Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Απρ 2015

 

 

 

Bασικά σημεία:

 

• Η δυνατότητα στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό με αφορμή περιστατικά βίας να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, ακόμη δε και να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης να απαγορεύει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων. Για τους παραβάτες αυτών των αποφάσεων προβλέπεται πρόστιμο έως 25 εκατ. ευρώ.

• Τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να μεταθέτει την ώρα έναρξης του αγώνα ή να αναβάλει τη διεξαγωγή του, σε ημέρα και ώρα που θα προσδιορισθεί κατόπιν συνεννόησης με την αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή και τις διαγωνιζόμενες ομάδες σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση του εκθέσεις ύποπτου χειραγώγησης αγώνα.

• Τα πρόστιμα στις ΑΑΕ για σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, που φτάνουν στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις δύναται να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

• Την απαγόρευση από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 συμμετοχής οποιασδήποτε ομάδας ποδοσφαίρου και μπάσκετ, εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί η λειτουργία της αθλητικής της εγκατάστασης με τα συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου.

• Την επιβολή προστίμων στα ΜΜΕ για περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας.

• Την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στους συνδέσμους φιλάθλων που δεν έχουν ακολουθήσει διαδικασία νομιμοποίησης, όπως προβλέπεται, και την επιβολή προστίμων και ποινής φυλάκισης χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα σε υπαίτιες ΑΑΕ και ΤΑΑ. Επίσης προβλέπονται πρόστιμα σε όσους εκμισθώνουν κτίρια που χρησιμοποιούνται ως σύνδεσμοι.

• Τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου με τακτικούς δικαστές και τακτικούς εισαγγελείς αντίστοιχα εντός πέντε μηνών. Καταργούνται όλες οι διατάξεις ειδικής μεταχείρισης του ποδοσφαίρου έναντι άλλων ομοσπονδιών, ενώ οι μισθοί των δικαστών θα είναι κρατική δαπάνη και θα καλύπτεται με ποσοστό επί των εισιτηρίων.

• Την υποβολή στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας επαγγελματικών πρωταθλημάτων για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων.

 

Το παρόν Νομοσχέδιο ρυθμίζει διοικητικά θέματα. Θέματα που αφορούν το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και τη διαιτησία θα συζητηθούν με την UEFA και θα ακολουθήσει άλλο Νομοσχέδιο.

 

 

 

 

 

 

ΘΕΣΕΙΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Για το ενδεχόμενο αποκλεισμό από UEFA και FIFA για τις ελληνικές ομάδες (και εθνικής) από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

«Η κυβέρνηση το αυτοδιοίκητο φορέων και οργανισμών όχι μόνο το αποδέχεται, αλλά επιδιώκει να υπάρχει ουσιαστικά. Άλλωστε, στην Ελλάδα αυτοδιοίκητο υπάρχει στους δήμους, τις περιφέρειες, που είναι μικρές τοπικές κυβερνήσεις, στα πανεπιστήμια. Άλλο όμως αυτοδιοίκηση και άλλο αυτονομία και μάλιστα αυτονομία υπεράνω της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής. Θεωρώ, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το μέτρο, διότι και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των διεθνών ομοσπονδιών έδειξαν διάθεση και θέληση να βρεθεί λύση. Όπως θα γνωρίζετε, θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από την ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ προκειμένου να γεφυρωθούν οι οποιεσδήποτε διαφορετικές προσεγγίσεις που τυχόν υπάρχουν».

 

Για τις ενστάσεις των διεθνών ομοσπονδιών και των τοπικών αρχών για την επιβολή προστίμων:

«Εξήγησα στους εκπροσώπους των διεθνών Ομοσπονδιών ότι αυτά τα μέτρα είναι διοικητικά μέτρα. Και τα διοικητικά μέτρα είναι τα μέτρα τα οποία επιφυλάσσει το Κράτος στον εαυτό του και αυτά δεν τίθενται σε συζήτηση. Σε συζήτηση τίθενται τα άλλα. Αλλα τα διοικητικά μέτρα και άλλα τα πειθαρχικά μέτρα. Τα πειθαρχικά μέτρα θα τα παίρνει η κάθε Ομοσπονδία, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΠΟ, και οι διοργανώτριες αρχές. Το Κράτος όμως δεν μπορεί να απόσχει από μία δράση η οποία γίνεται σε δημόσιο χώρο. Διαφορετικό το αυτοδιοίκητο και διαφορετική η αυτονομία. Κανένα νομικό πρόσωπο δεν είναι αυτόνομο. Ο Αθλητισμός ελέγχεται και εποπτεύεται από το Κράτος. Όπως ελέγχονται οι παντός φύσεως εταιρίες, έτσι θα ελέγχονται και οι ΠΑΕ. Το Κράτος θα επιβάλλει πρόστιμα αν κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου».

 

Για τον κύκλο επαφών με UEFA και FIFA που βρίσκεται σε εξέλιξη:

Ο διάλογος είναι αναγκαίος για ν’ αντιληφθούν όλοι ότι κανένας δεν προσπαθεί να κάνει κάτι εν κρυπτώ, αλλά όλα συγκλίνουν προς την κατεύθυνση να καταστεί το ποδόσφαιρο, και ο ελληνικός αθλητισμός, αξιόπιστος. Να έχει το κύρος που του αρμόζει σε μία οργανωμένη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε από αυτές τις συζητήσεις. Προσωπικά, είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω στον διάλογο, όπως και στο σύνολό της η Κυβέρνηση. Δεν είμαστε υπέρ των ρήξεων και των μονομερών ενεργειών, αλλά προσπαθούμε να διαμορφώνουμε πεδία συνεννοήσεως, τα οποία όμως θα είναι προωθητικά».

 

 

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες κλήσεις σε απολογία στην Ευελπίδων, όλο και περισσοτέρων ατόμων που σχετίζονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο: Ο κ. Κοντονής παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ο ίδιος μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι επιβεβαιώνονται οι μεγαλύτεροι φόβοι του ίδιου και της Κυβέρνησης σχετικά με την εμπλοκή παραγόντων του ποδοσφαίρου.

Βέβαια, προς το παρόν, η αθλητική ηγεσία τηρεί στάση αναμονής, αφού για κανέναν δεν πρέπει να αμφισβητείται το τεκμήριο της αθωότητας.

Σε κάθε περίπτωση όμως αποδεικνύεται ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ότι φαντάζονταν.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου