Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Απρ 2015

 

 

 

Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

 

• Η δυνατότητα στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό με αφορμή περιστατικά βίας να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, ακόμη δε και να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης να απαγορεύει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων. Για τους παραβάτες αυτών των αποφάσεων προβλέπεται πρόστιμο έως 25 εκατ. ευρώ.

 

• Τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να μεταθέτει την ώρα έναρξης του αγώνα ή να αναβάλει τη διεξαγωγή του, σε ημέρα και ώρα που θα προσδιορισθεί κατόπιν συνεννόησης με την αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή και τις διαγωνιζόμενες ομάδες σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση του εκθέσεις ύποπτου χειραγώγησης αγώνα.

 

• Τα πρόστιμα στις ΑΑΕ για σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, που φτάνουν στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις δύναται να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

 

• Την απαγόρευση από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 συμμετοχής οποιασδήποτε ομάδας ποδοσφαίρου και μπάσκετ, εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί η λειτουργία της αθλητικής της εγκατάστασης με τα συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου.

 

• Την επιβολή προστίμων στα ΜΜΕ για περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας.

 

• Την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στους συνδέσμους φιλάθλων που δεν έχουν ακολουθήσει διαδικασία νομιμοποίησης, όπως προβλέπεται, και την επιβολή προστίμων και ποινής φυλάκισης χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα σε υπαίτιες ΑΑΕ και ΤΑΑ. Επίσης προβλέπονται πρόστιμα σε όσους εκμισθώνουν κτίρια που χρησιμοποιούνται ως σύνδεσμοι.

 

• Τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου με τακτικούς δικαστές και τακτικούς εισαγγελείς αντίστοιχα εντός πέντε μηνών. Καταργούνται όλες οι διατάξεις ειδικής μεταχείρισης του ποδοσφαίρου έναντι άλλων ομοσπονδιών, ενώ οι μισθοί των δικαστών θα είναι κρατική δαπάνη και θα καλύπτεται με ποσοστό επί των εισιτηρίων.

 

• Την υποβολή στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας επαγγελματικών πρωταθλημάτων για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων.

 

- Καταργείται το αρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479. Το οποίο είχε ως εξής:

12. Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και

οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των

μελών

της ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ε.Π.Ο. και τα όργανά της σύμφωνα με το

καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από

την Ευρωπαίκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν

προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν.2725/1999, όπως ισχύει, και στην

εν

γένει αθλητική νομοθεσία.»

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ FIFΑ ΚΑΙ ΤΗΣ UEFA ΣΤΗΝ ΕΠΟ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής, με αφορμή την επιστολή της FIFA και της UEFA στην ΕΠΟ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Η ανακοίνωση των διεθνών ομοσπονδιών αποτελεί τελεσιγραφική παρέμβαση στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων την στιγμή που σήμερα το μεσημέρι είχαν δοθεί στη δημοσιότητα εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις του κ.Ινφαντίνο υψηλόβαθμου στελέχους της UEFA με τις οποίες αναγνωρίζονταν τα σοβαρά προβλήματα και οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις οποίες και μελετούσαμε.

 

Προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά το γεγονός, ότι ενώ ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου αναλυτικά θα συζητηθούν οι προτάσεις των κόμματων και των εμπλεκομένων φορέων, οι διεθνείς ομοσπονδίες από κοινού προτρέχουν να προκαταλάβουν την κρίση των ελλήνων και ελληνίδων βουλευτών, εκτοξεύοντας απειλές περί αποκλεισμού.

 

Διαφαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται για την ρύθμιση όσων δεινών έχουν επικαθήσει στο χώρο του ελληνικού ποδόσφαιρου, για τα οποία έχουν σοβαροτάτη ευθύνη, ως εποπτεύουσες αρχές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά επιδιώκουν με τρόπο προσβλητικό για την ελληνική συνταγματική τάξη και τον ελληνικό λαό, ιδίως τους έλληνες φιλάθλους, να διατηρηθεί στο διηνεκές το καθεστώς σήψης και διαφθοράς, το οποίο η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας προσπαθεί ν’ ανατρέψει.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι προτρέπεται η ΕΠΟ να ενημερώσει τις «οικείες αρχές» για τις «συνέπειες», ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι ήδη στελέχη της ΕΠΟ παρελαύνουν καθημερινά ενώπιων του αρμόδιου Τακτικού Ανακριτή, για να τον «ενημερώσουν» για τα έργα και τις ημέρες τους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση όχι μόνο άκουσε τις απόψεις των διεθνών ομοσπονδιών, αλλά έχει ζητήσει τις προτάσεις των, για σοβαρότατα ζητήματα που απασχολούν τους έλληνες φιλάθλους, όπως η διαιτησία, ο εκδημοκρατισμός των οργάνων διοίκησης και ο στοιχηματισμός.

Αναμένουμε παρ’ όλα αυτά, όπως οι διεθνείς ομοσπονδίες κατανοήσουν τα σοβαρά, συσσωρευμένα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και εμπλακούν εποικοδομητικά και ενεργά στην διαδικασία εξυγίανσης, εκδημοκρατισμού και διαφάνειας. Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι τους προσκαλούμε, όχι μόνο κατά την ήδη προγραμματισμένη συνάντηση της 30ης Απριλίου, αλλά και πριν από αυτήν εάν το επιθυμούν».

 

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤ. ΚΟΝΤΟΝΗ

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ

 

 

Για το ενδεχόμενο αποκλεισμό από UEFA και FIFA για τις ελληνικές ομάδες (και εθνικής) από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

«Η κυβέρνηση το αυτοδιοίκητο φορέων και οργανισμών όχι μόνο το αποδέχεται, αλλά επιδιώκει να υπάρχει ουσιαστικά. Άλλωστε, στην Ελλάδα αυτοδιοίκητο υπάρχει στους δήμους, τις περιφέρειες, που είναι μικρές τοπικές κυβερνήσεις, στα πανεπιστήμια. Άλλο όμως αυτοδιοίκηση και άλλο αυτονομία και μάλιστα αυτονομία υπεράνω της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής. Θεωρώ, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το μέτρο, διότι και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των διεθνών ομοσπονδιών έδειξαν διάθεση και θέληση να βρεθεί λύση. Όπως θα γνωρίζετε, θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από την ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ προκειμένου να γεφυρωθούν οι οποιεσδήποτε διαφορετικές προσεγγίσεις που τυχόν υπάρχουν».

 

Για τις ενστάσεις των διεθνών ομοσπονδιών και των τοπικών αρχών για την επιβολή προστίμων:

«Εξήγησα στους εκπροσώπους των διεθνών Ομοσπονδιών ότι αυτά τα μέτρα είναι διοικητικά μέτρα. Και τα διοικητικά μέτρα είναι τα μέτρα τα οποία επιφυλάσσει το Κράτος στον εαυτό του και αυτά δεν τίθενται σε συζήτηση. Σε συζήτηση τίθενται τα άλλα. Αλλα τα διοικητικά μέτρα και άλλα τα πειθαρχικά μέτρα. Τα πειθαρχικά μέτρα θα τα παίρνει η κάθε Ομοσπονδία, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΠΟ, και οι διοργανώτριες αρχές. Το Κράτος όμως δεν μπορεί να απόσχει από μία δράση η οποία γίνεται σε δημόσιο χώρο. Διαφορετικό το αυτοδιοίκητο και διαφορετική η αυτονομία. Κανένα νομικό πρόσωπο δεν είναι αυτόνομο. Ο Αθλητισμός ελέγχεται και εποπτεύεται από το Κράτος. Όπως ελέγχονται οι παντός φύσεως εταιρίες, έτσι θα ελέγχονται και οι ΠΑΕ. Το Κράτος θα επιβάλλει πρόστιμα αν κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου».

 

Για τον κύκλο επαφών με UEFA και FIFA που βρίσκεται σε εξέλιξη:

Ο διάλογος είναι αναγκαίος για ν’ αντιληφθούν όλοι ότι κανένας δεν προσπαθεί να κάνει κάτι εν κρυπτώ, αλλά όλα συγκλίνουν προς την κατεύθυνση να καταστεί το ποδόσφαιρο, και ο ελληνικός αθλητισμός, αξιόπιστος. Να έχει το κύρος που του αρμόζει σε μία οργανωμένη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτές τις συζητήσεις. Προσωπικά, είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω στον διάλογο, όπως και στο σύνολό της η Κυβέρνηση. Δεν είμαστε υπέρ των ρήξεων και των μονομερών ενεργειών, αλλά προσπαθούμε να διαμορφώνουμε πεδία συνεννοήσεως, τα οποία όμως θα είναι προωθητικά».

 

 

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες κλήσεις σε απολογία στην Ευελπίδων, όλο και περισσοτέρων ατόμων που σχετίζονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο: Ο κ. Κοντονής παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ο ίδιος μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι επιβεβαιώνονται οι μεγαλύτεροι φόβοι του ίδιου και της Κυβέρνησης σχετικά με την εμπλοκή παραγόντων του ποδοσφαίρου.

 

Βέβαια, προς το παρόν, η αθλητική ηγεσία τηρεί στάση αναμονής, αφού για κανέναν δεν πρέπει να αμφισβητείται το τεκμήριο της αθωότητας.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως αποδεικνύεται ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ότι φαντάζονταν.

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου