Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 24 Μάρ 2016
Αριστείον ειδικής  μελέτης  για το σπάνιο διώροφο προϊστορικό κτίριο της 3ης χιλιετίας π.Χ. που ανακαλύφθηκε από ερευνητική ομάδα στην περιοχή Αρχαίας Ελίκης στον Ριζόμυλο Αιγιαλείας
Κλίκ για μεγέθυνση
Αριστείον ειδικής  μελέτης  για το σπάνιο διώροφο προϊστορικό κτίριο της 3ης χιλιετίας π.Χ. που ανακαλύφθηκε από ερευνητική ομάδα στην περιοχή Αρχαίας Ελίκης στον Ριζόμυλο Αιγιαλείας

- Παγκόσμια διάκριση μελέτης της Ντόρας Κατσωνοπούλου και συνεργατών για την Αρχαία Ελίκη

- Στο Όσλο της Νορβηγίας η νέα παρουσίαση της ερευνητικής ομάδας στα τέλη Μαρτίου 2016

 

 

Το ΔΣ της ΕΦΑΕΛ με ιδιαίτερη ικανοποίηση και υπερηφάνεια ανακοινώνει την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η ερευνητική ομάδα της Αρχαίας Ελίκης, με την επιλογή από Διεθνή Επιτροπή Ειδικών επιστημονικής ανακοίνωσης της επικεφαλής των ερευνών και Προέδρου της ΕΦΑΕΛ Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου και των ερευνητών-συνεργατών Mariza Kormann (Παν. Οξφόρδης), Δρ. Στέλλας Κατσαρού (Υπουργείο Πολιτισμού) και Καθ. Gary Lock (Παν. Sheffield Μ. Βρεττανίας), και την κατάταξή της στις 40 αριστεύσασες επιστημονικές μελέτες παγκοσμίως ανάμεσα σε 400 που δημοσιεύονται στον ειδικό διεθνή τόμο των Εφαρμογών Πληροφορικής στην Αρχαιολογία (Μάρτιος 2016).

 

Τα αποτελέσματα της ειδικής αυτής μελέτης αφορούν στο σπάνιο διώροφο προϊστορικό κτίριο της 3ης χιλιετίας π.Χ. που ανακαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα στην περιοχή Αρχαίας Ελίκης στον Ριζόμυλο Αιγιαλείας και παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο 2015 στο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής στην Αρχαιολογία στη Σιένα της Ιταλίας, στο οποίο συμμετείχαν 400 σύνεδροι από όλο τον κόσμο και μεγάλος αριθμός ειδικών στους τομείς της Πληροφορικής και της Αρχαιολογίας. Η επιστημονική ομάδα της Αρχαίας Ελίκης παρουσίασε στο Συνέδριο τα συμπεράσματά της από την εφαρμογή του συστήματος ANSYS, ενός εξελιγμένου μοντέλου με το οποίο μελετάται η συμπεριφορά μιας οικοδομής στον πραγματικό κόσμο σε συνάρτηση με το φυσικό περιβάλλον και σε σχέση με τα λοιπά οικήματα της πόλης, με βάση τα ευρήματα της ανασκαφής ως προς τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της 5000 χρόνια πριν από σήμερα αλλά και την γεωμετρία της, χρησιμοποιώντας τις ακριβείς μετρήσεις που προέκυψαν από την ανασκαφική διαδικασία. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, η επιστημονική ομάδα έδειξε ότι οι αρχαίοι οικοδόμοι στην Αρχαία Ελίκη πέτυχαν α) με τη χρήση διπλών εξωτερικών τοίχων να ενδυναμώσουν το κτίριο ώστε να μπορεί να δεχθεί δεύτερο όροφο, στον οποίο οδηγούσε εσωτερικό κλιμακοστάσιο και β) να δώσουν μνημειακό χαρακτήρα στο κτίριο που διέθετε μεγάλους χώρους για να εξυπηρετήσουν την αναδυόμενη σε εκείνη την περίοδο κεντρική διοικητική Αρχή που είχε υπό τον έλεγχό της την οικονομία του οικισμού.

 

Μετά από αυτή την μεγάλη επιτυχία, οι ερευνητές θα παρουσιάσουν και στο φετινό Διεθνές Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής στην Αρχαιολογία που θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο της Νορβηγίας στα τέλη Μαρτίου 2016, την περαιτέρω εξέλιξη της μελέτης τους αναφορικά με το μοναδικό για ολόκληρη την Αχαΐα και τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα προϊστορικό κτίριο της Ελίκης, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε χαρακτηριστικά που αφορούν στη στέγη και την αντοχή φορτίων του κτιρίου σε συνδυασμό με το γεω-σεισμικό περιβάλλον της περιοχής.

 

Η ΕΦΑΕΛ συγχαίρει τους επιστήμονες για την παγκόσμια διάκριση που πέτυχαν με την εργασία τους, και την συνεπακόλουθη μεγάλη προβολή της Αρχαίας Ελίκης και της Αιγιάλειας στο παγκόσμιο επιστημονικό κοινό, τονίζοντας ότι αυτού του είδους η ανάδειξη του σπουδαίου πολιτισμού της περιοχής μας ξεπερνά τις μικρόνοες τακτικές, δυστυχώς στο εσωτερικό της χώρας μας, όσων επεχείρησαν με την παρεμπόδιση της έρευνας την τελευταία τριετία να υποβαθμίσουν το σπουδαίο ερευνητικό έργο που συντελείται στην Αρχαία Ελίκη από την Ντόρα Κατσωνοπούλου και την επιστημονική ομάδα και το οποίο έχει κερδίσει τον διεθνή σεβασμό και την παγκόσμια αναγνώριση. Η ΕΦΑΕΛ θα εξακολουθήσει να στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των ερευνητών για την συνέχιση του ερευνητικού έργου στην Αρχαία Ελίκη, ανταποκρινόμενη στο κοινό αίσθημα και παλλαϊκό αίτημα των πολιτών της περιοχής μας.

 

 

Από το ΔΣ

 

 

Φωτο (2): Το προϊστορικό διοικητικό κτίριο στην

Αρχαία Ελίκη, σύμφωνα με τη μελέτη της ερευνητικής ομάδας

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου