Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Φεβ 2023
Η στοά του Ευμένη
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ανάμεσα στο Θέατρο του Διονύσου και εκείνο του Ηρώδου του Αττικού εκτείνεται η στοά του Ευμένη, που κατασκευάστηκε τον δεύτερο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει ως καταφύγιο των θεατών σε περίπτωση κακοκαιρίας, αλλά και ως τόπος περιπάτου των Αθηναίων. Το οικοδόμημα ήταν δωρεά του Ευμένη Β’, βασιλιά της Περγάμου, προς την πόλη της Αθήνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας επέκτασης της διπλωματικής επιρροής του φιλόδοξου και πλούσιου βασιλείου των Ατταλιδών στις ελληνικές πόλεις. Στην ίδια κατηγορία πολιτικής δωρεάς ανήκει κι αυτή του Αττάλου, αδελφού του Ευμένη, η πιο γνωστή σ’ εμάς ομώνυμη στοά.

Η στοά ανασκάφηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία το 1877-78 και αποκαταστάθηκε το επίπεδο του αρχαίου Περιπάτου. Η ανασκαφή αποκάλυψε ότι για να κατασκευαστεί το έργο σκάφτηκε ο χώρος και δημιουργήθηκε τεχνητό πλάτωμα στην πλαγιά. Επίσης κατασκευάστηκε αναλημματικός τοίχος ενισχυμένος με αντηρίδες, που ενώνονταν με τοξοστοιχία, για τη στήριξή του. Είχε μήκος 190 μέτρα, αλλά ένα μέρος του κατεδαφίστηκε αργότερα για την ανέγερση του Ηρωδείου. Απέμειναν 163 μέτρα. Είχε πλάτος 17,65 μέτρα και υψωνόταν σε δύο ορόφους. Τα δομικά στοιχεία προκατασκευάστηκαν στην Πέργαμο από ένα είδος μαρμάρου, που χρησιμοποιήθηκε στα εκεί μνημεία. Τη στοά κοσμούσαν δύο κιονοστοιχίες -μια εσωτερική και μια εξωτερική- στον κάθε όροφο, που συνδύαζαν κίονες διαφορετικών ρυθμών (δωρικού, ιωνικού, περγαμηνού τύπου). Επίσης αγάλματα, χορηγικά μνημεία και πηγές.

Το καταπληκτικό όμως της κατασκευής είναι ο τρόπος που συνδέθηκαν λειτουργικά το θέατρο Διονύσου, η στοά και το Ηρώδειο. Το ανατολικό άκρο της στοάς επικοινωνούσε άμεσα, μέσω πλαϊνού κλιμακοστασίου, με τη δυτική πάροδο του θεάτρου του Διονύσου και αργότερα (τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.) το δυτικό της άκρο με την ανατολική πάροδο του Ηρωδείου. Μπορούσαν δηλαδή οι θεατές να περνούν κατευθείαν από την στοά στο ισόγειο των θεάτρων, χωρίς να εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες περιμένοντας για είσοδο ή έξοδο. Επίσης στη στοά φυλάσσονταν τα σκηνικά που εναλλάσσονταν με ασφάλεια στις σκηνές των θεάτρων.

Σήμερα σώζεται ο αναλημματικός τοίχος, μέρος του βόρειου τοίχου της στοάς και αρκετές βάσεις κιόνων του ισογείου. Γίνονται επίσης εργασίες συναρμολόγησης των πλούσιων θραυσμάτων από το οικοδόμημα.
 
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου