Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 23 Νοέ 2018
ΠαραγωγικοΚατανάλωση … δηλαδή ΚΥΓεω
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Οι ΠαραγωγικοΚαταναλωτικοί συνεταιρισμοί διεθνώς καλύπτονται με την ορολογία «CSA-Community Supported Agriculture, Κοινωνικά Υποστηριζόμενοι Γεωργία-ΚΥΓεω». Δεν υπάρχουν σχήματα αμιγώς ΚΥΓεω εν λειτουργία στην Ελλάδα. Γίνονται πολλές προσπάθειες, που πιθανόν αργότερα να συγκλίνουν προς ΚΥΓεω, αλλά σήμερα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά Fair Trade-Δικαίου Εμπορίου, αλλά έχουν εκχρηματισμένες συναλλαγές μεταξύ των εμπλεκομένων. Οι εμπλεκόμενοι συνήθως έχουν δεσμεύσεις (τυπικές με συμφωνητικό ή άτυπες) για συναλλαγές εκχρηματισμένες και κάποια τροφοδοσία με πολλά νομικά κενά.

Επειδή πάντα υπάρχει μια κάποια απόσταση ανάμεσα στο ιδεατό και στο εφικτό, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε το ιδεατό, ευελπιστώντας για το καλύτερο δυνατό:

  • Μια ομάδα συνανθρώπων συνειδητοποιεί ότι έχει κοινές διατροφικές ανάγκες και έχουν αρκετή εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια για να αποφασίσουν να κάνουν κάτι από κοινού.
  • Καταγράφουν τις ετήσιες ανάγκες τους και τις αθροίζουν, για να δουν τι θέλουν να καλύψουν προμηθευτικά ή παραγωγικά.
  • Με το υπάρχον σήμερα νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάνω από 100 (αστικός συνεταιρισμός) ή πάνω από 7 μέλη αν θα είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Πάντως πρέπει να είναι αρκετά τα μέλη για να δημιουργείται μέγεθος κλίμακας ικανή να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα. Μέλη μπορεί να είναι κάθε μορφής καταναλωτές, ακόμα και αγρότες, είναι και αυτοί καταναλωτές. Για την ακρίβεια επιδιώκουμε να συζητήσουμε και να ενταχθούν στο σχήμα (συνεταιρισμό) και αγρότες, με εμπειρίες στην παραγωγή αυτών που έχουμε ανάγκη.
  • Δημιουργούμε το νομικό πρόσωπο στο οποίο είμαστε μέλη όλοι μαζί.
  • Αποφασίζουμε τι θα προσπαθήσουμε να παράγουμε.
  • Νοικιάζουμε χωράφια κατάλληλα για ετήσιες καλλιέργειες, ή δενδρώνες με αυτά που θέλουμε, ή στάβλους με τις εκτροφές που μας ταιριάζουν ή εργαστήρια μεταποίησης ή εργαστήρια οικοτεχνίας αγροτών. Θα ήταν έξυπνο να νοικιάσουμε τα χωράφια των μελών μας με ένα συμφωνημένο δίκαιο για εμάς ενοίκιο. Πιθανόν δεν χρειάζεται να νοικιάσουμε όλα τα χωράφια των αγροτών που είναι μέλη μας. Ο Συνεταιρισμός ΚΥΓεω για να συσταθεί έχει κάποιο κεφάλαιο από τα μέλη του.
  • Τα έσοδα προέρχονται από την συμμετοχή του κάθε μέλους στο κάθε παραγωγικό έργο (ντομάτες, γάλα, τυρί, ροδάκινα, κλπ). Και βέβαια προσδοκά στην αναλογική του απολαβή από την παραγωγή.
  • Όλοι συμμετέχουμε στις καλλιέργειες ή στις εκτροφές ή στις εργασίες για την παραγωγή της τροφής μας. Είναι μια ευχάριστη απασχόληση στις ελεύθερες ώρες μας. Έχουμε άμεση εποπτεία στο τι γίνεται. Αν είναι ΚοινΣΕπ, τότε νομοθετικά έχει λυθεί το πρόβλημα της απασχόλησής μας.
  • Αλλά και πάλι χρειάζεται κάποιος να έχει την ευθύνη της συνεχούς παρουσίας. Αυτός θα είναι ο αγρότης-μέλος μας που μας νοίκιασε το χωράφι, τους δενδρώνες ή την εκτροφή.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες σε ένα έργο (ντομάτες, αγγουράκια, ροδάκινα, γάλα κλπ) καταστρώνουν ένα μικρό επιχειρησιακό σχέδιο, και το χρηματοδοτούν οι ίδιοι. Απλά πράγματα, έξοδα (λιπάσματα, σπόροι, ενοίκια, εργατικά κλπ) και υπολογισμός προβλεπόμενης παραγωγής.
  • Όταν φθάσει ο χρόνος συγκομιδής παίρνουν ο κάθε ένας ότι είχε σχεδιάσει. Αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη είτε τα κάνουν «σάλτσα», για μετά, είτε τα προσφέρουν σε μια κοινωνική δομή μη εκχηματισμένα. Αν δεν πάρουν κάποια παραγωγή, λόγω κάποιας ασθένειας ή θεομηνίας, τότε οι κίνδυνοι έχουν μοιραστεί μέσω της συνεισφοράς τους στο έργο, σε όλους τους συμμετέχοντες.
  • Και τα τρόφιμα τα παίρνει ο κάθε ένας από το αγρόκτημα, που είναι και ο τόπος συγκέντρωσης όλων για συζητήσεις και ανταλλαγή προτάσεων.
  • Προφανώς πρέπει τα προϊόντα να μην φορτώνονται με τροφοχιλιόμετρα (κοντινό αγρόκτημα), ούτε με πλαστικές και άλλες μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Μια δομή Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας-ΚΥΓεω είναι η μικρότερη Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, με μέλη όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι ένα κύτταρο Τοπικής Ανάπτυξης, που προωθεί την ευημερία των κατοίκων της περιοχής.

Στην Θεσσαλονίκη, 9-11 Νοε 2018 όσοι συμμετείχαμε στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο ακούσαμε τόσο πολλές εμπειρίες από 300 σύνεδρους από 40 χώρες, ώστε αισθανόμαστε πολύ «πλούσιοι», χάρις στην βοήθεια του Agroecopolis, και τους ευχαριστούμε όλους.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου