Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Οκτ 2011
«Η Γυφτοπούλα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Για μια μοναδική βραδιά και συγκεκριμένα το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2011, ώρα 8.00 μ.μ. θα βρεθεί στο Αίγιο, στο Πολιτιστικό Κέντρο (παλαιό Νοσοκομείο) η αφηγήτρια Μάγδα Κοσσίδα, μαθήτρια του Μπρουνό ντε λα Σαλ (,πρωτεργάτη του κινήματος αναβίωσης της προφορικής λογοτεχνίας) η οποία ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Στο Αίγιο θα παρουσιάσει μια αφηγηματική παράσταση, διαρκείας μιας ώρας, βασισμένη στη «Γυφτοπούλα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μετά από πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με δωρεάν είσοδο και διάθεση θέσεων με σειρά προτεραιότητας πριν την έναρξη της παράστασης. Η παράσταση που απευθύνεται σε ενήλικες εχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης της Κοζάνης (Απρίλιος 2011) και πρόσφατα στην Αθήνα.

«Η Γυφτοπούλα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Αφήγηση μέσα από μια δημιουργική γραφή βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Είναι η ιστορία μιας αγνής "κατατρεγμένης" κοπέλας που εξαιτίας της κοινωνικής της υποβαθμισμένης υπόστασης γνωρίζει την περιφρόνηση και το μίσος.

Οπλισμένη με υπομονή αξιοπρέπεια και ευγένεια ψυχής, θα γλιτώσει από όλες τις απόπειρες για την εξόντωση της.

Θα ανατρέψει τα σχέδια όλων των διαφόρων “καλοπροαίρετων” ισχυρών που με πρόσχημα την προστασία της, προσπαθούν να της αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα ανεξάρτητης ύπαρξης.

Μέσα από ρομαντικούς φωτισμούς, ο Παπαδιαμάντης σκιαγραφεί μια διαχρονική αλήθεια με παγκόσμια εμβέλεια που θυμίζει γνωστά σύγχρονα σενάρια.

Γνώστης αλλά και ερευνητής της Ελληνικής ψυχής μέσα από ομηρικούς προβληματισμούς μας προσφέρει ένα μήνυμα "αισιοδοξίας".

Κάτι που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε: ΕΛΠΙΔΑ!

Ποια είναι η Μάγδα Κοσσίδα

Γεννημένη στην Πάτρα, μεγάλωσε στην Αθήνα και ζει από τα 18 της στη Γαλλία. Μητέρα πέντε παιδιών σήμερα, ανακάλυψε τυχαία ότι έχει ταλέντο στην αφήγηση πριν από 17 χρόνια, ενώ αφηγούνταν την ιστορία του Οδυσσέα στην τάξη της κόρης της στο δημοτικό.Η δασκάλα την προσκάλεσε δεύτερη φορά στην τάξη για τη συνέχεια και σύντομα αφηγούνταν, με τον τρόπο της, την "Οδύσσεια" σε πολλά δημοτικά σχολεία του Στρασβούργου.«Μέσα από το παραμύθι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά, και με την προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών όπως ο θάνατος, το χάος, η προδοσία, η εγκατάλειψη, να τους μιλήσουμε για θέματα ανθρώπινα χωρίς να τα τρομάξουμε», λέει. Αντλεί τα θέματά της συνήθως από την ελληνική μυθολογία και τη λογοτεχνία. Έχει αφηγηθεί το μεσαιωνικό έπος του Διγενή Ακρίτη και τους άθλους του Ηρακλή σε πολλές παραστάσεις ενώπιον γαλλικού και ελληνικού κοινού με μεγάλη απήχηση.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου