Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 26 Αύγ 2018
Ελευσίνα: Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Ξεκινάει η 44η διοργάνωση μιας από τις καλύτερες πολιτιστικές γιορτές στην Ελλάδα

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια, ένα από τα μακροβιότερα πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, επανέρχεται για μια ακόμη φορά. Έχοντας τιμηθεί ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, οι οργανωτές φιλοδοξούν για ακόμη μια χρονιά να προβάλουν και να αναδείξουν κάθε μορφή τέχνης, περιλαμβάνοντας θεατρικές, κινηματογραφικές, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Το Φεστιβάλ των Αισχυλείων διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας δίνοντας ένα ξεχωριστό στίγμα πολιτισμού σε μια εποχή, μάλιστα, που η πόλη έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της προς τη μετάβασή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο που το φιλότεχνο κοινό έχει αγαπήσει καταφθάνοντας από κάθε γωνιά της Αττικής προκειμένου να τις παρακολουθήσει.

Άλλωστε, τα Αισχύλεια έχουν πια συνδεθεί άρρηκτα με την Ελευσίνα και τον πολιτισμό της, που αποτελεί, πια, για την πόλη τρόπο ζωής.

Θάνος Μικρούτσικος

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Γιώργος Μεράντζας, ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Χρήστος Θηβαίος με τη Μαρία Παπαγεωργίου, ο Κωστής Μαραβέγιας, όπως και ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι είναι μόνο κάποιοι από τους σημαντικούς καλλιτέχνες που θα δώσουν το δικό τους στίγμα και μια ιδιαίτερη νότα στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, ενώ ξεχωριστές θα είναι και οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο κοινό, προσφέροντας γνήσια ψυχαγωγία.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Κάποιες από αυτές είναι ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα, ο «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, καθώς και οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου

Αξίζει, επίσης, να αναφερθούμε στη μεγάλης κλίμακας εικαστική εγκατάσταση «Τιτανομαχία, Πέτρες και Κόκαλα» της Μαρίας Παπαδημητρίου, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για το Παλαιό Ελαιουργείο και αποτελεί μια παραγωγή της «Ελευσίνα 2021», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Με επιμελητές τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη και τον Θεόφιλο Τραμπούλη, η εγκατάσταση αυτή πραγματεύεται την αρχαιολογική παράδοση και τη βιομηχανία, επιχειρώντας να προβάλει τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα εκ διαμέτρου αντιθετικά στοιχεία συνδέονται, συμβιώνουν και συνυπάρχουν αρμονικά, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φυσιογνωμία της πόλης.

"Ορέστης" του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εκδίδεται, τέλος, το φωτογραφικό λεύκωμα «Τροτύλη» με παράλληλη έκθεση του Βαγγέλη Γκίνη, θέμα της οποίας είναι το εργοστάσιο της Πυρκάλ.\

Μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφησης, ο καλλιτέχνης δεν αρκείται, ωστόσο, στη φωτογραφική απόδοση των υλικών τεκμηρίων, αλλά επιχειρεί να αποτυπώσει την ανθρώπινη πλευρά. Έτσι, οι μισοεγκαταλελειμμένοι τόποι εμπλουτίζονται με τα ζωντανά συναισθήματα των ανθρώπων που βίωσαν αυτούς τους χώρους εργασίας, δίνοντας το αποτέλεσμα μιας ζωντανής αφήγησης με άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του τόπου της Ελευσίνας. (Επιμελήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη).

 

Το πρόγραμμα

Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 26 Αυγούστου με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και τη Σοφία Μανουσάκη να ερμηνεύει μουσικά τους ποιητές μας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και συμβολισμούς, ενώ την επόμενη ημέρα (27.8) ανοίγει η θεατρική αυλαία του φεστιβάλ με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

Ακολουθεί ο «Ορέστης» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη (29.8), ενώ δυο μέρες αργότερα, στις 31 Αυγούστου, τον λόγο παίρνει η παράδοση με έναν τρόπο άκρως ανατρεπτικό από τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC.

Στις 2 Σεπτεμβρίου το φιλότεχνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου σειρά έχουν οι μικροί μας φίλοι με την παράσταση «Χάνσελ και Γκρέτελ», που υπόσχεται να μοιράσει αμέτρητα παιδικά χαμόγελα!

Στις 5 Σεπτεμβρίου ο μοναδικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου έρχεται να ψυχαγωγήσει το κοινό όπως μόνο εκείνος ξέρει να κάνει, ενώ δυο μέρες αργότερα (7.9) ανεβαίνει το πρώτο έργο της τριλογίας της «Ορέστειας» του Αισχύλου, «Αγαμέμνων», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο ημιμαραθώνιος «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού» επανέρχεται ακόμα πιο δυναμικά με την τέταρτη διοργάνωσή του, προσκαλώντας όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις κάνοντας τη διαδρομή 21 χιλιομέτρων από την Αθήνα μέχρι την Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού, ενώ την επόμενη μέρα (10.9) το κοινό θα παρακολουθήσει την «Ηλέκτρα» από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό Κωστής Μαραβέγιας διοργανώνει το μεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς σε μια συναυλία που θα απογειώσει τους θαυμαστές του στο Παλαιό Ελαιουργείο, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται στο κοινό οι ξεκαρδιστικοί «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει ο Χρήστος Θηβαίος έχοντας στο πλευρό του τη Μαρία Παπαγεωργίου σε ένα πρόγραμμα με πλούσιες εικόνες τόσο από το παρελθόν όσο και από το μέλλον της προσωπικής τους πορείας, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η παράσταση «Κάτω από τον Ίσκιο του Βουνού» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Νάνας Παπαδάκη.

Μια μέρα αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιώργο Μεράντζα και τον Μίλτο Πασχαλίδη μάς ταξιδεύουν μουσικά σε όμορφα χρόνια και αγαπημένες μελωδίες, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου ο Φοίβος Δεληβοριάς καλεί τη Μαρίνα Σάττι και μας παρουσιάζουν ένα μοναδικό «flea market» με τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια ώς την παλιά Αμερική κι από την Αραβία ώς τη μεσαιωνική Γαλλία. Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας παρουσιάζοντας τους «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά.

Όσον αφορά το κινηματογραφικό πρόγραμμα, περιλαμβάνονται ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, οι οποίες προβάλλονται από τις 30 Αυγούστου ώς τις 18 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

Info

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας,

Παραλία Ελευσίνας

(εκτός αν αναγράφεται άλλος χώρος στο πρόγραμμα)

Από 26.8 έως 30.11.2018

Κεντρικό πρόγραμμα:

26 Αυγούστου - 23 Σεπτεμβρίου

Κινηματογραφικές προβολές:

30 Αυγούστου - 19 Σεπτεμβρίου

Εικαστικά: Σεπτέμβριος - Νοέμβριος

12 ευρώ - 5 ευρώ μειωμένο

(Εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στο πρόγραμμα)

Πρόσθετες πληροφορίες/κρατήσεις: www.aisxylia.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου