Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Δεκ 2012
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για τις έρευνες ανεύρεσης της  Αρχαίας Ελίκης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παναγιωτάκης χαιρετίζοντας τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τις έρευνες ανεύρεσης της Αρχαίας Ελίκης επεσήμανε:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε στενή συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Ελίκης, έθεσε αποκλειστικά από το 2000 και εξής υπό την αιγίδα του τις έρευνες στην Αρχαία Ελίκη που ουσιαστικά αποτελούν το κατ’ εξοχήν διεπιστημονικό πρόγραμμα ερευνών του πανεπιστημίου μας στον τομέα της Γεωαρχαιολογίας. Ο εντοπισμός της Αρχαίας Ελίκης υπήρξε για πολλές δεκαετίες άλυτο αίνιγμα για τους επιστήμονες και πολλές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για τη λύση του, κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Τη λύση στο πρόβλημα κατόρθωσε όμως να δώσει η νέα πολυδιάστατη έρευνα που ξεκίνησε το 1988 από την Πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης Αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου και τον αμερικανό φυσικό Steven Soter, σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Συγκεκριμένα, η επανεξέταση των αρχαίων πηγών από την Ντόρα Κατσωνοπούλου σε συνδυασμό με την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας από τον Steven Soter, την έρευνα και μελέτη της γεωλογίας και τεκτονικής της περιοχής από τους καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννη Κουκουβέλα και Νίκο Κοντόπουλο, έφεραν τα επιτυχή αποτελέσματα με τον εντοπισμό της Αρχαίας Ελίκης στην ξηρά μεταξύ των ποταμών Σελινούντα και Κερυνίτη, περίπου 7 χλμ. ανατολικά του Αιγίου, όπου την τοποθετούσαν και οι αρχαίες πηγές. Οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται συστηματικά από το 2000 και εξής από την ομάδα των αρχαιολόγων υπό την διεύθυνση της Ντόρας Κατσωνοπούλου, έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως θα ακούσουμε απόψε και θα δούμε εν συνεχεία στη φωτογραφική έκθεση. Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν και συνεργάζονται ειδικοί επιστήμονες από ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού κατά πρότυπο τρόπο ώστε τα προκύπτοντα ωφελήματα υπηρετούν ένα δίκτυο επιστημών από την Αρχαιολογία και Γεωαρχαιολογία έως τη Γεωφυσική, τη Γεωλογία και την Τεκτονική σε διεθνές επίπεδο.

 

Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, η έρευνα στην Αρχαία Ελίκη προσφέρει πέραν της πρακτικής και διαρκούς εκπαίδευσης των φοιτητών μας σε έρευνα πεδίου, που διαθέτει τα σπάνια χαρακτηριστικά εφαρμογής της διεπιστημονικής μεθοδολογίας, και πλούσιο υλικό μελέτης για μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικές διατριβές. Η συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού προσδίδει τη διεθνή διάσταση και την «εξωστρέφεια» που πρέπει να υπηρετεί σήμερα η εκπαίδευση στον τομέα της επιστημονικής έρευνας. Ηδη έχουν εκπονηθεί υπό την επίβλεψη της Ντόρας Κατσωνοπούλου δύο διατριβές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και της Οξφόρδης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν ήδη ολοκληρωθεί μία διδακτορική διατριβή, 4 διπλώματα ειδίκευσης και πάνω από 10 διπλωματικές εργασίες.

 

Για το επίπονο και υψίστης σημασίας για τον τόπο και την επιστήμη έργο τους, θα ήθελα να συγχαρώ τους επιστήμονες του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης και την επικεφαλής Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου, και να τους ευχηθώ καλή συνέχεια και πάντα επιτυχή αποτελέσματα στους ερευνητικούς τους στόχους. Το Πανεπιστήμιο Πατρών αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του χώρου της Αρχαίας Ελίκης ξεκινώντας με την υλοποίηση της μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία για την προστασία και ανάδειξη του σπάνιου κτιριακού συγκροτήματος του 3ου αιώνα π.Χ. στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης.».-

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου