Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 13 Ιούλ 2012
Το Κινητό Μουσείο Αρχαίων Ελλήνων  εφευρετών στη Σελιάνα Αιγιαλείας
Κλίκ για μεγέθυνση
Το Κινητό Μουσείο Αρχαίων Ελλήνων  εφευρετών στη Σελιάνα Αιγιαλείας

 

 

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σελιάνα Αιγιαλείας της Δ.Ε. Αιγείρας βρέθηκε στις 7 Ιουλίου ο Κώστας Κοτσανάς μηχανικός δημιουργός των δυο μουσείων του, που βρίσκονται και λειτουργούν στο Κατάκολο – Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων &Παιχνιδιών- με την ευκαιρία της ημερίδας «Αγρός και τουρισμός» που διοργάνωσε το Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο ΕΟΤ και ο δήμος Αιγιάλειας.

Ο Κώστας Κοτσανάς μετέφερε και εξέθεσε στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού όπου πραγματοποιείτο η ημερίδα μέρος των ομοιωμάτων των αρχαίων ελλήνων εφευρετών, εκθέματα τηε κινητής έκθεσης που μεταφέρεται πολλές φορές σε σχολεία, και που ο ίδιος έχει κατασκευάσει.

Στην παρουσίαση των δυο Μουσείων που έχει δημιουργήσει ο κ. Κοτσανάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων &Παιχνιδιών στεγάζει 42 μουσικά όργανα και πλήθος αρχαιοελληνικών παιχνιδιών. Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ξαναζωντανεύει περίπου 350 εξαιρετικές εφευρέσεις του Αρχαίου Ελληνικού θαύματος. Στόχος του μουσείου είναι να αποδείξει, ότι η τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων, λίγο πριν το τέλος του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου, ήταν όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Αν κοιτάξουμε την μηχανή αυτοκινήτου θα δούμε κοχλίες και περικόχλια( βίδες και παξιμάδια). Θα δούμε οδοντωτούς τροχούς και κανόνες, αλυσοτροχούς και αλυσίδες, τροχαλίες και ιμάντες, υδραυλικές βαλβίδες και υδραυλικούς ελεγκτές, έμβολα και κυλίνδρους. Όλα αυτά είναι εφευρήματα των αρχαίων ελλήνων με τα οποία οι αρχαίοι έλληνες είχαν φτιάξει αρκετά πολύπλοκους μηχανισμούς, όπως το θέατρο του Ήρωνος που είναι ο κινηματογράφος των Αρχαίων Ελλήνων, το ρομπότ υπηρέτρια του Φίλωνος του Βυζάντιου, το υδραυλικό ρολόϊ του Αρχιμήδη κ. ά. Που μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο στο Κατάκολο.

Όλα αυτά τα εφευρήματα υπήρξαν κληροδοτήματα για τον Δυτικό πολιτισμό, ο οποίος μπόρεσε να επανακτήσει ανεμπόδιστα και ανέξοδα μετά από χίλια χρόνια ωρίμανσης αυτή την αξιοθαύμαστη τεχνολογία.

Όλα αυτά αποδεικνύουν το πόσα περισσότερα απ΄ όσα νομίζουμε, χρωστά ο δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός στους αρχαίους έλληνες.

Το μουσείο στο Κατάκολο λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξενάγηση. Και όμως είναι βιώσιμο, γιατί το έχουν ερωτευτεί κυρίως οι ξένοι. Οι ξενόγλωσοι τουριστικοί οδηγοί ( μεταξύ των οποίων, Peloponnese, Dumont κ.ά.)κατατάσσουν το μουσείο μέσα στους 10 προορισμούς που πρέπει να δει κάποιος που επισκέπτεται την Πελοπόννησο, ενώ για το νομό Ηλείας αναφέρει μόνο δυο την Ολυμπία και το Μουσείο στο Κατάκολο.

Ολόκληρο το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων &Παιχνιδιών ταξίδεψε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και έμεινε τρεις μήνες με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Αυστραλίας. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που ζήτησαν τώρα, δυο χρόνια μετά, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που έχει και δυο εξαιρετικές κινητές εκθέσεις μεγάλου περιεχομένου. Η κινητή έκθεση του μουσείου χρειάζεται για την κάλυψη των εκθεμάτων χώρο εμβαδού 300τ.μ.

Στη Σελιάνα μεταφέρθηκαν τα εξής εκθέματα: Ο Τετράντας του Ιππάρχου που εχρησιμοποιείτο για την εύρεση του Γεωγραφικού πλάτους. Ο Υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικηθήρων δηλαδή κάτι σαν το σύγχρονο Λάπτοπ. Το οστομάχιον (μάχη των οστών) του Αρχιμήδη που είναι το πρώτο παζλ του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πρόγονος του Τάγκραμ που μαθαίνουν τα παιδιά στα βιβλία και θεωρούν ότι είναι κινέζικο. Η μηχανή κατασκευής περικοχλίων [θυληκά σπειρώματα(περικόχλια, παξιμάδια)]. Η Αιολόσφαιρα του Ήρωνος, ο πρόγονος της ατμομηχανής που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει την ατμομηχανιστική εποχή στη βιομηχανική επανάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Ο αυτόματος Κρατήρας του Φίλωνος, πρώτος αυτοριθμιζόμενος ελεγκτής στάθμης στην ιστορία. Η απύθμενη κούπα του Πυθαγόρα. Η μαγική κρήνη του Ήρωνος, όπου ανατρέπονται όλοι οι νόμοι της υδροστατικής και των συγκοινωνούντων δοχείων όπου δημιουργείται ένα συνεχές συντριβάνι, μόνο με την προσθήκη λίγου νερού που ανακυκλώνεται συνεχώς. Η ευφυής Οινοχόη του Φίλωνος του Βυζάντιου όπου ρέει ο οίνος, το νερό, ή ο νερωμένος οίνος ανάλογα με τη βούληση του οινοχόου. Αυτόματο Σπονδείο με κερματοδέκτη του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, ο πρώτος πωλητής της αρχαιότητας όπου ρίχνοντας ένα νόμισμα λαμβάνεις ανάλογο αγιασμό. Το ξυπνητήρι του Πλάτωνος.

Β.Α.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου