Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 13 Ιούλ 2012
Αναβιώνει η παράδοση της ετήσιας ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΤΩΝ στην  «Μεγάλη Ελλάδα»
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Στον κόλπο του Τάραντα τον 8ο π.χ. αιώνα στον πρώτο Ελληνικό αποικισμό των Ιώνων από κατοίκους των πόλεων της Ελίκής και των Αιγών, ιδρύθηκε η Σύβαρις , γνωστή για την τρυφηλότητα της ζωής και τις μεγάλες σπατάλες που έμειναν παροιμιώδεις στην ιστορία. Οι Συβαρίτες τον 7ο π.χ. αιώνα ίδρυσαν την Ποσειδωνία, σημερινό Paestum, που ανήκει στο Δήμο του Capaccio νότια της Νάπολης. Το Αίγιο είναι αδελφοποιημένο με το Capaccio.

Έτσι όταν συμφωνήθηκε η αναβίωση μετά από αιώνες της γιορτής των Ποσειδωνιατών, με πρωτοβουλία της Ελληνικής κοινότητος Νεάπολης και Καμπανίας και με συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου, ήταν φυσικό να προσκληθεί από τον Δήμο του Capaccio επισήμως και ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Capaccio το απόγευμα της Τετάρτης 4 Ιουλίου. Ακολούθησε υποδοχή και παρατέθηκε δείπνο της Αιγιάλειας αποστολής και των μελών του Χορευτικού Αιγίου.

Η Ελληνική Κοινότητα Νάπολης και Καμπανίας αποφάσισε να αναβιώσει την παράδοση της ετήσιας ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΤΩΝ, σε συνεργασία με τους αδελφοποιημένους δήμους CAPACCIO και ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, το Δίκτυο Νεολαίας Ιταλίας και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας

Τα παλιά χρόνια, όπως μαρτυρεί ο Αθήναιος, οι Ποσειδωνιάτες έκαναν κάθε χρόνο μια παραδοσιακή ελληνική γιορτή. Σήμερα, στα 2012, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΤΩΝ είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο της Ομογένειας Καμπανίας με σκοπό την αναβίωση αυτού του θεσμού στο σημερινό πιά Paestum.

«Ποσειδωνιάταις τοις εν τω Τυρρηνικώ κόλπω το μεν εξ αρχής Έλλησιν ούσιν εκβαρβαρώσθαι Τυρρηνοίς ή Pωμαίοις γεγονόσι και τήν τε φωνήν μεταβεβληκέναι, τά τε πολλά των επιτηδευμάτων, άγειν δε μιάν τινα αυτούς των εορτών των Ελλήνων έτι και νυν, εν η συνιόντες αναμιμνήσκονται των αρχαίων ονομάτων τε και νομίμων, απολοφυράμενοι προς αλλήλους και δακρύσαντες απέρχονται.» AΘΗΝAΙΟΣ

Φέτος η γιορτή τελείται στα πλαίσια της κίνησης αλληλεγγύης που προωθεί ο δήμαρχος της Cava de’Tirreni Μάρκος Γκάλντι.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι μια δυναμική αναγνωσιμότητα των ιστορικών ομογενειακών θυλάκων για την αναβίωση των ξεχασμένων παραδόσεων των απανταχού Ελλήνων. Χωρίς καμμιά μελαγχολία, χωρίς δάκρυα και ολοφυρμούς.

Ξαναδιαβάζουμε νηφάλια την ιστορία μας, ανοίγουμε πάλι τα βιβλία της εποποιΐας της διασποράς, επιδιώκοντας την αυτογνωσία. Με το βλέμμα πάντα μπροστά.

Την ιδέα της αναβίωσης την είχε η ΕΚΝΚ που συντονίζει την εκδήλωση σε συνεργασία με τους δήμους Αιγιαλείας Ελλάδος και Ποσειδωνίας Ιταλίας, με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, της ΓΓΑΕ του ΥΠΕΞ και της Ελληνικής Πρσβείας στη Ρώμη.

Ο θεσμός αυτός, που υλοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά με μετά από πολλούς αιώνες, φιλοδοξεί να αναβιώνει κάθε χρόνο στον αρχαιολογικό χώρο της Ποσειδωνίας τον πολιτισμό του χτες με την καλλιτεχνική και πολιτιστική ματιά του σήμερα. Θα συνδυάζει τη γιορτή με την ιστορία και τον διαχρονικό πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες σε τούτη τη Μεγάλη Ελλάδα.

Η φετινή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012, 8.30 μ.μ, με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ποσειδωνίας όπου διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τρεις ναοί της Ήρας, του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Κ. Καβάφη ( Ποσειδωνιάται, εις Ιταλικήν παραλίαν, Περιμένοντας του βαρβάρους κ.ά.). Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΙΓΙΟΥ. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν μια δυναμική αναγνωσιμότητα των ιστορικών εστιών για την αναβίωση των ξεχασμένων παραδόσεων των απανταχού Ελλήνων.

Την γλώσσα την ελληνική οι Ποσειδωνιάται

εξέχασαν τόσους αιώνας ανακατευμένοι

με Τυρρηνούς, και με Λατίνους, κι άλλους ξένους.

Το μόνο που τους έμενε προγονικό

ήταν μια ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες,

με λύρες και με αυλούς, με αγώνας και στεφάνους.

Κ’ είχαν συνήθειο προς το τέλος της γιορτής

τα παλαιά τους έθιμα να διηγούνται,

και τα ελληνικά ονόματα να ξαναλένε,

που μόλις πια τα καταλάμβαναν ολίγοι.

Και πάντα μελαγχολικά τελείων’ η γιορτή τους.

Γιατί θυμούνταν που κι αυτοί ήσαν Έλληνες —

Ιταλιώται έναν καιρό κι αυτοί•

και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν,

να ζουν και να ομιλούν βαρβαρικά

βγαλμένοι — ω συμφορά! — απ’ τον Ελληνισμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993

 

Εδώ η καρδιά σωπαίνει, είπε ο Albert Camus όταν επισκέφτηκε αυτή την αποικία των Συβαριτών του 7ου αιώνα, με τους τρεις επιβλητικούς δωρικούς ναούς, της Ήρας, του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Και ο Jean Paul Sartre, μόλις έφτασε στο Paestum με τη Simone De Beauvoir, έμεινε τόσο κατάπληκτος που δε δίστασε να ομολογήσει “il n’y a rien à penser”.

 

Χωρίς καμιά μελαγχολία, χωρίς δάκρυα και ολοφυρμούς. Ξαναδιαβάζουμε νηφάλια την ιστορία μας, ανοίγουμε πάλι τα βιβλία της εποποιίας της διασποράς, επιδιώκοντας την αυτογνωσία. Με το βλέμμα πάντα μπροστά!

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η αντιπροσωπία του Δήμου συνοδευόμενη από το δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλο στις 6-7-8 Ιουλίου μετέβησαν στη πόλη της Νάπολη η οποία επίσης έχει ιδρυθεί από Έλληνες. Επισκέφθηκαν την Πομπηία που χτίσθηκε τον 5ο αιώνα π.χ. από Έλληνες, την Ρώμη και παρουσίασαν πρόγραμμα στην πόλη Cava di Tirren, της οποίας ο Δήμαρχος Μάρκος Γκάλντι είχε καλέσει τον Δήμαρχο Αιγίου.

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου