Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Φεβ 2013
“Η ΔΟΕ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗ ΠΑΛΗ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΦΩΝΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 2.500 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ”
Κλίκ για μεγέθυνση

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Είπε ο Γ. Ιωαννίδης (Υφυπουργός Αθλητισμού): «Το άθλημα της πάλης είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες», ενώ ο Π. Γαλακτόπουλος (Ολυμπιονίκης Ελληνορωμαϊκής Πάλης, πρώην πρόεδρος Ολυμπιακών) δήλωσε «Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αρχίζει και «μικραίνει » το ολυμπιακό πνεύμα.

Τα μέλη της ΔΟΕ σκέφτονται μόνο τις επιχορηγήσεις, την τηλεθέαση και τα προσόντα. Ανέκαθεν ο στίβος και η ελληνορωμαϊκή ήταν το έμβλημα των Αγώνων». Ακόμα ο Δ. Ταμπάκος (Πρόεδρος Συλλόγου Ολυμπιονικών) «Το άθλημα της πάλης αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Συγκεκριμένα είναι το δεύτερο άθλημα μετά το παγκράτιο. Η διαδικασία της τελετής της αφής της φλόγας λαμβάνει χώρα στην παλαίστρα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Δεν θα πρέπει να θυσιάζονται όλα στον βωμό της δημοσιότητας, της τηλεθέασης και του οικονομικού κέρδους. Κριτήριο θα πρέπει να είναι η προαγωγή των αξιών μέσω του αθλητισμού και ο σεβασμός στην Ιστορία μας. Είναι λογικό και θα το «καταπιείτε» χωρίς διαμαρτυρία, χωρίς καμία προσπάθεια, να καταργούν τα αθλήματα τα οποία δεν έχουν υψηλή τηλεθέαση;».

Στην τρικομματική Κυβέρνηση της επαναδιαπραγμάτευσης πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν πως ή μαθαίνουμε να δεχόμαστε τους κανόνες ενός δικού τους παιχνιδιού, όπως είναι αυτό…. ή μαχόμαστε, παλεύουμε (!) και τους αλλάζουμε (!), επαναφέροντας αυτούς που καθιστούν γνήσιο το Ολυμπιακό πνεύμα τους. Σε εποχή οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, όπου το ελληνικό γόητρο, το ηθικό των Ελλήνων, η αξιοπρέπεια και η προσφορά της Ελλάδας σε επίπεδο πολιτισμού και πνεύματος στο διεθνές γίγνεσθαι έχουν τσαλαπατηθεί από αγνώμονες και άσχετους, από δήθεν glamorous και από χαρτογιακάδες, το όπλο των Ελλήνων μπορεί να είναι μόνο ένα! Κι αν δεν υπήρχε, έπρεπε να εφεύρουμε ένα τόσο αποτελεσματικό υπερ-όπλο… Μας δίνεται μία και ίσως μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τα πράγματα ασκώντας… ΒΕΤΟ! Θέλει η ΔΟΕ Ολυμπιάδα χωρίς το αρχαιότερο και το ελληνικότερο άθλημα της; Ξεχάσατε στην παγκόσμια κοινότητα ποιος πρόσφερε τέχνες, γράμματα, πολιτισμό και Ολυμπιακό πνεύμα; Κάντε τη μόνοι σας! Για τέτοιου είδους αγώνες που διεξάγετε…. Ολυμπιακή φλόγα δεν υπάρχει! Γιατί αλήθεια, ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να καθορίζουν τι είναι και τι δεν είναι Ολυμπιακό; Αν αυθαιρετήσουν και το επιβάλουν, τότε θα αρνηθούμε να ξαναδώσουμε την Ολυμπιακή Φλόγα; Επειδή πρόκειται, δηλαδή, περί ντροπής και αίσχους.

 

 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ, όσο κι αν κατανοώ πως η κρίση προέχει πολλών άλλων στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης σας, εντούτοις, ομολογώ ότι ξαφνιάζομαι αρνητικά πως είναι δυνατόν ακόμη να μην έχετε εξεγερθεί από την είδηση ότι η ΔΟΕ προχωράει στην κατάργηση του αθλήματος της Πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν μεγαλοπρεπώς όπως γνωρίζετε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι γι’ αυτούς είχαν όχι μόνο αθλητική σημασία, αλλά κορυφαία πολιτιστική και θρησκευτική αξία. Μάλιστα όπως άλλωστε θα γνωρίζετε εκτός των άλλων πως οι πρόγονοι μας υπολόγιζαν το ημερολόγιο τους βάσει των Ολυμπιάδων! Κατά συνέπεια, για τον Ελληνικό Πολιτισμό και Έθνος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες σήμαιναν την επίτευξη των Άθλων του Ανθρώπου για να υπερβούν τα όρια και να υμνήσουν τη Φύση και το Θείο. Γι αυτό τους ονόμασαν Ολυμπιακούς Αγώνες (Ολύμπιοι Θεοί + Άθλοι) κι όχι Ολυμπιακά Παιχνίδια. Έχει τονιστεί δε από πολλούς ειδικούς στο χώρο του Πολιτισμού πως από την αναβίωση τους και μετά, οι ξένοι φίλοι μας έχουν παρανοήσει εξαρχής το βασικό περιεχομένου τους. Με άλλα λόγια είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο πως οι μη Έλληνες κατανοούν πως ο όρος “The Olympic Games” ή “Les Jeux Οlympiques” σημαίνει Ολυμπιακά Παιχνίδια και κατά καμία έννοια δεν γνωρίζουν και δεν καταλαβαίνουν την υπέρ-αθλητική σημασία του όρου «Ολυμπιακοί Αγώνες» που έχουν για μας τους Έλληνες ως κληρονομιά και ως ουσία.

Στο πλαίσιο αυτό στους κλασσικούς Αγώνες υπήρχαν τα Αγωνίσματα (κι όχι παιχνίδια – Games):

Ακόντιο, Άλμα Δίσκος, Δρόμος, Ιππικού Αγώνες, Παγκράτιο, Πάλη, Πένταθλο, Πυγμαχία. Τα περισσότερα από αυτά ως φόρος τιμής ήταν εξαρχής στο πρόγραμμα και των Μοντέρνων Αγώνων γιατί επί της ουσίας αποτελούν το συνδετικό κρίκο των Αρχαίων Αγώνων με τους Μοντέρνους. Η αφαίρεση τους από το Πρόγραμμα θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» στην ιδεολογική αλλά και επί της ουσία παρακμή στο περιεχόμενο αυτής της Παγκόσμιας Διοργάνωσης.

Η Ελλάς μοιράστηκε πριν 100 και πλέον χρόνια εντελώς ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ την πνευματική της κληρονομιά με τα υπόλοιπα έθνη του πλανήτη, μόνο που τώρα οι διαχειριστές του ΠΛΟΥΤΟΥ που παράγει ο Ελληνικός Πολιτισμός βλέπουμε πως διαστρέφουν και διαγράφουν ακόμη και την ελάχιστη επιρροή της κλασσικής ελληνικής παράδοσης. Κάτι αντίστοιχο κ. Πρωθυπουργέ συνέβη και επί Ρωμαιοκρατίας στην Ελλάδα όταν γνωρίζετε πως οι Αυτοκράτορες στέφονταν Ολυμπιονίκες αγωνιζόμενοι χωρίς αντίπαλο… Τότε όμως η χώρα μας τελούσε υπό κατοχή…

Πως θα νοιώθετε όταν επί Κυβερνήσεως σας φύγει αρχικά η Πάλη, μετά η Πυγμαχία που να το ξέρετε ακολουθεί και αντικατασταθούν από το αγγλικό Γκολφ και το γιαπωνέζικο Jiu-Jutsu;

Τι σχέση έχει το Μπέζ μπολ, το σοφτ μπολ, το σκουός και το μπάντμιντον με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την παράδοση τους; Δεχθήκαμε πολλά, δεν νομίζετε ως τώρα;

Επειδή είναι αδιανόητη η παράληψη σας να πείτε ή και να γράψετε δύο λόγια καταδίκης και διαμαρτυρίας για την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ.

Επειδή οφείλετε να απευθυνθείτε στους ηγέτες όλων των συμμετεχόντων χωρών και ως Πρωθυπουργός των Ελλήνων, να τους θυμίσετε την αρχαία ιστορία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.

Επειδή άλλωστε υπήρξατε σχετικά πρόσφατα Υπουργός Πολιτισμού που επί των ημερών σας εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο της Ακρόπολης και σίγουρα θα αντιλαμβάνεστε κι εσείς τι σημαίνει να καταργηθεί η Πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επειδή κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε την ευθύνη να τους προειδοποιήσετε ότι δεν θα πρέπει να πατήσουν το ποδάρι τους εκεί… στην Παλαίστρα της Αρχαίας Ολυμπίας.

Επειδή αν δεν τους το απαγορεύσει αυτό η κυβέρνηση, θα το πράξει από μόνος του ο εξοργισμένος λαός με μπροστάρηδες του Έλληνες Αθλητές.

Επειδή η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία για να αναπτερώσει το χαμένο και τσαλαπατημένο ηθικό της: Το ΒΕΤΟ!

Επειδή δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να ορθώνει ανάστημα προειδοποιώντας πως θα αποσύρει την πρόταση της για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2020, αν ισχύσει η κατάργηση της Πάλης από Ολυμπιακό Άθλημα.

Επειδή οι πρόγονοι μας διοργάνωναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΜΟΝΟ για ΕΛΛΗΝΕΣ για να τιμήσουν την καταγωγή, την Πίστη και τους Προγόνους τους.

Επειδή οι πρόγονοι μας σέβονταν με θρησκευτική ευλάβεια την Ιδέα των Αγώνων σε βαθμό που σταματούσαν ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΑ, ενώ οι εκ Λωζάννης «αθάνατοι» μιζαδόροι και διαχειριστές του δικού μας Πλούτου, όχι μόνο μας πουλάνε τρέλα… αλλά κυρίως διαστρέφουν και ξεπουλάνε τη κληρονομιά μας.

Επειδή δεν επιτρέπεται εμείς να μην τους έχουμε ήδη προειδοποιήσει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα κάνουν μόνοι τους Αγώνες και μάλιστα χωρίς την Ιερή Φλόγα της Αρχαίας Ολυμπίας!

Ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ των Ελλήνων και κ. Υπουργέ Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού:

 Γιατί επιδεικνύετε αυτή την ένοχη σιωπή;

 Έχετε σκοπό να αναλάβετε πρωτοβουλίες και ποιες;

 Έχετε επικοινωνήσει με κάποιους ξένους ηγέτες και με ποιους;

 Η κυβέρνηση σας γιατί τόσο καιρό δεν έχει ετοιμάσει σχέδιο δράσης στον Τομέα του Πολιτισμού και ειδικά για την καλλιέργεια της Ολυμπιακής Ιδέας;

 Είστε ικανοποιημένος από τον χειρισμό του Υπουργού σας επί του θέματος;

 Σκέφτεστε να καλέσετε σε μια εθνική πανστρατιά όλο τον πολιτικό, τον πολιτειακό, πνευματικό επιχειρηματικό και αθλητικό κόσμο, προκειμένου να συντριβούν τα σχέδια αφελληνισμού των ολυμπιακών αγώνων;

 Πριν λίγα χρόνια ήταν σε κίνδυνο η Πυγμαχία που τελικώς διεσώθη, τώρα ήρθε η σειρά της Πάλης. Δεν βλέπετε πως υπάρχει ένα διαχρονικό λόμπι που προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητα των Ολυμπιακών Αγώνων μετατρέποντας τα εντελώς σε «Ολυμπιακά Παιχνίδια» (Olympic Games); Ακόμη και η γερμανική “Bild” έγραψε σε εκτενές πρωτοσέλιδο αφιέρωμα της ότι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την Πάλη είναι Ολυμπιάδα χωρίς Ελλάδα! Πως θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση σας αυτήν τη συντονισμένη εκστρατεία διαφόρων κύκλων συμφερόντων;

 Θα προτείνει η Ελλάς επισήμως την ένταξη του Παγκρατίου ως Αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ή θα αφήσουμε να μπουν ως άθλημα τα βελάκια (darts) που έχουν χορηγούς;

 Θα ξεκινήσει η Ελληνική Κυβέρνηση ένα πρόγραμμα/πρωτοβουλία ενημέρωσης σε παγκόσμια κλίμακα για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ότι οι Ολυμπιακοί είναι Αγώνες (struggle, battle) και όχι Παιχνίδια (Games);

 Θα διεκδικήσει η Ελλάς δικαστικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την αποκλειστική χρήση του Όρου «Ολυμπιακά» και «Ολυμπιακοί Αγώνες», έτσι ώστε επιτέλους να αποκτήσει τον έλεγχο της πολιτισμικής της παράδοσης και να μην τον εκμεταλλεύονται οι «αθάνατοι έμποροι των Εθνών» όπως τους βολεύει;

 Επί χρόνια ζητούμε να μας επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα που μας τα βούτηξαν με διάφορους τρόπους ξένοι επιτήδειοι και οι εγχώριοι συνεργάτες τους τον 19o αιώνα. Το αντίστοιχο τον ίδιο αιώνα έγινε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ζητήσουμε κατά τον ίδιο τρόπο συντονισμένα και θεσμικά την επιστροφή και διαχείριση της Ολυμπιακής Ιδέας και των φορέων/οργανισμών της στην Ολυμπία της Ηλείας, εκεί από όπου άλλωστε ξεκίνησαν όλα;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου