Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Απρ 2013
Ξύπνα ραγιά…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Μια πρωτότυπη και συνάμα λαμπρή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η μαθητική χορωδία του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Φιλαρμονικής Ακράτας και το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννηση», για την εθνική μας παλιγγενεσία και την αναγέννηση του Ελληνικού Κράτους στο πλαίσιο της 192ης επετείου του 1821.

«Ξύπνα Ραγιά» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που παρουσίασαν στην αίθουσα του Συλλόγου «Αναγέννηση» στην Ακράτα ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε: Μουσική, τραγούδια, απαγγελίες και θεατρικά στιγμιότυπα με σκηνές [ «Το ‘21», «Ερχομός του Όθωνα», «Γκιλοτίνα», «3η Σεπτέμβρη», «Μεγάλες Δυνάμεις», «Λαός», «Το όνειρο του Ραγιά», «Το άγαλμα» και «Τα επινίκια», με ελάχιστες προσαρμογές, προερχόμενα από το εξαιρετικό και πάντοτε επίκαιρο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας Τσίρκο». Οι σκηνές «Μεγάλες Δυνάμεις Α» και «Λαός» προέρχονται από το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Προστάτες».

Η σκηνή «Το όνειρο του Ραγιά» προέρχεται από ταινία - ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου και φαίνεται να έχει την καταγωγή της στο «Θέατρο του βουνού», μάλιστα στη συγκεκριμένη ταινία ο Ραγιάς δηλώνει ότι «...ο Καραϊσκάκης μου είπε πως η σωτηρία μας είναι στους αντάρτες» ενώ η γυναίκα του κάνοντας μια σύνδεση με τα γεγονότα της εποχής μας θα μπορούσε να αναρωτιέται «..μήπως οι σημερινοί είναι καλύτεροι; Λιτό, από τη μια απεργίες, από την άλλη ΜΑΤ, τρεχάματα, κυνηγητά, δακρυγόνα». Η σκηνή «Σηκωμός» προέρχεται από το ομώνυμο έργο του Δημήτρη Φωτιάδη, με προσαρμογή τοπικών ιστορικών στοιχείων].

Κεντρικός άξονας της σκηνοθετικής καθοδήγησης του Κ. Κλάγκου πάνω σε κείμενα και τραγούδια που επιμελήθηκε ο Π. Παναγόπουλος, ήταν η αφύπνιση του «ραγιά» και η σημασία της για τη διατήρηση της εθνικής μας συνείδησης.

Το μουσικό χορωδιακό μέρος της εκδήλωσης, υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Γερολύμου, καθώς και η ερμηνεία τραγουδιών, από τους Π. Σταθακόπουλο και Π. Κουμπούρα, ζωντάνεψε σταθμούς της πορείας της Ελλάδας από το 21 έως σήμερα, συνδέοντας γεγονότα της επανάστασης από το ηρωικό παρελθόν με το πολυαίμακτο μέλλον της.

Η εκδήλωση είχε μορφή λαϊκού πανηγυριού που καταλήγει επί σκηνής σε χορό με πρώτο χορευτή το Γέρο του Μοριά ( στο ρόλο ο Ν. Γραβάνης) και να τον ακολουθεί ο Ρήγας Φεραίος( στο ρόλο ο Π. Κουμπούρας) και δυο ελεύθεροι «ραγιάδες» (στους ρόλους, Νίκος Αναστασόπουλος και Νίκη Σταυροπούλου).

 

Στις θεατρικές σκηνές έπαιξαν:

Μαλαβέτας Γιάννης, Παπαγεωργοπούλου Μάρη,

Κουμπούρας Παναγιώτης, Αναστασόπουλος Νίκος, Σταυροπούλου Νίκη, Σταθακόπουλος Παναγιώτης, Μιχαλάκη Ειρήνη, Παπαγεωργοπούλου Πέννυ, Μέτσιου Κατερίνα, Αγγελακοπούλου Μαρία, Ασημακόπουλος Σπύρος, Γραβάνης Νίκος.

Στη Χορωδία συμμετείχαν:

Σταθακόπουλος Παναγιώτης, Κούκη Μαρίνα, Λουκά Χάιδω, Μιχαλοπούλου Ειρήνη, Νάστα Σοφία, Σπανού Μάρθα, Φέγγη Μαρία, Βασιλοποόλου Όλγα, Βλάχου Γωγώ, Γακέλα Γεωργία, Γκολφινοπούλος Αντώνης, Γκούμας Κωνσταντίνος, Δημάκας Δημήτρης, Ζιζηλας Γιάννης, Ζίζηλας Σωτήρης, Καρβέλη Αναστασία, Κουτρούλη Μαρία, Πατταγεωργοιτούλου Βασιλεία, Παιταγεωργοπούλου Χριστίνα, Σακελλαρίου Σοφία, Σπηλιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Σταυρόπουλος Γιώργος, Σταυρόπουλος Νίκος, Σπανός Γιάννης, Στούμπου Μαρκέλλα, Τζίτζηρας Μιχάλης, Τράγος Γιάννης, Τράγος Παναγιώτης, Τσιούση Μαρία-Ελένη, Φιλιππακοπούλου Δανάη, Φιλιπποπούλου Καλλιόπη

Στο πιάνο η Μαρία Γερολύμου. Στο ακορντεόν ο Σαράντης Πατρινός. Στο τύμπανο ο Χαράλαμπος Ντεβές. Β. Αντωνίου

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου