριασμό του δανείου 50-175 ευρώ , ενημέρωση για κίνηση λογαριασμού 175€ , εκτίμηση ακινήτου 2500€, αντίγραφο σύμβασης 340€, λοιπά έξοδα 50-340€ κλπ , για δέκα χρόνια στη σειρά. Αν κλέψεις ένα πορτοφόλι με 20€ έχει λυντσάρισμα και αυτόφωρο … Αν κλέβεις ηλεκτρονικά με γραβάτα και ταγέρ είσαι θεσμικός παράγων. D Alvanos, Facebook, 19/11/2018.

 

Ανωμαλίες

Μέσα στα 3 τελευταία τρία χρόνια οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο και οι μετακλητοί υπάλληλοι σε γραφεία βουλευτών & υπουργών αύξησαν τις αποδοχές τους κατά 16,7%, και από μέσο όρο 1.286,6€ (014) πήγαν στα 1.502€ (2017). Ταυτόχρονα αυξήθηκε ο αριθμός των μετακλητών από 1.900 (2014) σε 3.000+. Μέσα στα 3 τελευταία τρία χρόνια οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 2,9%, και από τα 1.011€ (2014) έπεσε στα 982€ (2017) και 1 στους 4 εργαζόμενους παίρνει λιγότερα από 500€. Εργάνη. omadaalithias.gr, 22/11/2018

 

Ξερολιθιά

Την εγγραφή της Τέχνης της Ξερολιθιάς στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 13η ετήσια συνεδρίασή της (Port Louis, Μαυρίκιος, 26/11–1/12/2018), ύστερα από τον κοινό φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλε η Ελλάδα (Υπουργείο Πολιτισμού) μαζί με άλλες επτά χώρες (Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία).

 

Σουσάμι

Η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας σουσαμιού στην καθημερινή διατροφή βοηθά σε λιγότερο βάρος. Οι λιγνάνες είναι φυτοσυστατικά που περιέχονται στους σπόρους του σουσαμιού που η τακτική τους πρόσληψη αυξάνει την παραγωγή συγκεκριμένων ηπατικών ενζύμων, τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό και την καύση του λίπους! Η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης. Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην διατήρηση ή και την αύξηση του μυϊκού ιστού. Το σουσάμι προσφέρει τις απαραίτητες φυτικές ίνες. Ο ευκολότερος τρόπος ένταξης του σουσαμιού στην καθημερινή διατροφή, είναι στις πράσινες σαλάτες, ενώ ταιριάζει υπέροχα και με κοτόπουλο ή ρύζι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ταχίνι. Το ταχίνι είναι ιδανικό για επάλειψη σε ψωμί, κράκερς ή φρυγανιές! Τέλος, η πιο γλυκιά του εκδοχή είναι αυτή του χαλβά από ταχίνι! Γ. Χρύσου. medicalnews.gr, 27/11/2018.

 

Τομάτες

441 κιλά τομάτες Αλβανίας κατάσχεσαν στην ΔΑΟΚ Πειραιά λόγω εντομοκτόνων. Πριν ένα μήνα είχαν κατασχεθεί πάλι αλβανικές τομάτες με εντομοκτόνα & Ιταλικές, με μυκητοκτόνα. Από το 2011 έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τις τομάτες Αλβανίας και Σκοπίων που έρχονται στην Ελλάδα, βαπτίζονται ελληνικές και διατίθενται στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι ξενόφερτες τομάτες προκαλούν μέχρι και 50% βουτιά στις τιμές της ελληνικής ντομάτας. Απαιτούνται αυστηρότεροι έλεγχοι στις πύλες εισόδου, αλλά και αλλαγή της πολιτικής των Βρυξελλών. Οι εισαγωγές ντομάτας έχουν τριπλασιαστει τα τελευταία χρόνια με πολωνικές, γερμανικές αλλά και Μαρόκου που βαφτίζονται ευρωπαϊκές. presspublica.gr, 23/11/2018.

 

Κέρατα

Οι Ελβετοί επέλεξαν να πούνε «όχι» στο δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη έπειτα από την πρωτοβουλία ενός πολίτη και στόχευε στο να δοθούν επιχορηγήσεις στους κτηνοτρόφους που αποφασίζουν να μην κόψουν τα κέρατα στα ζώα τους. Το δημοψήφισμα, με τίτλο «αγελάδες με κέρατα», πήρε το 45,28% των ψηφοφόρων. «Ευαισθητοποίησα τους ανθρώπους στο θέμα του βασανισμού των ζώων και έβαλα τις αγελάδες στην καρδιά τους» δήλωσε ο κτηνοτρόφος κ Καπάουλ, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τη μάχη του υπέρ των ζώων. RTS. ΑΠΕ-ΜΠΕ, vimapress.gr, 26/11/2018.

 

Δάση

Στρατηγική για τα δάση ΧΩΡΙΣ τους κτηνοτρόφους είναι "ανάπηρη" και αναποτελεσματική. Η Χλωρίδα είναι συμβιωτική με την Πανίδα. Κάθε επαγγελματική διαστροφή που δεν αναγνωρίζει αυτή την φυσική κατάσταση είναι βλαπτική για την φύση και την πατρίδα και επικίνδυνη για τους πολίτες. (με αφορμή την δημοσίευση https://www.ellinikigeorgia.gr/ethniki-stratigiki-gia-ta-dasi-me-20etes-plano-ulopoiisis/)

 

Αναλγησία

Αστυνομικοί του Α.Τ. Δεσκάτης συνέλαβαν κτηνοτρόφο από την κοινότητα Σαμαρίνας ο οποίος μετακινούσε το κοπάδι του προς την Ελασσόνα, τον προσήγαγαν στο Α.Τ. Δεσκάτης για εξακρίβωση στοιχείων, με αποτέλεσμα το κοπάδι να μείνει μόνο του και οι λύκοι να κατασπαράξουν 50 πρόβατα. Ο κ Ζιώγας Ανθούλης έκανε αναφορά προς την Υπ. Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. grevenamedia.gr. e-ptolemeos.gr, 4/12/2018.

 

Ετικέτες- θερμοκρασία

Έξυπνες ετικέτες στα μπουκάλια και τις λοιπές συσκευασίες γαλακτοκομικών προϊόντων με τεχνολογία που θα ενημερώνει τον καταναλωτή (και τον λιανέμπορο) για το αν το προϊόν αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει πρόβλημα θερμοκρασίας. Οι ετικέτες που αλλάζουν χρώματα σε μπουκάλια γάλακτος θα φανούν στην αγορά το 2019, σύμφωνα με το πρόγραμμα WRAP (Waste & Resources Action Programme) που στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων. Οι θερμοχρονικές-thermochronic ετικέτες, με μελάνη ευαίσθητη στη θερμότητα, έγιναν από την WRAP, διότι τα Αγγλικά νοικοκυριά πετάνε γάλα αξίας 25 εκ $, που χάλασε στο «ζεστό ψυγείο».

Η συνιστώμενη θερμοκρασία από τον Παγκόσμιο  Οργανισμό  Τροφίμων & Φαρμάκων είναι 0-5ο Κελσίου. dairynews.gr, 28/11/2018.

 

Καλή Χρονιά

Στις 14 Ιαν 2019, στις 12.00, στην ΛΑΜΨΗ (Λεωφ. Πάρνηθας 279,

ΑΧΑΡΝΕΣ) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής κόβει πίττα …

 

 

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Τηλ    2310 282 682

Κιν     6998 282 382

[email protected]

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου