Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 13 Ιούν 2016
Παρουσιάστηκε στη Νεμέα η νέα έκδοση της ΕΦΑΕΛ με τίτλο ΦΙΛΕΛΛΗΝ  προς τιμήν του αμερικανού Αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρουσιάστηκε στη Νεμέα η νέα έκδοση της ΕΦΑΕΛ με τίτλο ΦΙΛΕΛΛΗΝ  προς τιμήν του αμερικανού Αρχαιολόγου Στέφανου ΜίλλερΠαρουσιάστηκε στη Νεμέα η νέα έκδοση της ΕΦΑΕΛ με τίτλο ΦΙΛΕΛΛΗΝ  προς τιμήν του αμερικανού Αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ

 

 

 

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός τόμος προστέθηκε μόλις στις εκδόσεις της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης, με τον τίτλο ΦΙΛΕΛΛΗΝ. Πρόκειται για τον τιμητικό τόμο, 400 σελίδων, αφιέρωμα σε έναν εξέχοντα αρχαιολόγο, τον αμερικανό Στέφανο Μίλλερ που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αρχαιολογική έρευνα και μελέτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στη Νεμέα, όπου εργάστηκε με επιμονή και αφοσίωση ανοικοδομώντας το ναό του Δία, ιδρύοντας Μουσείο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, αναβιώνοντας τους πανελλήνιους αγώνες των Νέμεων και μετατρέποντας σε αρχαιολογικό πάρκο το Στάδιο.

 

Στο βιβλίο, που επιμελήθηκαν η Πρόεδρος της ΕΦΑΕΛ Αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου και η Επιμελήτρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών Αρχαιολόγος Έλενα Παρτίδα, περιλαμβάνονται 25 επιστημονικά άρθρα που υπογράφονται από διακεκριμένους αρχαιολόγους έλληνες και ξένους και αναφέρονται στα πεδία της αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, αθλητικών αγώνων, ιστορίας, επιγραφικής, νομισματικής, φιλοσοφίας, εθνογραφίας και στο ιστορικό παρελθόν της Νεμέας, με σκοπό να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ίδιου του τιμώμενου Αρχαιολόγου Στέφανου Μίλλερ. Στα άρθρα που φιλοξενούνται στον τόμο, περιλαμβάνονται και δύο που αφορούν στην Αχαΐα. Στο ένα άρθρο που υπογράφεται από τον Καθ. Νομισματικής Robert Weir, παρουσιάζεται για πρώτη φορά συνολική δημοσίευση των 107 αρχαίων νομισμάτων από τις έρευνες και ανασκαφές στην Αρχαία Ελίκη, με ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα καθώς ανάμεσα στα νομίσματα έχουν βρεθεί και νέες, άγνωστες μέχρι σήμερα κοπές νομισμάτων από την Κορινθία και την Αχαΐα. Με το δεύτερο άρθρο από τον Καθ. Αρχαιολογίας Γιάννη Λώλο, γίνεται εκτενής αναφορά σε μεγάλο ταφικό μνημείο της πόλης των Πατρών που λόγω των διαστάσεων του θαλάμου του κατατάσσεται στα μεγαλύτερα μνημεία του είδους στον ελλαδικό χώρο.

 

Η πρώτη παρουσίαση του σημαντικού αυτού τόμου πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 12 Ιουνίου, στο Δημαρχείο Νεμέας, και στο πλαίσιο της 6ης Νεμεάδας 2016 που ξεκίνησε από το ναό του Νεμείου Διός και του αρχαίου Σταδίου στις 10 Ιουνίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου. Στο πάνελ των ομιλητών παρουσίασης του τόμου Φιλέλλην, συμμετείχαν εκτός των δύο επιμελητριών της έκδοσης Ντόρας Κατσωνοπούλου και Έλενας Παρτίδα, οι αρχαιολόγοι Dylan Rogers (Υποδιευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα) και Χριστοφίλης Μαγγίδης (Πρόεδρος Ιδρύματος Μυκηνών και Βοηθός Διευθυντής Ανασκαφών Μυκηνών).

 

Από την ιδιαίτερα καλαίσθητη έκδοση με την εξαιρετική φωτογραφία του ναού του Νεμείου Διός, στο εξώφυλλο, σταχυολογούμε από τον θαυμάσιο πρόλογο των επιμελητριών της έκδοσης για τον Στέφανο Μίλλερ:

Σε αναγνώριση όλων όσων έχει κάνει ο Στέφανος Μίλλερ για τους έλληνες, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, με κίνητρο την ανιδιοτελή αφοσίωσή του στη χώρα μας – τη σύγχρονη και την αρχαία, θεωρούμε ότι ο ιδιαίτερος τίτλος του βιβλίου Φιλέλλην δικαιώνει την προσωπικότητά του.

Το παρόν βιβλίο είναι φορτισμένο συναισθηματικά για όλους όσους αναμιχθήκαμε ενεργά στην προετοιμασία του, τη συγγραφή, επιμέλεια και έκδοση. Αφιερώνοντάς το στον Στέφανο Μίλλερ, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε ένα γνήσιο φίλο κι έναν αληθινό φιλέλληνα.

 

Το ΔΣ της ΕΦΑΕΛ ευχαριστεί και συγχαίρει τις επιμελήτριες της έκδοσης για την ανιδιοτελή εργασία και προσφορά τους, εμπλουτίζοντας τις εκδόσεις της Εταιρείας με τον ξεχωριστό αυτό τιμητικό τόμο για τον Στέφανο Μίλλερ.

Επιμέλεια έκδοσης: Ντόρα Κατσωνοπούλου και Έλενα Παρτίδα

Από το ΔΣ

 

3 φωτο:

1. Η νέα έκδοση της ΕΦΑΕΛ: ΦΙΛΕΛΛΗΝ

1a. Οι επιμελήτριες του τόμου με τον Στέφανο Μίλλερ

1b. Το πάνελ των αρχαιολόγων ομιλητών (από αριστερά: Έλενα Παρτίδα, Dylan Rogers,

Χριστοφίλης Μαγγίδης, Ντόρα Κατσωνοπούλου)

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου