Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 13 Οκτ 2011
Βραβεία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας
Κλίκ για μεγέθυνση
Βραβεία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της ΠάτραςΒραβεία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της ΠάτραςΒραβεία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Πάτρας

 

– «13ο Διεθνές Πανόραμα»

 

Φεστιβάλ πολιτιστικής αντίστασης

 

Μέσα σε ένα επιτυχημένο και εορταστικό κλίμα έπεσε η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας - «13ο Διεθνές Πανόραμα» το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, που διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο» σε συνεργασία με την Συντακτική Επιτροπή του διαδικτυακού περιοδικού «Cineek magazine-online περιοδικό Εναλλακτικού Πολιτισμού» www.cineek.gr από τις 1/10 έως τις 8/10/2011 στην Πάτρα, στο πολυχώρο πολιτισμού «ΙΝΤΕΑΛ».

 

Η βραδιά περιλάμβανε την απονομή των βραβείων και των ειδικών διακρίσεων καθώς και του Διαγωνισμού Φωτογραφίας για Πατρινούς φωτογράφους που είχε θέμα "Κλικ στα ΣΥΝ και ΠΛΗΝ της πόλης μου".

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας που με την παρουσία του στην Πάτρα πλέον δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στο θεσμό, δίνοντας ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης σε νέους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, χωρίς αποκλεισμούς και μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες. Αυτή η προσπάθεια είναι πρωτοπόρα για την χώρα μας, μιας και είναι το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο.

Στην κατάμεστη αίθουσα προβολών του ΙΝΤΕΑΛ από θεατές και συμμετέχοντες σκηνοθέτες παρευρέθηκαν και οι: κ.κ. Νίκος Νικολόπουλος βουλευτής Αχαίας, Ανδρέας Ζαίμης π. Υπουργός, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Πελετίδης Κώστας, Σπύρος Πολίτης, Χρήστος Κόδρας κ.α.

 

Μόλις τελείωσαν οι κινηματογραφικές προβολές με την τελευταία ενότητα «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη» στις 8,30 το βράδυ. Η ομάδα Equus παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο "Morning Crisis" που ήταν ένα μείγμα θεατρικής και κινηματογραφικής τέχνης. Performance σε κείμενο Φιορέλας Μαστρόκαλου με εμβόλιμα αποσπάσματα των Ντόροθυ Πάρκερ και Σάρα Κέην και video art. Παραγωγή: Equus - Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαστεφάνου - Τεχνική υποστήριξη: Άγγελος Χρυσοβιτσάνος - Διανομή: Όλγα Κυριάκου (Sub), Φιορέλα Μαστρόκαλου (Ego). Για το Video Art: Παραγωγή-Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φιορέλα Μαστρόκαλου - Μοντάζ-Επεξεργασία Εικόνας: Τζίνος Σπηλιωτόπουλος. Εμφανίζονται: Ντένη Παπασπυροπούλου, Σωτήρης Βλάχος, Παναγιώτης Μαστρόκαλος, Καλλιόπη Ζερβού, Σοφία Μαυροκολέα, Γιώργος Λογαράς, Κλειώ Φραγκάκη, Βασίλης Τάσσης, Ηρώ Κωστοπούλου, Θόδωρος Στεφανίδης, Πέπη Γαλανοπούλου, Γιάννης Κολέσης, Κατερίνα Λειβαδά.

 

Τη παρουσίαση της τελετής απονομής βραβείων το έκαναν οι Φιορέλλα Μαστρόκαλου και η Όλγα Κυριάκου ευχαριστώντας όλους όσους στήριξαν το Διεθνές Πανόραμα λέγοντας μεταξύ άλλων «...το Φεστιβάλ μετά από δεκατρείς συνεχείς διοργανώσεις έγινε πλέον το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού σε μία προσπάθεια να ενταχθούν και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης στο σώμα του. Γιατί δεν μπορούμε να παραλείψουμε την ανάγκη συνομιλίας των τεχνών μεταξύ τους, γεγονός που αναπόφευκτα οδηγεί στην διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών χώρων άρα και ανθρώπων. Έτσι φέτος θέατρο, ποίηση, κόμικς ήρθαν να συμπληρώσουν τον διαγωνισμό και την έκθεση φωτογραφίας που υπήρχαν ήδη ως θεσμοί του Φεστιβάλ. Για 13η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ αποτέλεσε την ζεύξη ανάμεσα στον δημιουργό, το θέαμα και τον θεατή προβάλλοντας 161 ταινίες από 36 χώρες. Χάρη στο Φεστιβάλ φτάνουν σε εμάς αγωνίες, προβληματισμοί και αισθητικές αναζητήσεις ανεξάρτητων δημιουργών από όλες τις πλευρές του πλανήτη και εμείς έχουμε την ευκαιρία να τις απολαύσουμε…»

 

Ακολούθως εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος κ. Χιονίδης Παναγιώτης καλωσόρισε με τη σειρά του το κοινό.

 

Στη συνέχεια καλέστηκαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του φωτογραφικού διαγωνισμού «ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ ΤΗΣ Πάτρας» κ.κ. Βελεγράκη Αντωνία (Φιλόλογος – Αρχαιολόγος), Εύη Μαμίδη (Καλών Τεχνών), Νάνσυ Χριστοπούλου (Χημικός - Συμμετοχές σε θεατρικά δρώμενα να διαβάσουν το σκεπτικό της απόφασης τους και να απονείμουν τα βραβεία και διακρίσεις και τα οποία ήταν:

Βραβεία

1Ο βραβείο Χριστίνα Καραντώνη «Αντιθέσεις - διαζεύξεις- Συζεύξεις»

2Ο βραβείο Μαρία Αρβανιτοπούλου «Απόδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, στους Πατρινούς»

3Ο βραβείο Νικόλαος Στεργιόπουλος «Αντιθέσεις εκ Πατρών»

Διακρίσεις

Ειδική διάκριση Γιάννης Πατρώνης «Πάτρα – φυλακισμένη πόλη» «Πάτρα – ανοιχτή πόλη»

Ειδική διάκριση Νίκος Χριστοδουλόπουλος «Σκοτώνουν τα νεοκλασικά όταν γεράσουν;»

 

Στις υπόλοιπες συμμετοχές απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και ήταν οι:

Κανελοπούλου Μαρία «Η πραγματική εικόνα για το λιμάνι της Πάτρας»

Νέλλη Ρόδη «Η ζωή σε στάση – Η ζωή σε κίνηση»

Χαρά Κωστοπούλου «Περάσματα»

Αικατερίνη Τσιρμπέα «Μια ματιά έξω από το παράθυρο..»

Αντωνία Κουκουβέλου «Άνοιγμα στη Θάλασσα»

 

Όπως αναφέρθηκε από τις οικοδέσποινες της βραδιάς, όλες οι φωτογραφικές σειρές που συμμετείχαν μαζί με τις βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν σε 38 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Ακολούθως καλέστηκε τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος Θεόδωρος Κωνσταντάτος - Δημοσιογράφος - Κριτικός Κινηματογράφου, Μέμος Χρήστος - συντηρητής αρχαιοτήτων, Χρύσα Γκολφινοπούλου - Σύμβουλος Επιχειρήσεων MSc, BA(Hons). Εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής ο κ. Θεόδωρος Κωνσταντάτος διάβασε το φιλοσοφικό σκεπτικό της απόφασης βάση του οποίου δόθηκαν τα βραβεία.

Ακολούθως αναγνώστηκαν τα βραβεία του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος τα οποία θα αποσταλούν από την Οργανωτική Επιτροπή και είναι:

ΒΡΑΒΕΙΑ

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «Leap in Time» Andreas Reisenbauer, Αυστρία, 8’, 2009

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION «The freedom» Artan Maku, Αλβανία, 15’ 10’’ 2011

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «The Infinite Jest» David Munoz, Ισπανία, 18’, 2010

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART «The Art-Qaeda Project» Wei-Ming Ho, Ταϊβάν

-ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO DANCE «Dream on me» John Bush, Η.Π.Α, 35’ 2010

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ «Black & White Rule» Maya Zack, Ισραήλ 17’ 45’’ 2011

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «The Micro Debt» Tom Heinemann Δανία 57’, 2010

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ «Voices» Filiz Isik Bulut, Τουρκία, 19’ 52’ μικρού μήκους, 2009

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ «Refugee» Nail Pelivan, Τουρκία, 25’ μικρού μήκους, 2011

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ «Follow the Rainbow» Chris Schepard, Γαλλία 5’ 08’’ μικρού μήκους, 2011

-ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ «...a lot of things to bear...», Zoltan Csubrilo, Σερβία, 27’ ντοκιμαντέρ, 2010

 

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των βραβεύσεων για το Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα και οι οικοδέσποινες κάλεσαν την κριτική επιτροπή για το αντίστοιχο τμήμα στην οποία ήταν οι: κ.κ. Στεφανάκη Αγγελική, τραπεζικό στέλεχος, Αγγελική Κορομπίλλη, Απόφοιτος Ελληνικού Πολιτισμού του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, σπουδάστρια της Συνθετικής Ψυχοθεραπευτικής Συμβουλευτικής, Μιλτιάδης Μπίτης, λογιστής. Εκ μέρους της Κριτικής Επιτροπής ο κ. Μιλτιάδης Μπίτης διάβασε το φιλοσοφικό σκεπτικό της απόφασης βάση του οποίου δόθηκαν τα βραβεία. Τα Βραβεία απόνειμαν στους συμμετέχοντες τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής αλλά και οι παρευρισκόμενοι πολιτικοί της πόλης μας.

ΒΡΑΒΕΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ : 45 Τετραγωνικά Στράτος Τζίτζης 79’ Μ.μ. 2010

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: The happy life Μίνως Νικολακάκης 8’ μ.μ. 2009

Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: Αναστασία Γιάννης Κόκκαλης & Ευθυμία Καραβά 7’ 52’’ μ.μ. 2009

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: Οδός Σφακτηρίας Μαριάννα Οικονόμου 52’ ντοκ. 2009

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ VIDEOART: Μουρμουρίσματα Σταυρούλα Χαντζή 4’ 29’’ v.a. 2009

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ANIMATION: Η ιστορία του κλεμμένου χρόνου Σοφία Παπαχρήστου 19’ anim. 2009

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: Αντί... Νούτση Αναστασία 22’ μ.μ. 2011

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ: 1000 Χαμένες μπάλες του γκολφ Βαγγέλης Καλαϊτζής 56’ ντοκ. 2010

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (AIDS): Θετικές ιστορίες Δημήτρης Παπαθανάσης, Χάρης Σταθόπουλος, Δημήτρης Άντζους, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Μπαβέλλας 70’ Μ.μ. 2010.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: W4crisis Κώστας Εφήμερος 24’ ντοκ. 2011

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ: Έντυπος χρόνος Δημήτρης Γιαννικόπουλος 58’ ντοκ. 2011

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» : Πάτρα, Πράσινη Πόλη…Περίπου Παναγιώτης Φαφούτης 45’ ντοκ. 2011

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ: Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς Χρήστος Νικολέρης 74’ ντοκ. 2010

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: Με τη φλόγα της γης... Μπακαστάθης Αθανάσιος 3’ 20’’ anim. 2011

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ «Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝ.ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ»: Barriers Γιώργος Τσιρογιάννης & Αναστασία Μαστρακούλη 3’ 43’’ μμ. 2010

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ: Το ασανσέρ Μαριάννα Παπακώστα 5’ μ.μ. 2011

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝ.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Οδυσσέας Βαχάγκ Καραπετιάν 26’ 14’’ ντοκ. 2010

 

Αίσθηση θετική δημιουργήθηκε στην αίθουσα από την ακτιβίστικη δράση των εκπαιδευτικών που διαμαρτυρήθηκαν με τον ιδιαίτερο τρόπο για την κατάσταση του πολιτισμού στην εκπαίδευση.

 

Τέλος κλήθηκε ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Χιονίδης για να δώσει το τελευταίο βραβεία και ήταν: για το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ της ταινίας και ήταν για την ταινία του Χρήστου Τσάκαλου «ΑΠΟΚΟΜΜΑ»

 

Μετά ευχαρίστησε όλους όσους υποστήριξαν το φεστιβάλ και ιδιαίτερα τους:

τη κ. Μαρία Μπιρμπίλη διευθύντρια παραγωγής, την σκηνοθέτρια κ. Σόφη Σαμαρά και τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Αργυρό της εκπομπής της ΝΕΤ "27 Της Ευρώπης" http://27europe.blogspot.com

τον κ. Μελισσαρόπουλο Γιώργο της Αnimatic Vision www.animatic-vision.gr

τον κ. Χρήστο Συρίμπεη http://www.mojoradio.gr

τον κ. Σωτήρη Μπλατσή, αρμόδιος θεμάτων Τύπου-Προβολής του Ο.Τ.Ε. Α.Ε www.ote.gr

τον γραφίστα κ. Δημήτρη Γιαννακούλια www.studioampersand.net

 

Κλείνοντας την τελετή απονομής ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος τους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Χιονίδης τόνισε πως «…πως μπορεί η Δημοτική αρχή να μην είχε την πολιτική βούληση να υποστηρίξει το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πάτρας αλλά το έκαναν στη πράξη οι πολίτες της Πάτρας με την δυναμική συμμετοχή τους για άλλη μια χρονιά..» Επίσης επισήμανε πως «..το φεστιβάλ έχει ταυτότητα την ευαισθησία σε κοινωνικά προβλήματα και με αρχές και χρώματα της οικολογίας, της αλληλεγγύης, της δίκαιας κοινωνίας και του αντιρατσισμού κάνοντας το φεστιβάλ το βήμα για την ελεύθερη έκφραση νέων δημιουργών από όλο τον κόσμο..»

 

Η Οργανωτική Επιτροπή της 13ης διοργάνωσης

Μαρία Σχοινά - Εκπαιδευτικός Αγγλικών.

Καρέλη Αγγελική - Απόφοιτος του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με κατεύθυνση Εικαστικά Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καλών Τεχνών.

Πολυκανδριώτη Ισμήνη - Φωτογράφος, πτυχιούχος Καλών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Φιορέλα Μαστρόκαλου, Οικονομολόγος – λογίστρια.

Γιώργος Παπαστεφάνου, θεατρολόγος.

Σημαντήρη Σεβαστή, Φιλόλογος

 

vraveia Ellinika skeptiko

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε οι πολίτες τούτης της χώρας, ο μεγάλος αριθμός ελληνικών συμμετοχών σε ένα αμιγώς καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποπνέει μια ανάσα φρέσκου αέρα και ελπίδας. Δείχνει ότι η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση ζει και δε θα σταματήσει ποτέ να εκφράζεται. Δείχνει ότι έχουμε ακόμα το κουράγιο να υψώνουμε τοίχους – αναχώματα στις ανηλεείς επιθέσεις, δείχνει ότι έχουμε ακόμα το κουράγιο και την δύναμη να μην επιτρέπουμε να μας φιμώνουν, να μην επιτρέπουμε να παρεισφρήσουν στις ιδέες μας, στα όνειρα μας, στην φαντασία μας, στα σχέδια μας για το μέλλον. Και όσο μπορούμε να «τους» κρατάμε απέξω είναι πάντα παρήγορο και ελπιδοφόρο, είναι μια βεβαιότητα ότι το «αύριο» υπάρχει και η καινούργια μέρα θα ξημερώσει…

Γι ακόμα μια χρονιά η κριτική επιτροπή του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ ανέλαβε το δύσκολο έργο να αξιολογήσει και να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές.

Η συμμετοχή είναι η μεγάλη νίκη αυτού του Φεστιβάλ μιας και όλες οι ταινίες χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, βρίσκουν το δρόμο για την προβολή τους, τη μαγική ένωση τους με το θεατή.

Η καινοτομία, το «καινό δαιμόνιο» που εισάγει αυτό το Φεστιβάλ, και το διαχωρίζει από κάθε άλλο, είναι ότι εμπιστεύεται την κριτική ματιά και την αισθητική μη ειδικών, την κριτική ματιά και την αισθητική του μέσου κινηματογραφόφιλου θεατή.

Αυτό είμαστε, λοιπόν: μη ειδικοί. Κρίνουμε και αποφασίζουμε για ό,τι μας αρέσει, για ό,τι μας αγγίζει , για ό,τι μας μιλάει και επικοινωνεί μαζί μας με οποιοδήποτε τρόπο, ανεπηρέαστοι από κάθε είδους εξαρτήσεις και σκοπιμότητες.

Παραδίδουμε σήμερα την κρίση μας στην κρίση σας με την ευχή όλοι, καθένας με τον τρόπο του, να βοηθήσουμε ώστε η φλόγα της δημιουργίας και προπάντων της ελευθερίας του πνεύματος να κρατηθεί άσβεστη και να εξακολουθήσει να καίει και να φωτίζει, μέσα από τις θύελλες και τις καταιγίδες που μαίνονται λυσσαλέα τις ζωές μας και την χώρα μας !!!!!

 

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής

για το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα 2011

Στεφανάκη Αγγελική

Κορομπίλη Αγγελική

Μπίτης Μιλτιάδης

 

Ένας λόγος για τη Φωτογραφία της πόλης

 

«Φοβηθείτε αν θέλετε να σας ξυπνήσει το ένστικτο του ωραίου ή αν όχι τότε μια που ζούμε στον αιώνα της φωτογραφίας ακινητήσετέ το αυτό που δίπλα μας ολοένα με απίθανες χειρονομίες δρα… Το Ασύλληπτο…» (Οδυσσέας Ελύτης)

 

Η Ομορφιά, κατά τον ποιητή είναι σύμφυτη με τα ανθρώπινα και πιθανόν λανθάνει ασύλληπτη πίσω από την ασχήμια.

Την ομορφιά όμως τη γεύεται και τη χαίρεται όποιος ασκείται στους ανέμους, στα χρώματα στα όνειρα…, όποιος κρατάει ανοιχτή επικοινωνία με την ιστορία του τόπου του…και ταυτόχρονα στοχάζεται το μέλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος που και ο φετινός αγώνας φωτογραφίας στα πλαίσια του Διεθνούς Πανοράματος κάλεσε τους πολίτες της Πάτρας να αντιμετωπίσουν την «Πραγματική» αλλά και τη «Λανθάνουσα» εικόνα της πόλης τους σε κάθε έκφανσή της.

Καταυτήν τη έννοια λοιπόν η καταγραφή στόχο είχε να ανασύρει από την αφάνεια ό,τι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο ώστε να καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων ο τόπος τους.

Είναι επιτακτική ανάγκη των ημερών που μας κατατρύχουν να «στερεωθούμε» στην ελπίδα, αλλά και να προσπαθήσουμε να «στερεώσουμε» και άλλους εκεί. Να ξεπλύνουμε άγχη και εφιάλτες.

Ένας δρόμος ασφαλής, που συνιστά μια γόνιμη συνάντηση ανάμεσα στον υποκειμενικό τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε τον κόσμο και στην αντικειμενική πραγματικότητα καθαυτή, είναι η καλλιτεχνική έκφραση.

Η Τέχνη μπορεί κατά κύριο λόγο να εκφράσει με αυθεντικότητα και πληρότητα τα ανέκφραστα, την ανθρώπινη ψυχή! Και είναι τόσο παλιά και τόσο πολυδιάστατη όσο και η κοινωνική ζωή η συνυφασμένη με αυτήν. Καταδείχνει τα φαινόμενα της ζωής, μα και τα αξιολογεί αισθητικά. Αντανακλά τα πάθη, τις συγκινήσεις, τις αντιφάσεις της Ψυχής! Και ο καλλιτέχνης, ανώνυμος ή επώνυμος είναι ένα ον πολιτικό που όντας αποδέκτης μηνυμάτων από τον ουρανό και τη γη, επιφορτίζεται να τα καταγράψει δραματικά, με όση δύναμη του επιβάλλει η δική του ψυχή, και να τα αποδώσει στο κοινό με την προσδοκία της πρόσληψης και συμμετοχής.

Δεν έχει σημασία αν η εικαστική αποτύπωση γίνεται από ασκημένους συστηματικά στην τέχνη. Αρκεί οι δημιουργοί να διαισθάνονται το Ωραίο πίσω από το Χαοτικό και να προσπαθούν να το αναδείξουν. Μια αρνητική καταχώριση μπορεί να υποδείξει την αγωνιώδη προσπάθεια για άρση μιας πραγματικότητας. Ίσως να είναι ένα ξόρκι για τα δύσκολα.

Η φωτογραφία είναι ένας πολύμορφος τρόπος όρασης, και σε ταλαντούχα χέρια ένα αλάθητο μέσο δημιουργίας, μια τέχνη δηλαδή που συλλαμβάνει τη στιγμή και το χώρο, ανακαλύπτοντας την δομή του κόσμου.

Η φωτογραφική γλώσσα αποδίδει γνώσεις και συγκινησιακές φορτίσεις ταυτόχρονα. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε παραγωγή συγκινησιακού έργου (στιγμή λήψης) ή αντίληψη του δημιουργημένου έργου (στιγμή απόλαυσης). Η φωτογραφική εικόνα εξελίσσεται ταυτόχρονα με το ποιητικό και θεωρητικό της υπόβαθρο.

Όσοι «διαβάσαμε» τις φωτογραφικές αποτυπώσεις της πόλης μας διαπιστώσαμε ότι αυτές περιστρέφονταν γύρω από δύο άξονες: ο πρώτος αφορούσε στην βαθειά ανάγκη να απολαμβάνει το βλέμμα ελεύθερο και ευθύ την επιφάνεια της ανατολής στη θάλασσά μας, αλλά και να περιφέρεται στοχαστικό στο καταστάλαγμά της, τη δύση. Το σκηνικό κοινό: ποικίλα συρματοπλέγματα δηλωτικά του εγκλωβισμού και του αδιέξοδου…

Ο άλλος άξονας συνιστούσε καταγγελία της αδιαφορίας για την πολιτιστική κληρονομιά μας αλλά και αναδείκνυε την επιθυμία για μυστικές επιστροφές σε μια άλλη αισθητική θεώρηση της ζωής, σε αρχέτυπες μορφές επικοινωνίας του ανθρώπου με το χώρο του, προσωπικό ή δημόσιο . Μνήμες συναντήσεις, χειρονομίες, βηματισμοί, περάσματα… Η παρουσία της… απουσίας…

Το σκηνικό ανάλογο: κτήρια- καθρέφτες διαδοχικών εποχών, τρένα «παροπλισμένα» απομεινάρια μιας δυναμικής εποχής, παρακμιακό τοπίο…

 

Η αξιολόγηση των φωτογραφικών αποτυπώσεων έγινε με κριτήρια την αισθητική τους αξία-αν και κάποιες από αυτές αδικήθηκαν από την εκτύπωση- και την προθετικότητα που υποστηριζόταν θεωρητικά.

«Ας σταθούμε στο πλευρό ετούτης της μικρής

φωτογραφίας

που είναι ακόμα στον ανθό του μέλλοντός της…» (Κική Δημουλά)

Ας συλλέξουμε αλήθειες από τα γκρίζα και ελπίδες απ’ τα χρώματα… και μια ορισμένη αντίληψη για τη φύση και τη σχέση των πραγμάτων και των ανθρώπων, ώστε, με αγώνα, να φτάσουμε κάποια στιγμή, όχι μακρινή, στις πραγματοποιήσεις...

Ας ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των δημιουργών, στις θέσεις που εκφράζουν μέσα από τις αντιθέσεις που καταγράφουν…

Ας πιστέψουμε πως η πόλη μας, όπως άλλωστε και κάθε ελληνικός τόπος, έχει έναν πολιτισμό, ζωογονημένο από ένα πλούσιο παρελθόν που έχει περάσει μέσα στους φορείς του, όχι σαν ξηρή ιστορική μνήμη, αλλά σαν ύφος ζωής, σαν παραδομένη τεχνική και καλαισθησία.

Κάθε μία φωτογραφία πιθανόν να μπορεί να κάνει μια μικρή επανάσταση, να ελευθερώσει, χωρίς να υπάρχει αναγκαστικά πίσω της ένα κοινωνικοπολιτικό αδιέξοδο – σήμερα δυστυχώς είναι επαισθητό - χωρίς να πουλάει προϊόντα πολιτικής, χωρίς να είναι απάτη, χωρίς ο δημιουργός να αισθάνεται μια απέραντη μοναξιά.

Υπάρχει ακόμα χρόνος! Κι αν ακόμα « Η καλύτερη που περιμέναμε

δεν ήρθε τιμή, παρά τις εκπτώσεις…» Λανθάνει, ίσως…

 

*στηρίξαμε τις θέσεις μας και με λόγο συνυποδηλωτικό, γιατί, κατά την άποψή μας η ίδια η τέχνη, αλλά και οι σημερινές συνθήκες ζωής το επιβάλλουν.

 

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του φωτογραφικού διαγωνισμού «ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ ΤΗΣ Πάτρας»

κ.κ. Βελεγράκη Αντωνία (Φιλόλογος - Αρχαιολόγος)

Εύη Μαμίδη (Καλών Τεχνών)

Νάνσυ Χριστοπούλου (Χημικός - Συμμετοχές σε θεατρικά δρώμενα)

 

 

vraveia ksena skeptiko

 

Πριν από μερικούς μήνες μας έγινε η πρόταση να αποτελέσουμε την κριτική επιτροπή του διεθνούς κομματιού του φεστιβάλ. Ήταν τιμή και χαρά. Γιατί είναι ωραίο να βλέπεις ταινίες. Τόσο απλά. Είναι υπέροχο να βλέπεις καλές ταινίες. Γιατί όλες είναι καλές. Με την έννοια ότι όλες κρύβουν όνειρα, κόπο, όραμα, δημιουργικότητα, ταλέντο. Όλες ξεκινούν από την αγάπη του δημιουργού ή την ανάγκη να πει κάτι , να επισημάνει, να μοιραστεί να ψυχαγωγήσει η να ενημερώσει, να μορφώσει ή να διασκεδάσει.. Κάποιες ταινίες όμως το κάνουν καλύτερα από άλλες. Κάποιες ταινίες είναι πιο όμορφες, πιο δομημένες , κρύβουν περισσότερο ταλέντο και μόλις τις βλέπεις δεν μπορείς παρά να τις παραδεχτείς και να πεις στον δημιουργό κάτι απλό. Ένα μπράβο. Και του αξίζει.

Κάπως έτσι απλά αποφασίσαμε και εμείς να κινηθούμε. Ένα κομμάτι του κοινού και εμείς ενός φεστιβάλ που αγαπάει τον διάλογο, το νέο, την δημιουργικότητα την κριτική σκέψη, ένα κομμάτι του κοινού και εμείς, με τον ίδιο προβληματισμό για την καθημερινότητα, την επικαιρότητα και την ιστορία, για τον κόσμο και την γειτονιά μας, την τέχνη και την πεζή πραγματικότητα. Σταθήκαμε δίπλα στον θεατή της ταινίας σαν θεατές με γνώσεις σινεμά και τέχνης , δεν αφήσαμε στην άκρη την βαθύτερη ματιά στα πράγματα . Αλλά είπαμε όλα να είναι απλά. Επιτρέψαμε αυτά τα κριτήρια να συνυπάρχουν με την απλότητα. .Με την απλή σκέψη ότι αναζητούμε την ταινία που θα μας κάνει να πούμε εκ μέρους όλων το μπράβο. Όχι μόνο γιατί είναι ωραία και όμορφα φτιαγμένη και έχει το σωστό μοντάζ και την όμορφη μουσική στην σωστή σκηνή και την τέλεια ιδέα και την άψογη κινηματογραφική γλώσσα. Απλά γιατί μαζί με όλα αυτά είχε και το κάτι παραπάνω, το αναπάντεχο, αυτό που κάνει κάθε κριτικό ή μάλλον κάθε έναν που βλέπει κάτι και έχει άποψη να πει ένα απλό και μέσα από την καρδιά του μπράβο. Έτσι απλά.

 

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος

Θεόδωρος Κωνσταντάτος - Δημοσιογράφος - Κριτικός Κινηματογράφου,

Μέμος Χρήστος - συντηρητής αρχαιοτήτων

Χρύσα Γκολφινοπούλου - Σύμβουλος Επιχειρήσεων MSc, BA(Hons

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου