Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Φεβ 2022
Επαναπατρίζονται 55 κλεμμένες αρχαιότητες
Κλίκ για μεγέθυνση











Τα αρχαία αντικείμενα που επιστρέφονται στη χώρα μας παραδόθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τον Αλβιν Μπραγκ, γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν, την περασμένη Τετάρτη, σε ειδική τελετή στο γραφείο της Εισαγγελίας

28.02.2022, 16:34

 

 
Τα περισσότερα από τα αντικείμενα υψηλής τέχνης, ιστορικής και συμβολικής σημασίας εντοπίστηκαν ύστερα από πολυετή έρευνα της Εισαγγελίας του Μανχάταν και την ομάδα του ομογενούς Μάθιου Μπογδάνου στη συλλογή του μεγιστάνα Μάικλ Στάινχαρντ και κατασχέθηκαν. Η αξία τους αποτιμάται στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Σαράντα εφτά λεηλατημένες ελληνικές αρχαιότητες, που κατασχέθηκαν από τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Στάινχαρντ ύστερα από πολυετή έρευνα της Εισαγγελίας του Μανχάταν, επαναπατρίζονται. Ανάμεσά τους ο σπάνιος αρχαϊκός Κούρος, μια λευκή λήκυθος, μινωική λάρνακα, χρυσή πόρπη και άλλα τεχνουργήματα που παρανόμως ανήκαν στη συλλογή του Αμερικανού οικονομικού μεγιστάνα επιστρέφουν έπειτα από μακροχρόνια περιπλάνηση.

Τα αντικείμενα υψηλής τέχνης, ιστορικής και συμβολικής σημασίας αλλά και οικονομικής αξίας κατασχέθηκαν μετά τις έρευνες της Εισαγγελίας του Μανχάταν, που συνεργάστηκε στενά με στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού. Οι αρχαιότητες, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, προέρχονται από την Κρήτη, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Αττική, τη Σάμο. Μαζί θα επιστραφούν ακόμα οκτώ έργα προϊστορικής εποχής από τη Θεσσαλία, τα οποία προέρχονται από άλλη έρευνα της Εισαγγελίας.

Τα συνολικά 55 αντικείμενα παραδόθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τον Αλβιν Μπραγκ, γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν, την Τετάρτη, σε ειδική τελετή στο γραφείο της Εισαγγελίας.

Η συμφωνία της παράδοσης των αρχαιοτήτων ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία ο Στάινχαρντ επρόκειτο να παραδώσει αντικείμενα αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων που αποκτήθηκαν παράνομα από την Ελλάδα και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Συρίας και της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Στάινχαρντ δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, ωστόσο υπόκειται σε ισόβια απαγόρευση απόκτησης αρχαιοτήτων.

«Αν και αυτή η συλλογή εξαιρετικών αρχαίων τεχνουργημάτων αποτιμάται σε 20 εκατομμύρια δολάρια, κάθε κομμάτι αποτελεί αναντικατάστατη επίδειξη της διαρκούς δύναμης, της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας», ανέφερε ο Αλβιν Μπραγκ. «Είναι τιμή μου να επιστρέψω αυτούς τους 55 υπέροχους πολιτιστικούς θησαυρούς στον λαό της Ελλάδας, τη μεγαλύτερη μεταφορά αρχαιοτήτων σε αυτό το έθνος», είπε ο γενικός εισαγγελέας και απένειμε τα εύσημα στην ομάδα του ομογενούς, βοηθού Εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνου, «ο οποίος είναι συνώνυμος με αυτήν την έρευνα· είναι μια ντριμ τιμ», και του ειδικού πράκτορα Ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας Ρίκι Πατέλ.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε την ημέρα ως «μεγάλης ευτυχίας για την Ελλάδα» και έκανε λόγο για «μεθοδική και ακούραστη προσπάθεια» από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας, με ειδική αναφορά τόσο στον Αλβιν Μπραγκ όσο και στον προκάτοχό του, Σάιρους Βανς. Με θερμά λόγια μίλησε για τον Μάθιου Μπογδάνο και για τη συνεισφορά των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ –και ιδιαίτερα με τη διευθύντρια Βασιλική Παπαγεωργίου και την αρμόδια τμηματάρχη Ελενα Βλαχογιάννη– που παρείχαν κομβικές πληροφορίες οι οποίες επέτρεψαν την πλήρη τεκμηρίωση των έργων στο πλαίσιο της δύσκολης έρευνας.

Ο Κούρος που επιστρέφει στην Ελλάδα

«Η τεράστια επιτυχία σας», είπε, «δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, αλλά το ηχηρό μήνυμα προς όλους όσους εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που οι παράνομες συναλλαγές τους θα αποκαλυφθούν και οι ίδιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους». Οπως είπε η Λίνα Μενδώνη, «έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών κερδίζεται με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, αλλά πάνω από όλα με τη στενή συνεργασία ανθρώπων, φορέων και κρατών που μάχονται συνειδητά ενάντια στο μεγάλο έγκλημα της αρχαιοκαπηλίας. Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας είναι ένα βαρύ τραύμα που πονάει όλους τους Ελληνες σε όλο τον κόσμο».

Ο Μάθιου Μπογδάνος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα αντικείμενα της συλλογής Στάινχαρντ αλλά και για ορισμένα άλλα που εντοπίστηκαν σε διαφορετικές έρευνες, που διεξήγαγε η Εισαγγελία Νέας Υόρκης.

Οι εισαγγελείς του Μανχάταν άρχισαν να ερευνούν τη συλλογή αρχαίων αντικειμένων του Στάινχαρντ το 2017 και έκαναν έφοδο στο γραφείο του και στο σπίτι του στο Μανχάταν το 2018, κατάσχοντας διάφορα έργα τέχνης που οι ερευνητές ανέφεραν ότι είχαν λεηλατηθεί. Ολες οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν στην Ελλάδα και θα παραδοθούν στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων όπου ανήκουν.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου