Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 03 Οκτ 2012
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Πάτρα 29/9/2012

 

30/9 έως 6/10/2012

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας συνεχίζει φέτος την επί 14 χρόνια πορεία του, σταθερό στην φιλοσοφία να αποτελεί ένα φορέας τέχνης και πολιτισμού που επιβραβεύει την κινητοποίηση της ελεύθερης έκφρασης και του πολυπολιτισμικού διαλόγου παράλληλα με την έξοδο από την πνευματική αδράνεια και την εξατομίκευση.

Σε μια εποχή κρίσης το Φεστιβάλ αποδεικνύει ότι η τέχνη, άρρηκτα με την ανθρώπινη έκφραση επηρεάζονται και περνούν τους δικούς τους δύσκολους καιρούς, με την βεβαιότητα της γέννησης του νέου. Η αναζήτηση του καινούριου, του δημιουργικού θα στηρίξει την βεβαιότητα αυτή και θα γεννήσει λύσεις και διεξόδους.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ καλεί όλους να παρακολουθήσουν από κοντά την 14η διοργάνωση από τις 30/9 έως τις 6/10/2010 στον πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ (Αγ. Νικολάου 4, Πάτρα, www.inteal.gr). Η πρεμιέρα του φεστιβάλ είναι την Κυριακή 30/9. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 16 μ.μ. και η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (όπως όλα τα χρόνια), κάνοντας πράξη το αυτονόητο, δηλ. την απρόσκοπτη πρόσβαση στον πολιτισμό. Μια διοργάνωση πέρα και έξω από κοσμικές στήλες αλλά στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής αντίστασης. Κόντρα πάντα στη φθηνή μαζική υποκουλτούρα από τη μια αλλά και στην ελίτ τέχνη από την άλλη.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του φεστιβάλ συνεχίζει και διευρύνει τις συνεργασίες με βιβλιοπωλεία της Πάτρας και έτσι θα προσφέρει σε όλους τους θεατές που θα παρακολουθήσουν τις προβολές εκπτωτικά κουπόνια:

1) από τις Εκδόσεις- Κέντρο Πολιτισμού «Περί Τεχνών» (Κανακάρη 65) θα ισχύει έκπτωση 20% για την αγορά βιβλίου των εκδόσεων τους.

2) από το βιβλιοπωλείο «Πρωτοπορία» (Γεροκωστοπούλου 31-33) επιπλέον έκπτωση 10% (δεν αφορά τα βιβλία της ενιαίας τιμής καθώς και τα βιβλία των προσφορών). Η προσφορά ισχύει μέχρι τέλος Οκτώβριου.

3) από την Animatic vision comics shop (το πρώτο comics shop στην Πάτρα) η έκπτωση θα είναι 20% για αγορές σε κόμιξ, φιγούρες, μπλουζάκια και άλλα collectibles, από το κατάστημά της στην Ηφαίστου 14 (μεταξύ Ερμού και Αγ. Νικολάου) και θα ισχύει για δύο μήνες. Οκτώβρη & Νοέμβρη!

 

 

Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ την Κυριακή 30/9 θα προσφέρεται στους θεατές δωρεάν η πρώτη ανθολογία ελλήνων σχεδιαστών χιουμοριστικών κόμιξ «Happy Revolver» από την Animatic vision comics shop.

Επίσης κατά την διάρκεια των προβολών θα μοιράζονται στους θεατές έντυπα υλικά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών για να ενημερώνονται για την προσφορά αιμοπεταλίων και για την Μεσογειακή Αναιμία.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 

45 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΧΩΡΕΣ: Παλαιστίνη, Ιράν, Ισραήλ, Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές, Ινδία, Ιαπωνία, Ν.Κορέα, Κίνα, Ταιβάν, Αυστραλία, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κένυα/Η.Β., Ζιμπάμπουε/Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Η.Π.Α. Ρωσία, Λευκορωσία, Γεωργία, Τσεχία, Πολωνία, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρος, Ολλανδία, Εσθονία, Νορβηγία/Ελλάδα, Σλοβενία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Μεξικό/Ισπανία, Κροατία/Η.Π.Α., Κίνα/Καναδάς.

Διεθνές διαγωνιστικό 74 ταινίες από 45 Χώρες: 31 μικρού μήκους ταινίες, 23 ντοκιμαντέρ, 13 animations, 6 ταινίες video art, 1 ταινία video dance.

Ελληνικό διαγωνιστικό 83 ταινίες: 2 Μεγάλου μήκους ταινίες, 48 μικρού μήκους, 18 ντοκιμαντέρ, 8 animations, 2 video dance, 5 video art.

ΣΥΝΟΛΟ 157 ταινίες

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Η Ευρώπη που ματώνει, οι Ευρωπαίοι που αγωνίζονται», «Ο Έρως σκέπει την πόλη», «Homo Politicus», «Εγώ και ο γείτονας μου», «Της μετανάστευσης πικρό τραγούδι», «Η ελπίδα είναι γένους θηλυκού», «Στα πέρατα της γης», «Εικόνες που αγαπάμε, εικόνες που ονειρευόμαστε, Ελληνικό σινεμά», «Κινηματογράφος και Λαϊκή Παράδοση», «Πράσινο σε μαύρο φόντο».

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με βασικό άξονα το κινηματογραφικό έργο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας ήδη από πέρυσι επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε ποικίλα πεδία των τεχνών, μέσω της συμμετοχής όλο και περισσότερων προσώπων της πόλης που δραστηριοποιούνται σε θέματα τέχνης.

 

· ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΙΚΣ: Από την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο φουαγιέ του IDEAL σε συνεργασία με την Πατρινή εταιρεία Animatic-vision, έκθεση σχεδίων και κόμικς του Meliss (http://meliss.gr) έως τις 6/10.

· ΤΑΙΝΙA ΕΝΑΡΞΗΣ: Την Κυριακή 30/9 ως ταινία έναρξης στις 20.30, το ντοκιμαντέρ της Αλίντα Δημητρίου «Τα κορίτσια της βροχής» διάρκεια 120’, έτος παραγωγής 2011. Προλογίζει η Έλενα Καλημέρη

· ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΚΠΛΗΞΗ: την Παρασκευή 5/10 στις 23.00

· ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έκθεση φωτογραφίας από την Τετάρτη 26/9 στον χώρο της gallery του ΙΝΤΕΑΛ (Αγ. Νικολάου 4) με θέμα «Η δική μου Πάτρα». Στην έκθεση φωτογραφίας συμμετέχουν οι Πατρινοί καλλιτέχνες: Καλατζόπουλος Ιωάννης, Κουκουβέλου Αντωνία, Νέλλη Ρόδη, Σοφία Δρακοπούλου, Παναγιώτης Ρήγας, Γεράσιμος Ματαράγκας, Μαρία Δημοπούλου, Κυριάκος Πολυζωγόπουλος, Δωροθέα Κανελόγλου, Βασίλης Ζαβέρδας, Αλεξάνδρα Τούλιου, Μαρία Καντάνη, Κτενόπουλος Νίκος, Κτενοπούλου Μάγδα, Γεωργία Ζαχαροπούλου, Χριστίνα Καραντώνη, Κατερίνα Γκάτση, Παναγόπουλος Γιώργος, Μαρία Κούρτη, Αλέξης Γκλαβάς, Βασιλική Ράικου, Νίκος Χριστοδουλόπουλος, Μαρία-Ευαγγελία Γιακουμάτου, Στεργιόπουλος Νικόλαος, Ελένη Αργύρη.

· ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ: Έκθεση αφίσας των συμμετεχόντων ταινιών στο φουαγιέ του ΙΝΤΕΑΛ από την Κυριακή 30/9 έως 6/10

· ΟΤΑΝ Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ προλογίζοντας τη θεματική ενότητα "Της μετανάστευσης πικρό τραγούδι" με διαβάζοντας αποσπάσματα από το διήγημα του πατρινού λογοτέχνη Χρήστου Τσαντή, με τίτλο: "Γράμμα σ' ένα φίλο που έφυγε πρώτος"

· ΘΕΑΤΡΟ: Το Σάββατο 6/10 θεατρικά δρώμενα από την ομάδα Equus στις 20.30 στην αίθουσα προβολών του πολυχώρου ΙΝΤΕΑΛ.

· ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Προβολή 4 επιλεγμένων εκπομπών της σειράς «Πρωταγωνιστές» του Mega channel

 

Η ανταπόκριση εκτός των ορίων της Πάτρας τόσο σε συμμετοχές όσο και σε υποδοχή του ίδιου του Φεστιβάλ, καθώς αυτό ταξιδεύει όλο το χρόνο σε όλη την Ελλάδα, ενίσχυσαν τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ αλλά και επετεύχθη κάτι πολύ σημαντικότερο. Απέδειξε την ανάγκη για συνύπαρξη των ανθρώπων και των τεχνών, για συνδιαλλαγή των ιδεών και της κουλτούρας και έγινε ένας ακόμη τόπος όπου άνθρωποι διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα εκφράζονται και παράλληλα επικοινωνούν, με αλληλοσεβασμό και κριτική σκέψη, το ατομικό και το συλλογικό μέσω της εγγενούς γλώσσας της ανθρώπινης φύσης, της τέχνης.

Το φεστιβάλ της Πάτρας γεννήθηκε από το όραμα για τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης και ελεύθερης πλατφόρμας κινηματογραφικής έκφρασης, με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και ότι τον περιβάλλει. Στοχεύοντας στον κριτικό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των νέων, κυρίως, δημιουργών από όλο τον κόσμο, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό του κοινού για τα μεγάλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας προβάλλει την κινηματογραφική τέχνη που υπηρετεί τις αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και συμβάλλει, μέσα από διαφορετικές θεματικές αφετηρίες και αισθητικές προσεγγίσεις, στην προσπάθεια για μια σχέση ισορροπίας, σεβασμού και ευθύνης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και τη φύση

 

Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όλους να παρακολουθήσουν από κοντά το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας, που ξεκινά το Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ώρα έναρξης προβολών 16.00 μ.μ. Οι προβολές γίνονται στο πολυχώρο πολιτισμού ΙΝΤΕΑΛ, Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ κόντρα στην εποχή της απαξίωσης του πολιτισμού.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις

στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.independent.gr

Αγαπητοί φίλοι,

το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας ξεκινάει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

και σας προσκαλούμε να μας έρθετε. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι προβολές ξεκινούν στις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ

 

Σας αποστέλλομε κάποιες πληροφορίες για την φετεινή 14η διοργάνωση που θα γίνει και φέτος στο ΙΝΤΕΑΛ. (Αγ.Νικολάου 4).

 

Θα βρείτε όλο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ http://www.independent.gr

με περιγραφές για τις ταινίες, φωτογραφίες και τρέιλερς.

Επίσης για τις παράλληλες εκδηλώσεις (έκθεση κόμικς, έκθεση φωτογραφίας κ.λ.π), ενώ θα

βάζουμε στην ιστοσελίδα στο τμήμα ΓΕΓΟΝΟΤΑ, φωτό και βίντεο απο την καθημερονότητα του φεστιβάλ.

 

Σε όλους τους θεατές θα δίνουμε εκπτωτικές κάρτες με 20% έκπτωση για: βιβλιοπωλείο ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ, βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ,

και για κόμικς (και όχι μόνο) Animatic shop.

φιλικά

Παναγιώτης Χιονίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής

 

30/9 έως 6- 10/2012 Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας - "14o Διεθνές Πανόραμα"

 

Θεματικές Ενότητες:

«Ο Έρως σκέπει την πόλη», «Homo Politicus», «Εγώ και ο γείτονας μου», «Της μετανάστευσης πικρό τραγούδι»,

«Η ελπίδα είναι γένους θηλυκού», «Στα πέρατα της γης», «Κινηματογράφος και Λαϊκή Παράδοση», «Πράσινο σε μαύρο φόντο»,

«Εικόνες που αγαπάμε, εικόνες που ονειρευόμαστε, Ελληνικό σινεμά», Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη»,

«Η Ευρώπη που ματώνει, οι Ευρωπαίοι που αγωνίζονται», «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»

Διεθνές Διαγωνιστικό: 74 ταινίες - 31 μικρού μήκους ταινίες, 23 ντοκιμαντέρ, 13 animations, 6 ταινίες video art,

1 ταινία video dance.

45 Συμμετέχουσες χώρες: Παλαιστίνη, Ιράν, Ισραήλ, Φιλιππίνες, Μπαγκλαντές, Ινδία, Ιαπωνία, Ν.Κορέα, Κίνα, Ταιβάν, Αυστραλία,

Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κένυα/Η.Β., Ζιμπάμπουε/Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Η.Π.Α. Ρωσία, Λευκορωσία, Γεωργία, Τσεχία,

Πολωνία, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Κύπρος,

Ολλανδία, Εσθονία, Νορβηγία/Ελλάδα, Σλοβενία, Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Μεξικό/Ισπανία, Κροατία/Η.Π.Α., Κίνα/Καναδάς.

 

Ελληνικό διαγωνιστικό: 83 ταινίες: 2 Μεγάλου μήκους ταινίες, 48 μικρού μήκους, 18 ντοκιμαντέρ, 8 animations, 2 video dance, 5 video art.

 

FACEBOOK Group "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου & Πολιτισμού Πάτρας"

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.independent.gr

 

Με την υποστήριξη:

-MP Productions

-STUDIO AMPERSAND Γραφιστική & Τυπογραφία www.studioampersand.net

-«ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ» Kέντρο Πολιτισμού - Εκδόσεις Κανακάρη 65, Πάτρα www.peritexnon.com.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας:

-Protagon / ιστορίες για να σκεφτόμαστε διαφορετικά www.protagon.gr

-Mojoradio107.7 fm www.mojoradio.gr

-Διαδικτυακό περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

-Υποστήριξη εκθέσεων κόμικς: Αnimatic Vision www.animatic-vision.gr

-Υποστήριξη Κινηματογραφικού Αφιερώματος: Εκπομπή του Mega channel «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου