Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Ιούλ 2016
Αρχαίο Θέατρο ΑΙΓΕΙΡΑΣ Αιγιαλείας 23 Ιουλίου 2016 ώρα 19:30 Γεωργίου Βιζυηνού             ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ               δραματουργία σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης
Κλίκ για μεγέθυνση
Αρχαίο Θέατρο ΑΙΓΕΙΡΑΣ Αιγιαλείας 23 Ιουλίου 2016 ώρα 19:30 Γεωργίου Βιζυηνού             ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ               δραματουργία σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης

 

 

 

 Με το έργο αυτό αποκαλύπτει ο ίδιος ο Βιζυηνός την πιο βαθιά του πληγή, όταν σε πολύ μικρή ηλικία ακούει μια νύχτα τη Μητέρα του, να παρακαλεί μέσα στην εκκλησία το θεό να πάρει εκείνον, στη θέση της βαριά ασθενούς αδελφής του.

 

Ο πρωταγωνιστές του έργου( ο Βιζυηνός με την Μητέρα του),έχουν όλα τα στοιχεία των αρχετυπικών ηρώων που εμπλέκονται σε ένα τραγικό συμβάν από τη Μοίρα. Το μόνο που μπορούν να πράξουν οι ίδιοι συνειδητά, είναι να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο ,για να επέλθει στο τέλος η συγχώρηση, σαν λύση και σαν κάθαρση.

 

Έτσι η αφήγηση έχει τη δομή ενός αρχαίου δράματος, εμπλουτισμένου με τα πρώιμα ψυχαναλυτικά στοιχεία που αφομοίωσε ο Συγγραφέας κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γοτίγγη της Γερμανίας και ενσωμάτωσε δημιουργικά στο έργο του .

 

Το αυτοβιογραφικό αυτό έργο ξεκινάει με τον μικρό Γιωργή να παρακολουθεί με αγωνία τις απεγνωσμένες και στο τέλος μάταιες προσπάθειες της Μητέρας του, να σώσει από το θάνατο το άρρωστο δεκάχρονό της κορίτσι.

 

Ακολούθως το βάρος της απώλειας της Ανιώς ωθεί τη Μητέρα σε δυο αλλεπάλληλες υιοθεσίες κοριτσιών, που γίνονται  η αιτία να παραμεληθούν τα άλλα τρία ορφανά από πατέρα αγόρια της, και να στερηθούν των φροντίδων της.  

 

Ύστερα από χρόνια, επιστρέφοντας από τις σπουδές του στη Γερμανία ο μεσαίος της γιός, ο ίδιος ο συγγραφέας, μαθαίνει έκπληκτος από τη μητέρα του, το τραγικό μυστικό της.                                                                                                

 

Πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα ενδοοικογενειακή εξομολόγηση, που ενώ συνήθως κρύβεται επιμελώς στο σκοτάδι, εδώ βγαίνει στο φώς, και ξεπερνώντας  τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, μάθημα ήθους και ανθρώπινης διαλλακτικότητας, χάρη στο πνεύμα του Βιζυηνού.

 

Ενός πνεύματος, που έχει συμπεριλάβει και αφομοιώσει μέσα σε όλο το πεζογραφικό του έργο, τα στοιχεία  ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης,  να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς.                                                                  

 

Ο Δ. Αβδελιώδης προτείνει με τις παραστάσεις του έναν ανανεωμένο και μοντέρνο τρόπο θεατρικής έκφρασης, που στηρίζεται στη διαύγεια και τη σαφήνεια του νοήματος, χωρίς στοιχεία πειραματισμού.

 

 Η παρακολούθηση της παράστασης γίνεται μια βιωματική εμπειρία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας ή παιδείας. Στις σκηνοθεσίες του, ενώνεται φορτωμένο, αίσθημα και ποίηση, ομορφιά και μυσταγωγία.


Αριστουργήματα της λογοτεχνίας μεταλλάσσονται σε ένα λαϊκό λυρικό θέατρο, που παρά την ιδιότυπη γλώσσα των, γίνονται απόλυτα κατανοητά και απευθύνονται στο ευρύ κοινό, μέσα από μαγικές παραστάσεις που έχουν υμνηθεί από κριτικούς και κοινό, και θεωρούνται μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικής διασκευής

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΗ,ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ,  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης

ΜΟΥΣΙΚΗ: Βαγγέλης Γιαννάκης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Θεμιστοκλής Καρποδίνης   Αγάπη Μανουρά

Με την ευγενική συνεργασία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας και της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας. Υποστηρικτές εκδήλωσης: Δήμος Αιγιαλείας, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Τοπική Κοινότητα Αιγών, Φιλοπροοδευτικός και Εκπολιτιστικός Όμιλος Βλωβοκάς «Η Ομόνοια», Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγών «Ο Βράχος».

 

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12€, μειωμένο 10€.

Εισιτήρια προπωλούνται: Κατάστημα ενδυμάτων Νίκου Μάντζαρη (έναντι δημαρχείου Αιγιαλείας), Βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Σκέψη» (Κλ.Οικονόμου), Βιβλιοπωλείο «Νόημα»-Ακράτα.

 

 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

 

Για την εξυπηρέτηση του κοινού από το Αίγιο που επιθυμεί να παρακολουθήσει την παράσταση, θα δρομολογηθούν λεωφορεία κατόπιν κρατήσεων θέσεων. Το πρόγραμμα δρομολογίων έχει ως εξής:

 

- Αίγιο – Θέατρο Αρχαίας Αιγείρας: ώρα αναχώρησης 17.45 από την Τρίγωνη Πλατεία.

Αναχώρηση από το θέατρο και επιστροφή στο Αίγιο μετά το τέλος της παράστασης.

 

Τιμή εισιτηρίου ανά άτομο: 5 ευρώ με επιστροφή. Κρατήσεις θέσεων στο γραφείο ΣΓΟΥΡΑΔΙΤΗΣ TOURS, τηλ. 26910-61100.

 

Συνέντευξη:

O Δήμος Αβδελιώδης μιλά για ένα σπάνιο... Αμάρτημα

 

 

Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φoρά ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

Το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του Δ. Αβδελιώδη είναι η βιωματική πρόσληψη του νοήματος, σαν βαθειά καλαισθητική συγκίνηση. Κάθε κείμενο, είτε θεατρικό είτε λογοτεχνικό, το αντιμετωπίζει σαν μια παρτιτούρα που θα πρέπει να ερμηνευθεί σωστά, για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των αισθημάτων και των ιδεών που ενυπάρχουν μέσα του.


Ο Δήμος Αβδελιώδης μιλα για την παράσταση αυτή, που γνώρισε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία σ’ όλη την Ελλάδα, ιδαίτερα για τον τρόπο προσέγγισης του κειμένου αυτού του Γ. Βιζυηνού.

 Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο έργο; Τι σας συγκινεί στο λόγο του Βιζυηνού;

Το 'Αμάρτημα της Μητρός μου' είναι ένα σπάνιο αυτοβιογραφικό διήγημα όχι μόνο για την ελληνική αλλά για την παγκόσμια λογοτεχνία. Εμπεριέχει τη λογική επεξεργασία και διαχείριση της απόρριψης, πού βίωσε τραυματικά ο Βιζυηνός από την μητέρα του κατά την παιδική ηλικία. Και ενώ σε άλλους σύγχρονούς του συγγραφείς, όπως στον Πόε π.χ. , η βιωματική εμπειρία καταγράφεται σαν μια διαδικασία ανάλυσης όπου το σύμπτωμα του φόβου αξιοποιείται και παγιοποιείται σε λογοτεχνικό γεγονός, χωρίς να επιζητά τη λύση του, ο Βιζυηνός, στον αντίποδα, την καταγράφει σαν διαδικασία σύνθεσης και κατανόησης με μόνο σκοπό την κάθαρση και την επανένταξη στην πραγματικότητα της ζωής. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε τη Λογοτεχνία σαν κάτοπτρο και σαν αυτοτελή σκοπό. Στη δεύτερη περίπτωση, σαν μέσον κατανόησης και αποκατάστασης της λογικής τάξης. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι αυτή η αντίληψη του Βιζυηνού για την χρηστικότητα της τέχνης, πηγάζει κατ' ευθείαν από το Αρχαίο Δράμα. Δεν ενδιαφέρει τον Αισχύλο, τον Σοφοκλή π.χ. η πρωτοτυπία ή ο εντυπωσιασμός μέσα από μια υποκειμενική άποψη για τα πράγματα, αλλά η ταύτιση με το κοινό αίσθημα, τις κοινές αξιώσεις και προσδοκίες των πολιτών. Δεν ενδιαφέρει, δηλαδή, η τέχνη σαν μια αισθητική εμπειρία, όσο γοητευτική κι αν είναι, αλλά σαν εμπειρία συνεπούς λογικής έντεχνης διάταξης, που δημιουργεί συγκίνηση και κάθαρση.

Πώς αντιμετωπίσατε το δύσκολο αυτό ηθογραφικό διήγημα; Ποιες πτυχές του φωτίσατε ιδιαίτερα;

Φαντάζει δύσκολο επειδή τα αφηγηματικά μέρη είναι γραμμένα στην καθαρεύουσα, αλλά δεν υπάρχει καμιά τέτοια δυσκολία στην παράσταση. Ο τρόπος διδασκαλίας του λόγου, για την εκφορά του κειμένου, φωτίζει όλη την γκάμα των αισθημάτων που εμπεριέχονται στο έργο και δεν αφήνει καθόλου περιθώρια να μη γίνεται άμεσα κατανοητό το νόημα, σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι τυχαίο πως όπου έχουμε παίξει για νέους, μαθητές σχολείων, δεχόμαστε ειλικρινά ευχαριστώ από αυτά τα παιδιά και από τους καθηγητές τους. 

Μιλήστε μας λίγο για τη μέθοδο με την οποία παρουσιάζεται το κείμενο του Βιζυηνού υπό τη δική σας σκηνοθετική ματιά.


Η δική μου σκηνοθεσία επικεντρώνεται από την πρώτη στιγμή της πρόβας αποκλειστικά και μόνο στην διδασκαλία της εκφοράς του λόγου, με όλα τα ερμηνευτικά στοιχεία που αποδίδουν καθαρά τη νοηματική συνοχή. Όλη η πρόβα γίνεται σ' ένα τραπέζι, ώσπου να ολοκληρωθεί το κείμενο. Κατόπιν ,αυτό που συνήθως ονομάζεται σκηνοθεσία, το στήσιμο δηλαδή του έργου, γίνεται σε πολύ λιγότερο χρόνο, πάντα σύμφωνα με την συνέπεια του λόγου με την εικόνα.

Σας δυσκόλεψε το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα του συγγραφέα; Μπορεί εύκολα να αγγίξει τους θεατές η γλώσσα του;

Πραγματικά δεν υπάρχουν δυσκολίες με τέτοια σπουδαία κείμενα αλλά μόνο ευχαρίστηση, χάρη στην υποδειγματική και γοητευτική χρήση της ελληνικής γλώσσας από τον συγγραφέα. Ωστόσο-επειδή στο θέατρο δεν προλαβαίνει ο ακροατής να ξανασκεφτεί μια φράση-όταν σε κάποια σημεία του έργου υπάρχουν εντελώς ακατανόητες λέξεις που θα μπορούσαν να ανακόψουν τη συγκέντρωση στο νόημα μιας φράσης ,τότε τις αντικαθιστώ με άλλες παραπλήσιες και κατά το δυνατόν με την ίδια τονισμένη συλλαβή, ώστε να μην αλλάξει ο ρυθμός. Η παράσταση όπου κι' αν παίχθηκε ανά την Ελλάδα, όχι μόνο δεν είχε προβλήματα κατανόησης, αλλά δημιούργησε συγκίνηση και κατάνυξη.

Πώς συναντιέται ο λόγος του Βιζυηνού με το σήμερα; Μπορεί το έργο αυτό να απασχολήσει το σύγχρονο Έλληνα και σε ποιο επίπεδο;

Ο Βιζυηνός όπως και ο Παπαδιαμάντης άλλωστε, δεν είναι μόνον εξαιρετικοί ηθογράφοι, είναι κάτι περισσότερο. Είναι αρχετυπικοί στον δομικό σχεδιασμό και στην ενορχήστρωση των θεμάτων τους. Δεν τους ενδιαφέρει απλά η περιγραφή και η πιστή αρχειοθέτηση ενός θέματος για να παραμείνει στην μνήμη των ανθρώπων- όπως γίνεται εξαιρετικά και από ένα πλήθος σημαντικών ελλήνων ηθογράφων συγγραφέων- αλλά διεισδύουν μέσα και κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων, εκεί όπου υπάρχει ο διαχρονικός ιστός των ιδεών και των αρχετύπων, που επηρεάζουν και καθορίζουν αοράτως την ανθρώπινη βούληση, τις επιλογές και τις πράξεις μας. Το ίδιο που έκανε και το αρχαίο δράμα και κάθε δημιούργημα που έχει καταχωρηθεί στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης σαν πολύτιμο και διαχρονικό ή κλασικό έργο. Τέτοια επίλεκτα δημιουργήματα είναι πολύτιμα, όχι μόνο γιατί μας ψυχαγωγούν, με την πραγματική σημασία της λέξης, αλλά κυρίως γιατί μας είναι χρήσιμα στην διαρκή επανεκτίμηση του είδους μας, που πάλλεται και αγωνιά να αξιολογήσει τι είναι το πεπρωμένο, η μοίρα, και πώς να το αλλάξει.

Ο σύγχρονος Έλληνας μπορεί να στραφεί στην τέχνη για παρηγοριά; Έχει ελπίδα να αισθανθεί λίγο καλύτερα, να δει τη ζωή του …αλλιώς;

Πρέπει να μάθουμε να διαλέγουμε μόνοι μας τι μας είναι αναγκαίο και χρήσιμο και για την υλική και για την πνευματική μας τροφή. Κι' αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικά σήμερα που υπάρχει ένας διαρκής και ακατάσχετος βομβαρδισμός πληροφοριών και έμμεσων ή άμεσων διαφημίσεων, οι οποίες είτε μας μπερδεύουν, μας αγχώνουν και χάνουμε εντελώς τα κριτήριά μας, είτε παραδινόμαστε παθητικά άνευ όρων, στις σχεδιασμένες αυτές οπτικές και ακουστικές εισβολές και παθαίνουμε πλύση εγκεφάλου. Όλοι έχουμε την δυνατότητα και την ικανότητα να επιλέξουμε, αρκεί να το θεωρήσουμε ως εξόχως σημαντικό για μας, και να επιζητούμε αυτό που πραγματικά μας συγκινεί βαθειά και αθόρυβα. Aυτό έχουμε πραγματικά ανάγκη από την τέχνη, να μας εμψυχώνει με αλήθεια και αισιοδοξία, αλλιώς δεν είναι πραγματική τέχνη αλλά ένα καταναλωτικό προιόν που παριστάνει και εκμεταλλεύεται το όνομα της τέχνης .

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ :60’

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Δήμος Αβδελιώδης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, έχει συνδέσει το όνομά του με πρωτοποριακές και διακεκριμένες θεατρικές παραστάσεις που άνοιξαν νέους δημιουργικούς δρόμους στη θεατρική τέχνη.

Στις πιο πρόσφατες, την «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη» -που ξεκίνησε τοn Ιούλιο του 15 με τη συνεργασία του ΚΘΒΕ-, παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου αλλά και της ερευνητικής φιλολογίας,  την απαγγελία της αρχαίας ελληνικής με την δική του μέθοδο, ώστε να ακούγεται σαν φυσική και ζωντανή γλώσσα, αλλάζοντας ριζικά τη σχέση μας με τα αρχαία ελληνικά κείμενα.

Κάθε μια από τις 20 θεατρικές παραστάσεις του, σχεδιασμένες και εκτελεσμένες σαν όπερες, αναδεικνύουν με έναν μοναδικό, συναρπαστικό τρόπο συγγραφείς, όπως ο Βιζυηνός και ο Παπαδιαμάντης, που εθεωρούντο μέχρι τώρα δυσπρόσιτοι εξαιτίας της καθαρεύουσας, είτε απόμακροι λόγω της ιδιάζουσας ποιητικής τους γλώσσας, όπως ο Χορτάτσης και ο Σολωμός.

«Το Μόνον της Ζωής του Tαξείδιον», «Το Αμάρτημα της Μητρός μου», «Η Νοσταλγός», «Όνειρο στο Κύμα – Έρως Ήρως», «Το Μυρολόγι της Φώκιας», «Μαράν Αθά», «Βαβυλωνία», «Ερωφίλη», και «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», με τη δραματουργική επεξεργασία, τη θεατρική διασκευή και τη διδασκαλία της απαγγελίας από τον Δ. Αβδελιώδη, κατάφεραν-κατά κοινή ομολογία-να ξαφνιάσουν, να συγκεντρώσουν βαθιά, και να συγκινήσουν, ένα πολύ μεγάλο και εντελώς διαφορετικό μεταξύ του κοινό ως προς την ηλικία και την παιδεία του, ενώ επισημάνθηκε από τους παιδαγωγούς η ιδιαίτερη σημασία των παραστάσεών του για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «ο Δ. Αβδελιώδης στις παραστάσεις του σώζει και αναδεικνύει τη μαγεία και τη δραματικότητα που όντως υπάρχουν  στο κείμενο. Οι λύσεις που προτείνει είναι και ο δρόμος για το ανέβασμα του αρχαίου ελληνικού Δράματος» σημειώνει ο Γιάγκος Ανδρεάδης στο άρθρο του  OI AΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ « Η γόνιμη προδοσία της παράδοσης από τον Δήμο Αβδελιώδη, ένας δρόμος που ανοίγει προοπτικές». Περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ 2009.

 

Οι παραστάσεις, «Ιχνευτές» του Σοφοκλή - καινοτόμος αναβίωση της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας του σατυρικού δράματος σε σχέση με την κωμωδία και αναγνώριση σε Διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου-, «Πέρσες» και «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη» ανέδειξαν σαν μοναδικό πρωταγωνιστή και πυρήνα της δραματουργίας της Tραγωδίας αλλά και του Σατυρικού δράματος, τον ίδιο τον λόγο του κειμένου, που εμπεριέχει και επιβάλει σαν λογικά αναγκαίες όλες τις αισθητικές και τις σκηνοθετικές επιλογές.

Ενώ με το «Λίγα απ’ Όλα»(2001) παρουσίασε εντυπωσιακά και για πρώτη φορά στο θέατρο την αισθητική ατμόσφαιρα του Θεάτρου Σκιών, αντικαθιστώντας τις χάρτινες φιγούρες με ηθοποιούς, και κάνοντας ιδιότυπη χρήση του φωτισμού και των εικαστικών στοιχείων.                                  Μια πρόταση που βελτίωσε και ολοκλήρωσε το 2007 με το έργο του «Ο Μεγαλέξανδρος κι ο Καταραμένος Δράκος», όπου διαφοροποίησε την παραδοσιακή ηθογραφική ατμόσφαιρα του θεάτρου Σκιών από το οθωμανικό της πλαίσιο και μετέτρεψε τους φολκλορικούς ήρωες του                          Θ. Σκιών, σε σύγχρονα πλανητικά  αρχέτυπα, μέσα στο ευρύτερο φόντο της παγκόσμιας ανέχειας και τους σύγχρονους δράκους. «Ο Δήμος Αβδελιώδης εξελίσσει ένα βήμα το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση ποιητή της σκηνής του ελληνικού θεάτρου, ο οποίος αντλεί γνήσια υλικά από τον λαϊκό πολιτισμό και προσφέρει αυθεντικές δημιουργίες, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της μίμησης του δυτικού πολιτισμού, αλλά ούτε και στη χαράδρα ενός στείρου και γραφικού ελληνικού φολκλόρ» Mπουμπουλίνα Νικάκη, 2009, 

’’Τιμώμενο πρόσωπο το 2010 στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου, ο Δ. Αβδελιώδης, απευθύνεται όχι μόνο στο θεατρόφιλο κοινό αλλά στο ευρύτερο κοινό που αναζητά στο θέατρο την ψυχαγωγία σαν πραγματική απόλαυση, μέσα από τη βιωματική εμπειρία  παραστάσεων που επαναλαμβάνονται για χρόνια, και έχουν υμνηθεί από τους κριτικούς σαν μαθήματα, υποκριτικής, σκηνοθεσίας, θεατρικής διασκευής και πρωτοτυπίας.

Ο Δ. Αβδελιώδης γεννήθηκε το 1952 στη Χίο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή ΑΘΗΝΩΝ,  Γ. Θεοδοσιάδη.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου 1997- 2000 και 2004-2010.

Δίδαξε αφήγηση και λογική των συνδέσεων για τον κινηματογράφο και το θέατρο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1993- 1997.

.Βραβείο GOVI στη Γένοβα ,2001 , για την ανάδειξη της μορφής ιδιαίτερων γλωσσικών διαλέκτων και πολιτισμικών στοιχείων στο κινηματογραφικό του έργο.                                                                                                                            

.“Η ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ”, .)     Ψηφίστηκε το 2007 , ανάμεσα  στις 10 καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου όλων των εποχών.

Συμμετείχε και βραβεύτηκε σε μερικά από τα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Βερολίνο, Σαν Φραντσίσκο κ.α)

.Τιμώμενο πρόσωπο μαζί με άλλες σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου 2010, για το «στίγμα του στο ελληνικό θέατρο και την συμβολή του στην παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου, με το ιδιαίτερο σκηνοθετικό του σύμπαν»

ΘΕΑΤΡΟ
2016 «Το Μυρολόγι της Φώκιας - Το Καμίνι» Αλ. Παπαδιαμάντη, δεύτερο έργο της τριλογίας αφιερώματος στον Α. Παπαδιαμάντη - Αλεξία Φωτιάδου

2015 «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη»-διδασκαλία, μετάφραση, δραματουργία, σκηνογραφία, σκηνοθεσία-έναρξη της παράστασης τον Ιούλιο στα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, της Αιγείρας ,Λάρισας- με τη συνεργασία και την Αιγίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αφού προηγήθηκαν τρία έτη προβών για τη διδασκαλία της εκφοράς και της ερμηνείας του αρχαίου πρωτότυπου πλατωνικού κειμένου, με τον ηθοποιό  Βασίλη Καραμπούλα. Εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόσκληση από σπουδαίους πολιτιστικούς Οργανισμούς και Φεστιβάλ στο εξωτερικό με την προβολή και υποστήριξη του διεθνούς δικτύου  Theatre Cultures.

2014    « Όνειρο στο Κύμα-Έρως Ήρως» Αλ. Παπαδιαμάντη, πρώτο έργο της τριλογίας αφιερώματος στον Παπαδιαμάντη -  Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Γιάννης Κολόϊ

2013   «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» Δ. Σολωμού -  Όλια Λαζαρίδου
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2013.                   Παρουσίαση στο ΒΟΖΑRT, Βρυξέλλες 2014  κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

2013     «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» Γεωργίου Βιζυηνού – Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη.                                             2015  Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Αγάπη Μανουρά

2013      « Περλιμπλίν και Μπελίσα» Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα - Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα, Ελένη Καστάνη

2013   «Ωδή στον Αλέξανδρο Παναγούλη»- προσέγγιση του θέματος Παναγούλη σαν μιας σύγχρονης τραγωδίας - Δραματουργία & Κείμενο, βασισμένα στο βιβλίο του Κώστα Μαρδά Α. Παναγούλης ΠΡΟΒΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ -  Ελένη Ερήμου

2013  ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ «Αφιέρωμα στο Δήμο Αβδελιώδη με 5 Παραστάσεις του», «Μαράν Αθά», «Η Νοσταλγός», «Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον», «Ιχνευτές», «Πέρσες».

2012    «Ερωφίλη» Γεωργίου Χορτάτση, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ -  Βασίλης Καραμπούλας, Ιωάννα Παππά, Γρηγόρης Γαλάτης, Δάφνη Μαρκάκη, Αγγελος Τριανταφύλου, Αμαλία Τσεκούρα, Έλενα Μαρσίδου
Έναρξη διδασκαλίας αρχαίου κειμένου ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ.

2012    «Η Νοσταλγός» Αλ. Παπαδιαμάντη - Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου,  Τζένη Οικονόμου   ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ                                                                                                                                                                                                                           

2011    «Πέρσες» Αισχύλου - 18μελής Θίασος, 1ο  Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ

2010   «Ταξιδεύοντας με τον Παναίτ Ιστράτι» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο  της Μπ. Νικάκη, ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, Δ. Αβδελιώδης

2010 «Ιχνευτές» Σοφοκλή - 18μελής Θίασος, πρωτότυπη αναπαράσταση της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας του Σατυρικού δράματος σε αντιδιαστολή με την Κωμωδία. Προσκλήθηκε στα διεθνή Φεστιβάλ θεάτρου Κύπρου, Μπουτρίντι, Καϊρου, Σμύρνης, Τραπεζούντας κ.α.

2010 «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» Γ. Βιζυηνού, Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Νικόπουλος, Δανάη Ρούσσου.

2009   «Βαβυλωνία» Δ. Βυζάντιου- Διασκευή και Σκηνοθεσία, 20μελής Θίασος,ΚΘΒΕ

2009   «Μαράν Αθά»  θεατρική διασκευή, διδασκαλία ερμηνείας, σκηνοθεσία του ομώνυμου μυθιστορήματος του Θωμά Ψύρρα, Γιασεμί Κηλαηδόνη.  

2007  «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» Δ. Αβδελιώδη.     Η παράσταση είχε επιλεγεί επανειλημμένως από σπουδαία διεθνή φεστιβάλ θεάτρου, ύστερα από εισηγήσεις της Μπ. Νικάκη για την “...αυθεντική ελληνικότητά της, αποτελώντας πρόταση στο διεθνή πολιτισμό και σπάνιο δείγμα σύγχρονης δημιουργίας” και προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη σε σχολές Καλών Τεχνών και Θεάτρου σε πρώην Ανατολικές χώρες, στην Τουρκία και στην Εγγύς Ανατολή.

2007 «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον»  Γ. Βιζυηνού - Φένια Μάγιου, Κώστας Τζουβάρας

 2003   «΄Ασμα Ασμάτων» Σολομώντος Θέατρο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

2001   «Λίγ’ απ’ όλα» Αντώνη Μόλλα ,για πρώτη φορά ζωντανή εκδοχή του Θεάτρου Σκιών με ηθοποιούς,  θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ

1995   «Τρία ελληνικά παραμύθια» , Αγνή Στρουμπούλη, θέατρο ΜΥΛΟΣ Θεσσαλονίκη

1993   «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» , Άννα Κοκκίνου,  Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ 

 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1999   «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» - Ψηφισμένη το 2007, από     την Πανελλήνια  Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ), ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όλων των εποχών.

Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής ΄Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) –

4 βραβεία* στο Forum Φεστιβάλ Βερολίνου 2001

Βραβείο Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2000

1990             «Νίκη της Σαμοθράκης» -Κρατικά βραβεία, Ποιότητας Ταινίας, Μουσικής, Μακιγιάζ και Ήχου.

1987    «Το Δέντρο που Πληγώναμε» - Βραβείο της C.I.F.E.J., Φεστιβάλ Βερολίνου 1987                                                                                         .Επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Καννών.  Εβδομάδα της Κριτικής (Semaine de la critique)                                                                        .Χρυσός και Αργυρός Ελέφαντας καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Νέου Δελχί.  

1982   «Αθέμιτος Συναγωνισμός» - 1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Δράμας 1984.

 *  Η κριτική επιτροπή του FORUM απονέμει στην ταινία, η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων, το βραβείο της Ένωσης Αιθουσαρχών, CICAE, "για τις καλλιτεχνικές της αρετές, για την αυθεντικότητά της και τη δημιουργική ελευθερία της". 2. Το βραβείο "Δον Κιχώτης" της Διεθνούς Ένωσης των Cine-clubs, (FICC).(Το FICC είναι ένα διεθνές δίκτυο αιθουσών τέχνης που σκοπό έχει τη διάδοση ταινιών με πολιτιστική αξία.) 3. Το βραβείο CALIGARI 2000, στο σκεπτικό της βράβευσης αναφέρεται " η πολύπλευρη παραβολή της ταινίας, με σπουδαίους χαρακτήρες, πολιτική αλληγορία, αυθεντικότητα και χιούμορ". 4. Ειδικός έπαινος των κριτικών της γερμανικής εφημερίδας "BILD". Η γερμανική εταιρία "Πανδώρα - Πήγασος" ανέλαβε τη διανομή της ταινίας στη Γερμανία.

 

Β. Αντωνίου

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου