Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011
Ζωή Ψαρρού
Κλίκ για μεγέθυνση

10 Αυγούστου 2011 17:57

 

Μια «προσωπογραφία» από τη Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας

 

 

Του Β. Αντωνίου

Όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας η τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αιγιάλειας χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία την ενστερνίστηκε και προσπάθησε να βρει τρόπους να βοηθήσει.

Θέλω να θυμίσω ότι εδώ και αρκετά χρόνια μερικοί ονειροπόλοι τους οποίους αρκετοί μπορεί να θεωρούσαν τότε ουτοπιστές μέσα σ' αυτούς και τη φιλότεχνο κ. Ζωή Ψαρρού, διαπιστώνουν την αναγκαιότητα της πινακοθήκης. Επίσης πρέπει να σταθώ στους π. Δημάρχους Κ. Σπηλιωτόπουλο και Π. Μελή, οι οποίοι αγκάλιασαν αυτή την ιδέα, την ξεκίνησαν , την υλοποίησαν, την ολοκλήρωσαν και την εγκαινίασαν. Σε όλους αυτούς χρωστάμε πάρα πολλά.

Σ' αυτό το πλαίσιο λειτουργίας θέλουμε και φιλοδοξούμε ν' αποκτήσει επισκεψιμότητα απ' όλους τους συμπολίτες μας, πάνω απ' όλα όμως θέλουμε εκεί να κατευθύνεται το μεγάλο μέρος της νεολαίας, το μεγάλο μέρος των σχολικών εκδρομών γιατί από κει θα ξεκινήσει μια καινούργια μέρα για τις εικαστικές τέχνες στην Ανατολική Αιγιάλεια».

Μέχρι σήμερα έγινε το πρώτο βήμα, ας ακολουθήσουν κι άλλα. Υπάρχουν Ανατολικο- Αιγιαλείς που έχουν οικονομική επιφάνεια και ερεθίσματα, αυτοί καλούνται στην προσπάθεια μιας Εικαστικής προσπάθειας , να δωρίσουν πίνακες, χαρακτικά κ.ά. στην πινακοθήκη, εμπλουτίζοντάς την και θα μείνουν και στη μνήμη των Ανατολικο- Αιγιαλέων ότι συνέβαλαν όχι στην εικαστική αλλά στην πολιτισμική παιδεία την οποία τουλάχιστον αυτός ο τόπος έχει ανάγκη.

Για έξι συνεχή χρόνια συνεχίζει ανελλιπώς τις εκθέσεις στο φιλότεχνο κοινό της περιοχής, η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας. Με την φετινή έκθεση έργων της καταξιωμένης κεραμίστριας -εικαστικού Ελένης Κανελλοπούλου, δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε και να παρουσιάσουμε το πορτραίτο της Ακρατινής Ζωής Ψαρρού που με τη δική της ιδέα και τη μεγάλη δωρεά της προσωπικής συλλογής 55 έργων τέχνης, αποτελεί μέχρι σήμερα τον κύριο όγκο των έργων τέχνης της δημοτικής Πινακοθήκης, δημιουργώντας έναν εικαστικό πυρήνα για τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας και όχι μόνο. Η Ζωή Ψαρρού με τη μεγάλη της αυτή δωρεά, προσέφερε και προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό της ανατολικής Αιγιάλειας

Η Ζωή Ψαρρού ανοίγοντας την καρδιά της εξομολογείται στη «Στύγα».

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω σε μερικούς ανθρώπους την ευγνωμοσύνη μου για ότι έκαναν μέχρι τώρα για να στηθεί η Δημοτική Πιανακοθήκη. Η πόλη μας έχει παράδοση στον πολιτισμό. Κάθε γενιά έχει να αναδείξει ιδιαίτερη κλίση στις επιστήμες και με σημαία τους θεατρικούς συγγραφείς Γιώργο Ασημακόπουλο και Σπύρο Περεσιάδη εμφύσησε σε γενιές μαθητών την αγάπη για το θέατρο. Το Ίδρυμα «Μάνος Χατζηδάκις- Νίκος Γκάτσος», η Φιλαρμονική, η Βιβλιοθήκη και η δημοτική πινακοθήκη Ακράτας αποτελούν τον πυρήνα πολιτισμού της περιοχής.

 

Πριν πολλές δεκαετίες, και ενώ υπηρέτησα επί 25 χρόνια ως υπάλληλος, την Εθνική Τράπεζα, αφιερώθηκα σ’ αυτό που αγαπούσα πολύ, και αποφάσισα να αφοσιωθώ και να υπηρετήσω τον εικαστικό χώρο που τελικά έγινε και σκοπός της ζωής μου. Παρακολουθώντας τα εικαστικά δρώμενα σε Ελλάδα και εξωτερικό αποφάσισα να ανοίξω στις 15 Απριλίου του 1979 την αίθουσα τέχνης (Gallery) «Χρυσόθεμις», εκεί που κατοικούσα, στο όμορφο προάστιο των Αθηνών, το Χαλάνδρι.

Από τα πρώτα χρόνια της τριακονταετούς θητείας μου στη «Χρυσόθεμις», είχα στο μυαλό μου την επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Ακράτα με το χαρισματικό φυσικό της τοπίο. Αυτήν την αγάπη μου για τις καλές τέχνες ήθελα να τη μεταδώσω και σε άλλους.

Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνταν στη «Χρυσόθεμις» και στη διάρκεια της δεκαπενταετίας επέλεγα και αγόραζα διάφορα έργα καταξιωμένων και αξιόλογων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων είναι : Αθανασάκου Ευγενία, Αγγέλου Χαράλαμπος, Αναστασίου Μαρία, Αντωνακάτου Ντιάνα, Αντωνόπουλος Γιάννης, Αριδας Τάσος, Γαβριήλ Στέλιος, Γερολυμάτος Διονύσης, Γράββαλος Παναγιώτης, Γουλάκος Περικλής, Δίγκα Κλεοπάτρα, Διαμαντής αδαμάντιος, Διονυσόπουλος Βασίλης, Ζαχαράκη Ελισάβετ, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Ευθυμιάδης Ευθύμιος, Ιωάννου Σταύρος, Καμπάνης Μάρκος, Καραγιάννη Ελένη, Καρακίτσος Γιώργος, Κατράκη Βάσω, Κεραμέα ζωή, Κεφαλά Σόφη, Κουτούζης Νικόλαος, Κουμπή Μάρω, Κουρσάρης Σπύρος, Κυριακίδης Γιάννης, Λιβάνης Στάθης, Μακρής Θανάσης, Μακρή ζιζή, Μαραγκοπούλ Κούλα, Μαστραντώνης Γιάννης, Μαυροϊδής Γιώργος, Μαυροκέφαλου Καίτη, Μελά Εύα, Μιχαηλίδου Φανή, Μόκαλης Γιώργος, Μπουλγουρά Εύα, Νικολάου Νίκος, Οικονομίδης Νίκος, Παπαγεωργίου Δημήτρης, Παπανελόπουλος Γιάννης, Παρασκευοπόυλου Δέσποινα, Παπατριανταφυλλόπουλος Κώστας, Πολυκράτης Γιώργος, Σακαγιάν Εδουάρδος, Σιδέρης Τάκης, Σαρρής Φώτης, Σικελιώτης Γιώργος, Σιότροπου Νότα, Σπηλιόπουλος Μάριος, Σταύρου Βασίλης, Τάρλου Φίλιππος, Φραγκούδης Σόλων, Φειδάκης Πάνος, Χαζαράκη αντιγόνη κ.ά.

 

Έτσι απέκτησα μια μεγάλη συλλογή. Το 1994 έκανα μια πρόταση με επιστολή, στον τότε δήμαρχο Ακράτας Κ. Σπηλιωτόπουλο, αν ήθελε να δεχθεί αυτή τη συλλογή μου των 55 έργων ζωγραφικής και χαρακτικής ως δωρεά για τον π. Δήμο Ακράτας. Αμέσως έγινε αποδεκτή η δωρεά μου εκ μέρους του Δήμου με όλα τα τυπικά και έτσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση στην αίθουσα του Συλλόγου «Αναγέννησις».

Μπορεί να σκεφτεί κανείς πως μας είναι γνωστά τα έργα. Θα ήθελα να πω δυο λόγια από την προσωπική μου εμπειρία. Η ζωγραφική τέχνη, δεν είναι άϋλη. Είναι συγκεκριμένη, τη βλέπεις, την αγγίζεις, την κρίνεις. Αν σε αγγίζει, την σκέφτεσαι. Η εικόνα γίνεται μνήμη. Και η μνήμη θα σε ξαναφέρει κοντά της. Λειτουργεί σαν τις ανθρώπινες σχέσεις. Με χαρίσματα ή με ελαττώματα πάντοτε έχεις να αποκομίσεις κάτι θετικό. Από μια επίσκεψη σε έκθεση τέχνης φεύγεις με μια ψυχική ευχαρίστηση. Η Πινακοθήκη θα πρέπει και εύχομαι να είναι ένας ζωντανός χώρος.

Το Ιανουάριο του 1995 αγοράστηκε με 20 εκατομ δραχμ. από το Υπουργείο Πολιτισμού και με 5 εκατομ. δραχμ. από τη Δημοτική Αρχή του Κ. Σπηλιωτόπουλου, ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο του οικισμού της Ακράτας, το οποίον το Νοέμβριο του 2005 επί δημαρχίας Π. Μελή μετετράπη σε Δημοτική Πινακοθήκη. Αμέσως δραστηριοποιήθηκα για τη διοργάνωση εκθέσεων την θερινή περίοδο , όπου μια επιτροπή από καθηγητές ή απόφοιτους της Σχολής Καλών τεχνών και από ιστορικό της τέχνης εγκρίνουν για το καλοκαίρι του 2006 την πρώτη έκθεση στην Πινακοθήκη Ακράτας όλων των Πελοποννησίων ζωγράφων. Έκτοτε όλα τα επόμενα καλοκαίρια και μέχρι το φετινό πραγματοποιήθηκαν ομαδικές εκθέσεις με μεγάλη επιτυχία. Η διάρκεια της καλοκαιρινής έκθεσης διαρκεί για ένα μήνα. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των εκθέσεων λειτούργησαν και παράλληλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με τους μικρούς μαθητές των πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι πολύ καλοί δέκτες των εικαστικών και θα ήταν απαραίτητο η δημοτική πινακοθήκη να αποτελέσει κέντρο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης των μαθητών της περιοχής.

Σήμερα πλέον ανήκουμε στο μεγάλο Δήμο της Αιγιάλειας που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση των έξι δήμων της Αιγιάλειας. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και χαίρομαι διότι ο εκπαιδευτικός Κ. Κλάγκος που υπηρέτησε και Λυκειάρχης του Γενικού Λυκείου Ακράτας, σήμερα είναι πρόεδρος του νεοσύστατου νομικού προσώπου του δήμου Αιγιάλειας, «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός, Κοινωνική μέριμνα του Δήμου Αιγιάλειας» και είναι διατεθειμένος να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πινακοθήκης και να προωθήσει τον πολιτισμό γενικά στην περιοχή και στην Ακράτα ειδικότερα. Περιμένω και επιθυμώ να ενδιαφερθεί ειδικότερα ο κ. Κ. Κλάγκος και ο δήμαρχος κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος και τους παρακαλώ να χρηματοδοτήσει ο δήμος έναν υπάλληλο(εμπιστοσύνης, εργατικό, και φιλότεχνο) για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες την περίοδο των εκθέσεων, τις ημέρες των επισκέψεων των μαθητών αλλά και τα Σαββατοκύριακα αφού η περιοχή δέχεται πολλούς επισκέπτες και κατοίκους που εργάζονται όλη την εβδομάδα.»

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου