Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 23 Απρ 2012
Πού βρίσκεται το ιστορικό αρχείο του κ. Δημητρίου Κανελλοπούλου;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Κύριον

Αντωνίου Βασίλη

Διευθυντή και Εκδότη

της Εφημερίδας «ΣΤΥΞ»

Τ.Κ. 25006 Συλιβαινιώτικα - Αιγιαλείας

Πάτρα 21 Μαρτίου 2012

 

Κύριε Αντωνίου,

Αισθάνομαι επιβεβλημένο καθήκον και υποχρέωσή μου να σου εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ, για τον πολύτιμο χώρο που μου διαθέτεις στην αγαπητή μας «Στὺξ», να παρουσιάζω θέσεις, απόψεις και προτάσεις, οι οποίες αναφέρονται στο εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία χωριό μου, αλλά και τον ευρύτερο χώρο της Επαρχίας Καλαβρύτων.

Είμαι γέννημα και θρέμμα των Κάτω Σουδενών. Νιώθω, όμως και Καλαβρυτινός, γιατί στην μαρτυρική αυτή πόλη έζησα και προπολεμικά αρκετά χρόνια μέχρι που αποφοίτησα από το Γυμνάσιο (Σεπτέμβριος 1936 και τον Ιούνιο του 1943).

Κατά την φοίτησή μου γνώρισα τους υπέροχους Καλαβρυτινούς. Ήσαν όλοι τους προοδευτικοί και φιλότιμοι: αγρότες, εργάτες, κτηνοτρόφοι, έμποροι, βιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ιερωμένοι, δάσκαλοι, συμμαθητές και καθηγητές μου, με πρώτον τον αείμνηστο Γυμνασιάρχη μας Αντώνη Οικονόμου.

Άνθρωποι που εκτιμούσαν και σέβονταν τον συνάνθρωπο, διακρινόμενοι για τον πλούσιο εσωτερικό τους κόσμο.

Την Άνοιξη του 2010, βρέθηκα με φίλους Πατρινούς στα Καλάβρυτα, τους οποίους ξενάγησα, ξεκινώντας από το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Στάθηκα με δέος και περισυλλογή μπροστά στο τεράστιο φωτογραφικό άλμπουμ. Σε ’κείνες τις μικρές και χαρακτηριστικές φωτογραφίες που με γύρισαν πίσω στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, που έζησα στα ηρωικά Καλάβρυτα. Εκεί που γνώρισα κι’ αγάπησα τους μειλίχιους και ευγενικούς ανθρώπους της ορεινής περιοχής μας.

Αγαπητέ κ. Αντωνίου, εκ προοιμίου οφείλω να επισημάνω και να εξάρω την μεγάλη προσφορά για την ίδρυση του Μουσείου, από την εκλεκτή οικογενειακή μου φίλη κυρία Γιώτα Κολλιοπούλου Κωνσταντινοπούλου. Πιστεύω, εντούτοις, πως υπάρχουν και άλλοι Καλαβρυτινοί που προσέφεραν και προσφέρουν πάρα πολλά για την υλοποίηση αυτού του Ιερού Χρέους. Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην μαθητής μου στο Γυμνάσιο Καλαβρύτων κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος. Στόχος του ήταν να τιμήσει τους υπέρ επτακοσίους, αγρίως δολοφονηθέντες από τους ναζί. Διαθέτοντας πολύ χρόνο και κόπο κατόρθωσε να συγκεντρώσει επίσημο αρχειακό υλικό, επισκεπτόμενος ξένες χώρες και ιδιαίτερα τις Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Αυστρία. Και παρά τις δυσκολίες που συνάντησε, συγκέντρωσε επίσημα φωτοαντίγραφα και ίδρυσε το «Ιστορικό Αρχείο Δημητρίου Κανελλοπούλου».

Για τη γενναία και φιλότιμη προσφορά του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Θεώρησα, λοιπόν καθήκον μου, ως δάσκαλος του εκλεκτού πρώην μαθητή μου στο Γυμνάσιο Καλαβρύτων, να του εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Παράλληλα δε, έχω παρακαλέσει με επιστολή το Γυμνάσιο Καλαβρύτων να διοργανώσει μια τιμητική εκδήλωση για τον πρώην μαθητή του! Δεν γνωρίζω αν έγινε δεκτή η πρότασή μου, εάν ναι, αξίζει ένα μεγάλο εύγε! Εάν όχι θα παραμείνει το ερώτημα, γιατί;

Κατά την επίσκεψή μου, λοιπόν, στο ΜΟΥΣΕΙΟ, προσπάθησα να βρω το «ιστορικό αρχείο του κ. Κανελλόπουλου» και δεν μπόρεσα να το εντοπίσω. Ζήτησα την συνδρομή – βοήθεια κάποιας υπαλλήλου – ξεναγού, η οποία με πληροφόρησε πως είναι «διάσπαρτο εντός του κτηρίου». Ωστόσο, παρά την αναζήτησή μου, δεν το βρήκα!!! Ως εκ τούτου ευλόγως, μου γεννώνται μερικά ερωτηματικά. Γι’ αυτό παρακαλώ τον κ. Δήμαρχο ή όποιον αρμόδιο να με πληροφορήσει: (α) πού βρίσκεται το ιστορικό αρχείο του κ. Δημητρίου Κανελλοπούλου και (β) ποιά κωλύματα υπήρξαν που ακόμα δεν υπάρχει στις αίθουσες του «Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, συγκεντρωμένο το Αρχείο.

Επίσης, στην Αθήνα εκδίδεται και κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο, από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, με πρόεδρο τον εκλεκτό πρώην μαθητή μου, αντιστράτηγο Ε.Α. κ. Σωτήρη Τσενέ, η εφημερίδα «Καλαβρυτινή Ηχώ» την οποία που στέλνει ανελλιπώς και τον ευχαριστώ πάρα πολύ!

Στις σελίδες της, διάβασα και τις προτάσεις που κάνει ο κ. Λάμπης Παπαδημητρίου, γιος του αειμνήστου καθηγητή μου Αλεξάνδρου Παπαδημητρίου.

Ο κ. Λάμπης Αλ. Παπαδημητρίου προτείνει:

(α) Το φωτογραφικό «άλμπουμ», που βρίσκεται στο «Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, να τοποθετηθεί κατά οικογένεια (ονοματεπώνυμο και ηλικία του αρχηγού της οικογένειας και των μελών αυτής). Γιατί είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να βρει κάποιος επισκέπτης δικό του ή φιλικό πρόσωπο και

(β) Να αναρτηθούν και οι φωτογραφίες των δεκατριών (13) διασωθέντων, και βαριά τραυματισθέντων κατά την φοβερή εκείνη ημέρα της σφαγής των αθώων Καλαβρυτινών.

Οι σκέψεις και προτάσεις του κ. Λάμπη Παπαδημητρίου, είναι ορθές και δίκαιες και χρειάζεται να υλοποιηθούν το συντομότερο, γιατί με την πάροδο του χρόνου, θα είναι αδύνατο να αναγνωρίσει κάποιος επισκέπτης σε ποιόν ανήκει η φωτογραφία!

Με εκτίμηση

Φιλικότατα

 

 

Πάνος Γ. Σιγαλός

τ. Καθηγητής φυσικής Αγωγής

Από τα Κάτω Σουδενά Καλαβρύτων.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου