Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 20 Ιαν 2012
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Το ίδια Παντελάκή μου , τα ίδια Παντελή μου … , κάπως έτσι κάθε χρόνο τα ιδία πάντα γκρινιάζουμε , το έχουμε στο DNA μας ,το Πατρινό καρναβάλι ένας θεσμός πάνω από 180 χρόνια .

 

Όσους απολογισμούς , συναντήσεις , ακόμα εξειδικευμένες έρευνες και να κάνουμε δυστυχώς όλα πάνε στον βρόντο .

 

Το κακό είναι ότι κάποιοι νομίζουν ότι το καρναβάλι είναι δικό τους η δικό μας αλλά στην πραγματικότητα ανήκει σε όλους .

 

Ποτέ δεν συνήχησαν κάτι που άφησαν οι προηγούμενοι αλλά συνήθως διαγράφουν τα περισσότερα .

 

Το καρναβάλι δεν χρειάζεται πάντα μόνο χρήματα αλλά την αγάπη για ένα κοινό αποτέλεσμα την προβολή , την φαντασία , χρώμα , ζωντάνια και αλλά πολλά σε αυτό το ψηφιδωτό ώστε να κερδίσει η Πάτρα μια επάξια θέση κατάταξης σε διεθνές επίπεδο .

 

Αναζητώντας στο διαδίκτυο καρναβάλια του κόσμου στα αγγλικά μας κατατάσσουν πολύ χαμηλά , δεν λέω να γίνουμε Ρίο ντε τζάνερο η Βενετία αλλά τουλάχιστον να είμαστε μέσα στα 30 καλυτέρα του κόσμου . Θα μπορούσαμε με πολλά έτη ιστορίας ;

Αλλά πώς να γίνουμε όταν στο επίσημο site του Δήμου είναι μόνο στα Ελληνικά καθώς στα social media το ίδιο ( Facebook ) .

 

Δελτία τύπου πρέπει να φεύγουν και εκτός Ελλάδος στα διεθνή Μ.Μ.Ε με ηλεκτρονικά μέσα και όποιος θέλει ας ασχοληθεί μαζί μας .

 

Όλα είναι θέμα παιδείας δεν αρκεί ένα παιδί να επισκεφτεί το καρναβαλικό εργαστήριο η να παρά μέρος στο καρναβάλι των μικρών , πρέπει να μάθει την καρναβαλική καθώς και την τοπική του ιστορία .

Η παιδεία αφορά και μας τους μεγαλύτερους διότι τα παιδιά μας αντιγράφουν .

 

Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι και ο τουρισμός , η προβολή , το μάρκετινγκ , η φιλοξενία , ποιότητα παροχής υπηρεσιών είναι μερικά από τα βασικά ώστε να μην βλέπουμε σε λίγο αραιά θεατές στης παρελάσεις .

 

Επειδή οι χορηγοί υπήρχαν από του αρχαίους χρόνους και επειδή λεφτά δεν υπάρχουν τα γκρουπ θα μπορούσαν να έχουν δικούς τους χορηγούς με προϋπόθεση να έχουν άρμα και μια συμβολική τιμή για την στολή .

 

Τα μαγαζιά θα έπρεπε να έχουν αναρτημένα τιμοκατάλογους και τιμή εισόδου όπως στο εξωτερικό ώστε να μην λένε ότι τους γδάραμε .

Μην ξεχνάμε παλιά σε δύσκολους καιρούς καταπληκτικά μασκέ πάρτι σε σπίτια ακόμα και ρεφενέ .

Τα βραβεία δεν είναι μόνο για τα πληρώματα , θα μπορούσαμε να βραβεύσουμε συμβολικά ανθρώπους της διπλανής πόρτας που έχουν συνείσφερη από άλλο πόστο φωτογράφους , καλλιτέχνες , ανθρώπους από καρναβαλικό εργαστήρι , τόσους άλλους ακόμα και μια μοδίστρα . Κάτι πρωτότυπο στήνοντας ένα μόνιμο άγαλμα του άγνωστου καρναβαλιστή στην πλατεία Β. Γεώργιου Α΄ .

 

Καρναβαλική μουσική θα μπορούσε να παίζει όλοι την διάρκεια του καρναβαλιού , οι δημότες πλήρωσαν για καινούργιες κολόνες φωτισμού ( π.χ. οδός Γούναρη , Άγιου Ανδρέου ) με ηχεία που δυστυχώς δεν παιξαν ούτε τα Χριστούγεννα .

 

Δυστυχώς οι γειτονιές δεν έχουν το στοιχειώδη στολισμό και όχι μόνο της αποκριές αλλά και τα Χριστούγεννα , δώστε την ευκαιρία σε δραστήριους τοπικούς συλλόγους να επισημάνουν της ανάγκες τους . Πάτρα δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλις .

 

Σε ένα τεράστιο Καλλικρατικό δήμο δεν μπορεί κάποιος να βρει αποκριάτικα ενθύμια - σουβενίρ και όχι μόνο στα δυο από τα τελευταία απομείναντα καταστήματα , info center , στα duty free του λιμανιού καθώς πάνω στα πλοία της Αδριατικής .

 

Οι επισκέπτες την μαυροδάφνη και την τεντουρα την δοκιμάζουν αλλά δεν μαθαίνουν την ιστορία τους και ποιες οινοποιίες – ποτοποιίες παράγουν στην περιοχή μας .

 

Η σοκολάτα κλείνει την παρέλαση αλλά μια γλυκιά οπτασία από καλλιτεχνικούς ζαχαροπλάστες με αποκριάτικες δημιουργίες θα μπορούσαν να δώσουν μια άλλη νότα .

 

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στα μπουρμπουλια , των κρυμμένο θησαυρό και άλλες εκδηλώσεις αλλά θα θέλαμε πολλές σελίδες αναφοράς .

 

Ίσως δημιουργώντας μια επιτροπή αθάνατων για το Πατρινό καρναβάλι να γίνει θεμέλια βάση για το μέλλον του και όχι άλλο ένα πυροτέχνημα .

 

Ας συμβάλουμε όλοι πολίτες και αρχές για την καλύτερη προβολή της πόλις μας , γιατί όλοι μπορούμε ακόμα ανεβάζοντας μια φωτογραφία που αξίζει χίλιες λέξεις στο διαδίκτυο να το διαφημίσουμε .

 

Το Πατρινό Καρναβάλι υπήρχε , υπάρχει και θα υπάρχει …

 

 

Με εκτίμηση ,

 

Οδυσσέας Ξεριζωτής

Ενεργός – Άνεργος

 

 

 

 

.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου