Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 15 Δεκ 2011
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  100 χρόνια από το θάνατό του
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

Ο λυρισμός στο έργο του Παπαδιαμάντη

 

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, 8:30 το βράδυ στο θέατρο Απόλλων

 

Στο Πολύεδρο, για πέμπτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, φυλλομετράμε πρόσφατες ποιητικές συλλογές. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί αναγνώσεις και κριτική παρουσίαση του έργου 35 δημιουργών, καθώς και συζητήσεις για τη λειτουργία και την απήχηση της ποίησης σήμερα.

 

Η εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη είναι η τελευταία μιας σειράς αφιερωμάτων που έχουν προγραμματιστεί (Νίκος Γκάτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης).

 

Ομιλητές:

Στέση Αθήνη, επ. καθηγήτρια στο τμ. Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Αλέξης Ζήρας, κριτικός της λογοτεχνίας, πρόεδρος της Εταιρείας συγγραφέων

Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ

Μίνα Πετροπούλου, φιλόλογος

 

Θεατρικό αναλόγιο

πάνω σε δυο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία της

Όλιας Λαζαρίδου

 

«το μυρολόγι της φώκιας» Όλια Λαζαρίδου

«ο ξεπεσμένος δερβίσης» ομάδα 18 μποφώρ

Παίζουν οι μουσικοί: Λουκία Κωνσταντάτου και Νίκος Παραουλάκης

 

Στις 6:30 το απόγευμα θα υπάρξει δεύτερη παράσταση για μαθητές.

 

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851 και ήταν γιος του ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Αγγελικής κόρης Αλεξ. Μωραϊτίδη. Τελείωσε το δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολείο της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από το Βαρβάκειο το 1874. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου όμως ποτέ δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Έμαθε αγγλικά και γαλλικά μόνος του. Για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δημοσίευε κείμενα και μεταφράσεις στις εφημερίδες. Τον Ιούλιο του 1872 ακολούθησε το μοναχό Νήφωνα στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε μερικούς μήνες, αλλά διαπίστωσε ότι δεν του ταίριαζε το μοναχικό σχήμα. Ωστόσο δεν έλειπε ποτέ από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου έψελνε ως δεξιός ψάλτης. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημα η "Μετανάστις" στην εφημερίδα "Νεόλογος". Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του "Οι έμποροι των Εθνών" στην εφημερίδα "Μη χάνεσαι". Το 1884 άρχισε να δημοσιεύει στην "Ακρόπολη" το μυθιστόρημά του "Γυφτοπούλα", όπου από το 1892 ως το 1897 εργάζεται ως τακτικός συνεργάτης. Από το 1902 ως το 1904 μένει στη Σκιάθο απ' όπου δημοσιεύει τη "Φόνισσα". Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 180 διηγήματα και νουβέλες που αναφέρονται στις φτωχές τάξεις της Αθήνας και της Σκιάθου και ελάχιστα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 13 Μαρτίου 1908 γιορτάζεται στον "Παρνασσό" η 25ετηρίδα του στα ελληνικά γράμματα, υπό την προστασία της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Αμέσως μετά επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και μένει ως το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει το ξημέρωμα της 3ης Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία.

 

 

Για την βραδινή παράσταση η τιμή του εισιτηρίου είναι 12 €

και για την απογευματινή 7 €.

 

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας

_____________________________________________________________________

Θέατρο Απόλλων Πλ. Γεωργίου Α’ πληροφ: Πολύεδρο 2610277342 e-mail: polyedro1@hol.gr

Θέατρο 2610 623730, 2610 273613

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου