Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 25 Αύγ 2023
Ο Μίλτος είναι δώρο για την κοινωνία μας
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο Τεντόγλου είναι ένα αθλητικό και κοινωνικό πρότυπο για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Τύποι σαν τον Μίλτο μας πάνε συλλογικά μπροστά, σαν να έχουν μία αποστολή.

Δημήτρης Ραπίδης
25.08.2023

Αυτός ο τύπος, αυτός ο αθλητής είναι «πραγματικός εκτελεστής», όπως έγραψε στο blog του στον ΣΕΓΑΣ ο προπονητής του, Γιώργος Πομάσκι.

Ο Μίλτος Τεντόγλου πραγματοποιεί τις μεγάλες επιδόσεις του με έναν τρόπο που σε όλους μας φαίνεται τόσο απλός, ντελικάτος, σχεδόν αναμενόμενος, σχεδόν κατά παραγγελία. Είναι σαν να σκηνοθετεί τους θριάμβους του, έχουν πάντοτε σασπένς, έχουν ατάκες, έχουν ταπεινότητα και παράλληλα ανείπωτη, ειλικρινή χαρά και διασκέδαση.

Ο Μίλτος έφτασε χθες στα 8.52 μέτρα, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη, αλλά ήθελε κάτι παραπάνω, ήθελε να φτάσει τα 8.70 μέτρα και να κάνει ρεκόρ, όπως δήλωσε μετά τον αγώνα. Δεν ήταν δήλωση υπερβολής, αλλά η πραγματικότητα, το ήξερε, το ένιωθε, μπορούσε να το κάνει.

Από το 2017 κι έπειτα, στον κατάλογο με όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος, θα το δεις στην πρώτη θέση, με μοναδικές εξαιρέσεις το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, και το Παγκόσμιο του 2019 στην Ντόχα. Αυτή η συνέπεια, η σταθερότητά του, είναι πιο εντυπωσιακή και από τις τρομερές επιδόσεις του. Δεν είναι τυχαίο που ο Τεντόγλου βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου ranking επί 102 διαδοχικές εβδομάδες.Είναι ένας σπουδαίος, ταλαντούχος και εργατικός αθλητής.

Είναι όλα τα παραπάνω, είναι το ταλέντο και η δουλειά που έχει ρίξει. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και ο χαρακτήρας του, οι αξίες του, οι αρχές του και ο τρόπος με τον οποίο μιλάει, ζει, αγωνίζεται. Είναι ένα αθλητικό και κοινωνικό πρότυπο για όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Τύποι σαν τον Μίλτο μας πάνε συλλογικά μπροστά, σαν να έχουν μία αποστολή. Να μας κάνουν να συγκινηθούμε και να χαμογελάσουμε κάθε φορά που τον βλέπουμε στο βάθρο, να μας κάνουν περήφανους για όσα δηλώνει, για την απλότητα και την ποιότητά του ως άνθρωπος. Σεμνός, γήινος κι αληθινός, μαθαίνουμε από εκείνον.

Θα μείνω στα λόγια του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, ο οποίος έγραψε χθες βράδυ:

”Ο Μίλτος είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Με άλμα πάνω από τις φωτιές και τ’ αποκαΐδια, μας δείχνει τον δρόμο της αναγέννησης. Ένα παιδί ανθρώπινο, αληθινό, από δαύτα που δεν έχουν συνηθίσει να συναντούν μπροστά τους εκείνοι που καμώνονται πως ορίζουν την ατζέντα της ζωής μας, οι κάθε λογής συστημικοί άριστοι και οι ανθυπάριστοί τους, γι’ αυτό τους αποσυντονίζει η κάθε του λέξη.

Το μεγαλύτερο χάρισμα είναι να μιλάς και να φέρεσαι ανθρώπινα, να καταθέτεις με μάτια καθαρά κάθε στιγμή την αλήθεια σου, όσο ψηλά και αν φτάνεις, σε όποιον τομέα κι αν ασκείσαι. Ευτυχώς, είναι πολλοί άνθρωποι έτοιμοι να την νιώσουν και να συγκινηθούν απ’ αυτήν. Μόνο με τη συγκίνηση κινείται συντονισμένα ο κόσμος μας προς την ανάταση, την αναγέννηση. Ο Μίλτος είναι δώρο για την νεοελληνική κοινωνία.”
EDITORIAL
Πηγή: www.rosa.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου