Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 30 Ιαν 2022
Τεχνητό χιόνι, κλειστά στόματα, πληρωμένα emoji!
Κλίκ για μεγέθυνση







AP Photo/Andy Wong





30.01.2022, 21:01
 

Μόλις πεντέμισι μήνες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σειρά έχει η χειμερινή «έκδοση» της διοργάνωσης. Μετά την Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας το 2018, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενούνται για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην Απω Ανατολή και για πρώτη φορά στην Κίνα. Εκεί όπου το Πεκίνο, από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου, γίνεται η μοναδική πόλη που διοργανώνει και χειμερινούς και θερινούς Αγώνες -και μάλιστα σε απόσταση μόλις 14 ετών μεταξύ τους.

Στην τελική ψηφοφορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2015, το Πεκίνο αντιμετώπισε το Αλμάτι του Καζακστάν. Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει το Μόναχο και η Στοκχόλμη, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών τους δεν ήταν διατεθειμένες να αναλάβουν το τεράστιο κόστος της διοργάνωσης. Ηταν νωπές οι αναμνήσεις από τα 51 δισ. δολάρια που είχε σκορπίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014 για την εξτραβαγκάντσα του Σότσι. Απέμειναν λοιπόν το Πεκίνο και το Αλμάτι και επικράτησε βραχεία κεφαλή με 44-40 ο κινεζικός φάκελος. Οι Καζάκοι είχαν καταγγείλει τότε παρατυπίες στην ψηφοφορία, αλλά οι διαμαρτυρίες τους έπεσαν στο κενό. Επτά χρόνια αργότερα, η ανακούφιση στις τάξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι εμφανής, παρατηρώντας την αιματηρή κοινωνική αναταραχή στο Καζακστάν τον τελευταίο μήνα...

Η υποψηφιότητα του Πεκίνου συγκέντρωνε πολλά στοιχεία που άρεσαν στους «αθάνατους», με σημαντικότερα δύο: πρώτο, το κόστος της, κατά 16 φορές χαμηλότερο από αυτό του Σότσι και, δεύτερο, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας μηχανής που θα απέτρεπε έναν οργανωτικό εφιάλτη σαν του Ρίο ντε Ζανέιρο το 2016 με τις προχειροδουλειές της τελευταίας στιγμής.

Το μόνο που προκαλούσε ανησυχία ήταν η ανυπαρξία χιονιού στο Πεκίνο. Οχι ότι αντίστοιχες προκλήσεις δεν παρουσιάστηκαν και στο παρελθόν. Το 1980, μεταφέρθηκαν τόνοι χιονιού με φορτηγά στο ηλιόλουστο Λέικ Πλάσιντ για να γίνουν τα αλπικά αγωνίσματα. Το 2014 στο Σότσι, το 80% του χιονιού ήταν τεχνητό και, το 2018 στην Πιονγκτσάνγκ, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 90%. Φέτος, στο Πεκίνο, όλο το χιόνι θα είναι τεχνητό χάρη σε μία επένδυση ύψους 20 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν ρουκέτες που εκτοξεύονται (το προηγούμενο βράδυ συνήθως) στα σύννεφα για το λεγόμενο «blueskying», ήτοι τον καθαρισμό του μολυσμένου ουρανού του Πεκίνου ώστε να φαίνεται γαλάζιος.

Οι Κινέζοι αξιοποίησαν τις νεότευκτες και υπερμοντέρνες κατασκευές που είχαν φιλοξενήσει αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το Ολυμπιακό Στάδιο, η «Φωλιά του Πουλιού», για τις τελετές έναρξης και λήξης. Ο «Κύβος του Νερού», όπου πριν από 14 χρόνια είχαν διεξαχθεί τα κολυμβητικά και καταδυτικά αγωνίσματα, έχει μετονομαστεί σε «Κύβο του Πάγου». Το καλλιτεχνικό πατινάζ και μερικές κούρσες του πατινάζ ταχύτητας «στεγάζονται» στο κλειστό γήπεδο όπου έγινε το βόλεϊ το 2008.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την οργανωτική επιτροπή είναι το κατά πόσο θα αποδειχτεί επιτυχημένο το ιδιαίτερα αυστηρό υγειονομικό της πρωτόκολλο, για την πρόληψη κρουσμάτων Covid-19, μεταξύ των 2.861 αθλητών, των κριτών, των δημοσιογράφων, των επισήμων και των εθελοντών. Κατ’ αρχάς, δεν έχει επιτραπεί η παρουσία ξένων θεατών στο Πεκίνο, ενώ τα περιορισμένα εισιτήρια είναι ουσιαστικά προσκλήσεις σε άτομα επιλεγμένα από τους διοργανωτές. Ολοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι πριν από την άφιξή τους (ώστε να αποφύγουν καραντίνα 21 ημερών) και θα υποβάλλονται σε τουλάχιστον ένα τεστ PCR κάθε μέρα.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν την Παρασκευή εν μέσω έντονων αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας για τη συστηματική καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ειδικά για τις διώξεις που υφίστανται οι Ουιγούροι στην επαρχία Τσινγιάνγκ, όπου τουλάχιστον 1 εκατ. άτομα της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας κρατούνται σε στρατόπεδα. Υπάρχει επίσης η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την πραγματική κατάσταση της τενίστριας Πενγκ Σουάι, που είχε κατηγορήσει ένα πρώην ανώτατο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος για σεξουαλική επίθεση.

Σε όλα αυτά, η απάντηση της ΔΟΕ είναι η «διπλωματία της σιωπής». Μια στάση που έχει αφήσει χωρίς ασπίδα προστασίας τις εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, οι οποίες φοβούνται αντίποινα και δεν αντιδρούν μεμονωμένα. Τους περασμένους μήνες είχε ακουστεί συχνά η λέξη «μποϊκοτάζ», όμως οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν ότι θα ήταν πολύ σκληρό να στερήσουν από τους αθλητές τους τη δυνατότητα να μετάσχουν στη διοργάνωση των ονείρων τους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες -ειδικά ύστερα από πολύ δύσκολη προετοιμασία εν μέσω πανδημίας. Ετσι είναι πολλές οι χώρες που τελικά κατέφυγαν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ, ήτοι δεν θα στείλουν κανένα πολιτικό πρόσωπο ή διπλωμάτη στο Πεκίνο -μεταξύ αυτών οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Δανία, η Λιθουανία και η Εσθονία. Την πανδημία προέβαλαν ως αιτία για τη μη παρουσία των επισήμων τους στην Κίνα η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

Οι χορηγοί -αμερικανικές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον- βρίσκονται και αυτοί σε δύσκολη θέση. Εχουν δώσει εκατομμύρια για το δικαίωμα να διαφημίζονται δίπλα στους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, όμως οι μέτοχοί τους δεν θέλουν σχέσεις με την Κίνα και τις αμφιλεγόμενες πολιτικές της. Αποτέλεσμα; Είναι ελάχιστες -σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις- οι διαφημίσεις και αυτές εστιάζουν αποκλειστικά στους αθλητές. Βλέποντάς τες, τίποτε δεν φανερώνει ότι οι Αγώνες διεξάγονται στην Κίνα...

Οσο για τους αθλητές, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσα λένε στις συνεντεύξεις τους ή ποστάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την παραμονή τους στο Πεκίνο. Η ελευθερία του λόγου δεν ευημερεί στην Κίνα και θα υπάρξουν «συγκεκριμένες τιμωρίες για όσους εκφράζουν πολιτικές απόψεις», όπως τόνισε αξιωματούχος της διοργάνωσης. Κάτι που ώθησε πολλές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προειδοποιήσουν τους αθλητές να μην «αγγίζουν» πολιτικά ζητήματα: «Αγωνιστείτε και επιστρέψτε σπίτι σας. Μετά μιλήστε», ήταν ουσιαστικά η προτροπή.

Οι ίδιοι οι Κινέζοι διοργανωτές όμως έχουν βρει τρόπο να αντιμετωπίσουν τον αρνητισμό της διεθνούς κοινής γνώμης. Το προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη υπέγραψε σύμβαση τον Οκτώβριο του 2021 με την αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Vippi Media, πληρώνοντάς την αδρά για να αναλάβει την προβολή της Κίνας και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου μέσω influencers. Αυτοί, από τον περασμένο Νοέμβριο, δημιουργούν συστηματικά περιεχόμενο στις πλατφόρμες TikTok, Instagram και Twitch: 70% γύρω από την ιστορία, την τέχνη, τη σύγχρονη ζωή και τις τάσεις στο Πεκίνο, 20% για τη συνεργασία και τις όποιες θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και 10% για λοιπές ειδήσεις. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Νοέμβριο και θα συνεχίσει έως τα τέλη Μαρτίου, όταν θα ολοκληρωθούν και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Το χρήμα αγοράζει τα πάντα. Και η Κίνα έκρινε ότι χρειάζεται επιδοκιμαστικά emoji...

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου