Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 05 Απρ 2016
Παρέμβαση του Πρωθυπουργού: «Ή τώρα όλοι θα δεχθούν την κάθαρση ή  θα υποστούν τις συνέπειες»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Υπερβαίνει πλέον το θέμα της επανέναρξης του Κυπέλλου η μεγάλη παρέμβαση της Κυβέρνησης της Αριστεράς σε σχέση με το ζήτημα της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στη συνάντηση με τα κλιμάκια FIFA – UEFA και τον κ. Γκιρτζίκη, πρόεδρο της ΕΠΟ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επανεξετάσει την απόφαση για διακοπή του Κυπέλλου, παρά μόνο αν κινηθούν διαδικασίες αποπομπής των ποινικά διωκόμενων μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της.

Ο Σταύρος Κοντονής επεσήμανε προς πάσα κατεύθυνση με εμφατικό τρόπο ότι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της Κυβέρνησης είναι η απόλυτη εξυγίανση, η διαφάνεια, η ισονομία και ο εκδημοκρατισμός σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου ανεξαρτήτως των συνεπειών που η διεθνής ποδοσφαιρική οικογένεια μπορεί να επιφυλάσσει την ΕΠΟ.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε στους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA:

«Εσείς προχωρήσατε σε αυτοκάθαρση, χωρίς να διώκονται ποινικά αυτοί που τιμωρήσατε. Εδώ, κορυφαία στελέχη του ποδοσφαίρου, έχουν με τη δικαιοσύνη ένα σωρό υποθέσεις κι η επιτροπή δεοντολογίας δεν έχει κάνει τίποτα, εγκλωβισμένη σε φωτογραφικές διατάξεις που η διοίκηση της ΕΠΟ ψήφισε. Αν αποβληθούν οι διωκόμενοι και καθαρίσει η κατάσταση στη διαιτησία, το κύπελλο μπορεί να γίνει κανονικά».

Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι των διεθνών συνομοσπονδιών έθεσαν ξεκάθαρα ζήτημα κυρώσεων και αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αν δεν αλλάξει η απόφαση του Υπουργού για τη διακοπή του Κυπέλλου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας και πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κωστάκης Κουτσοκούμνης σχολίασε πως όσον αφορά την επιτροπή δεοντολογίας θα μπορούσαν FIFA και UEFA να ασχοληθούν, αλλά «εσωτερικά».

Βεβαίως, στόχος δεν είναι το ποδοσφαιρικό Grexit. Όμως η λύση του προβλήματος βρίσκεται αποκλειστικά στη διάθεση της ΕΠΟ.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού δηλώνει:

«Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ. Να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί από την κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Συνεπώς είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού έχει βάλει στο τραπέζι σημαντικότερα ζητήματα από την επανέναρξη του Κυπέλλου:

«Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε. Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσεις ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας. Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι».

Εντάσσοντας τη μερικότερη προβληματική του ζητήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου στη μεγάλη εικόνα της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά, ο Σταύρος Κοντονής δηλώνει:

«H προσπάθεια για την κάθαρση, την ισονομία, τη διαφάνεια, την ισοπολιτεία και τον εκδημοκρατισμό θα συνεχιστεί. Να το ξέρουν όλοι, όσοι παριστάνουν τους αυτόκλητους εξυγιαντές, ότι θα έρθουμε σε σύγκρουση με τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον ελληνικό αθλητισμό και το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και με όλους εκείνους που νομίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εκβιαστεί ή μπορούν να την τρομοκρατήσουν».

Την κάθαρση, διαφάνεια και ισονομία στο ποδόσφαιρο ως κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση της Αριστεράς έθεσε νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανεβάζοντας στον λογαριασμό του, Prime Minister GR, μία φωτογραφία και δύο tweet:

 

Prime Minister GR:

 

 

 

 

 

Prime Minister GR:

 

1/2: «Συνάντησα τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σ. Κοντονή, και με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου».

 

Prime Minister GR:

 

2/2: «Του ζήτησα να μην κάνει βήμα πίσω. Ή τώρα όλοι θα δεχθούν την κάθαρση ή θα υποστούν τις συνέπειες».

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου