Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 05 Ιούν 2018
το Συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος»
Κλίκ για μεγέθυνση

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΟΤ. ΚΑΘΗΓ. Σ. Α. ΠΑΪΠΕΤΗ  για  το ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "Οι Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής " που ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 17-20 Ιουνίου ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ



Πριν από 2 περίπου χρόνια είχαμε συγκεντρωθεί στον ίδιο χώρο για μια συνέντευξη τύπου παρόμοια με τη σημερινή. Αφορούσε το Συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στις 28-31 Αυγούστου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κήρυξε την έναρξη και εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο, του αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Τίμμερμανς και πλήθους σημαντικών προσωπικοτήτων της κοινωνικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής.
Ως οργανωτής φέρονταν το Πανεπιστήμιο Πατρών, αν και στην ουσία ήταν συνδιοργάνωση με το επιτελείο εκείνο που εκπροσωπούσε το υπό εκκόλαψη «Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών», η ίδρυση του οποίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκείνου του συνεδρίου και ήδη αποτελεί συνδιοργανωτή του παρόντος συνεδρίου.
Το συνέδριο είχε βασιστεί σε επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Πατρών για πάνω από μια εικοσαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οργανώθηκαν τέσσερα διεθνή συνέδρια εξ ων τα δυο ομότιτλα προς εκείνο και δύο που αφορούσαν την αρχαία τεχνολογία με τίτλους «Εξαιρετικές μηχανές και κατασκευές στην αρχαιότητα» και «Επιστήμη και τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη». Όλα τους ήταν ισχυρά διεπιστημονικά, κάλυπταν μια ευρύτατη περιοχή (Φιλοσοφία-Επιστήμη-Τεχνολογία) και τα χαρακτήριζε η ουσιαστική συμμετοχή επιστημόνων υψηλοτάτου κύρους με εξαιρετικά πρωτότυπες παρουσιάσεις, που δημοσιεύθηκαν και διεθνώς σε τόμους πρακτικών, έντυπους και ψηφιακούς, για τους οποίους καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να διαδοθούν και να κυκλοφορήσουν κατά τρόπο όσο γίνεται ευρύτερο και οικονομικότερο για τους χρήστες.
Η παράδοση αυτή, που συνεχίστηκε στο συνέδριο του 2016 στην Ολυμπία, επεκτάθηκε και διευρύνθηκε από πολλές απόψεις:. Συγκεκριμένα, για το παρόν συνέδριο, ακολουθώντας πιστά τις ιδρυτικές αρχές του, δηλ. της μελέτης και παρουσίασης των επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της σύγχρονης, αποφασίστηκε αντικείμενό του να είναι, όπως περιγράφεται και από τον τίτλο του, «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».
Πρόκειται δηλ. για το κολοσσιαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζωής πάνω του. Ο άνθρωπος, το περιούσιον ον ή άλλως το τέλειο δημιούργημα ή η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ακόμη και ηγέτες ισχυρών κρατών να αρνούνται την ύπαρξή του και να εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Μιας ισορροπίας που τα μυρμήγκια και οι μέλισσες καθώς και ολόκληρος ο κόσμος των «άσοφων» ζώων γνωρίζει να διατηρεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όσο για τον άνθρωπο, μιλάμε για το κάθε άτομο πάνω στον πλανήτη και όχι για τον ιδεατό ή ανύπαρκτο «μέσο άνθρωπο», πρέπει να κατανοήσει πως ο τρομακτικός κίνδυνος που παραμονεύει δεν θα απειλήσει κάποτε στο μακρινό μέλλον τα δισέγγονα ή τα τρισέγγονά μας, αλλά ήδη απειλεί εμάς τους ίδιους εισβάλλοντας καταιγιστικά στην ίδια την καθημερινότητά μας, που ήδη στιγμές-στιγμές καταλήγει να γίνει αφόρητη. Και να σκεφθεί κανείς πως τα χειρότερα έρχονται ή απλά φθάνουν όπου να ’ναι.
Στην επερχόμενη καταστροφή, κάποιοι κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές του κακού, που μια-μια, αθόρυβα πολλές φορές, εγκαθίστανται πάνω στον πλανήτη και επιδίδονται με αμείωτο ζήλο στο καταστροφικό τους έργο, να τις αντιμετωπίσουν και να επανορθώσουν τις ζημιές τους, μα πάνω απ’ όλα να ξυπνήσουν τους συνανθρώπους μας – τον κάθε συνάνθρωπό μας – σε σχέση με την προσωπική τους ευθύνη για τις καταλυτικές συνέπειες.
Λοιπόν, οι κορυφαίοι αυτοί του κόσμου επιστήμονες έρχονται στην Ελλάδα με την ευκαιρία του συνεδρίου μας, όχι απλά σαν φορείς σπουδαίων επιστημονικών γνώσεων, αλλά για να σαλπίσουν μια καινούργια επανάσταση στην Ελλάδα, για χάρη όχι απλά του λαού και της χώρας μας αλλά για τη σωτηρία του κόσμου ολόκληρου. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια κολοσσιαία προσφορά του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και της Προέδρου του Κας Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία παρέχεται κυριολεκτικά δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο.
Όμως το πράγμα δεν τελειώνει εδώ. Το συνέδριο απασχολεί επίσης και το πανάρχαιο πρόβλημα της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, μια σχέση που φαίνεται να έχει διαταραχθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Και όπως είναι φυσικό, χωρίς να υποτιμούμε τη συμβολή και άλλων αρχαίων λαών, κύρια στην Ανατολή, για τη σύλληψη κοσμογονικών προβλημάτων προσφεύγουμε πάντα στην αρχαία Ελλάδα, που πάντα έχει να προσφέρει, ακόμη κι αν πρόκειται για προβλήματα που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στην ιστορία.
Στην προκειμένη περίπτωση, έχουν προσκληθεί εξίσου διαπρεπείς μελετητές της ελληνικής φιλοσοφίας, οι οποίοι όχι μόνο θα εξετάσουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης ως φιλοσοφικό πρόβλημα, αλλά και θα δείξουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συλλάβει πολλαπλά την ουσία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και έδωσαν παραδειγματικές λύσεις, όπως με την εκτέλεση σημαντικών έργων, με τη θεσμοθέτηση νόμων που προστάτευαν απόλυτα το περιβάλλον, ακόμη και με τη δημιουργία πόλεων που ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με ισχυρούς οικολογικούς κανόνες, παρόλο που τα τότε προβλήματα πολύ απείχαν από την οξύτητα με την οποία εμφανίστηκαν αιώνες αργότερα.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου