Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 18 Απρ 2013
Γέννηση και εξέλιξη της αρχαίας πόλης: Εγγύς Ανατολή και Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση
Γέννηση και εξέλιξη της αρχαίας πόλης: Εγγύς Ανατολή και Ελλάδα

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας η εκδήλωση με θέμα: Γέννηση και εξέλιξη της αρχαίας πόλης: Εγγύς Ανατολή και Ελλάδα από την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr και τους Πολίτες Εν Δράσει www.politesendrasei.gr Στη εκδήλωση μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Μάρτιν Κρέεμπ ο οποίος με πλούσιο εποπτικό υλικό και μια δομημένη παρουσίαση κράτησε αδιάλειπτο το ενδιαφέρον των πα ρευρισκομένων και έδωσε τα ερεθίσματα για την εποικοδομητική συζήτηση που επακολούθησε.

Ο ομιλητής Μάρτιν Κρέεμπ αναφέρθηκε στην πρώιμη ιστορία του ανθρώπου, ο οποίος από κυνηγός-τροφοσυλλέκτης εξελίχτηκε σε αγρότη με μόνιμη εγκατάσταση. Η πρώτη μεγάλη πόλη στην περιοχή της Μεσογείου, Çatalhöyük κοντά στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας, παρουσιάστηκε όπως επίσης ο σύγχρονος οικισμός του Σέσκλου και ο λίγο νεότερος του Διμηνίου στη Θεσσαλία (7η / 5η χιλιετία π.Χ.). Στη συνέχεια έγινε μνεία της εξέλιξης των πόλεων στη Μεσοποταμία (4η χιλιετία και μεταγενέστερα), με παράδειγμα την πόλη Ουρούκ στην όχθη του Ευφράτη.

Μετά από μια σύντομη ματιά στην αρχαία Αθήνα με την κακή ρυμοτομία παρουσιάστηκαν πόλεις που χτίστηκαν ως επί το πλείστον στο σύστημα το οποίο είναι γνωστό ως «ιπποδάμειο»: η Μίλητος, γενέτειρα του Ιππόδαμου (επανοικοδόμηση μετά το 494 π.Χ.), η Όλυνθος στη Χαλκιδική (432-348), η Πριήνη της Μικράς Ασίας και η Κασσώπη της Ηπείρου (δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ.) καθώς και δύο πόλεις της Σικελίας, τα Υβλαία Μέγαρα και ο Σελινούς (8ος και 7ος αι. αντίστοιχα) με πολύ πρώιμο, προ-«ιπποδάμειο» ορθογώνιο σύστημα πολεοδομίας. Αναλύθηκαν, πολύ σύντομα, κάποια από τα χωρία του Αριστοτέλη με αναφορές στον Ιππόδαμο, ενώ παρουσιάστηκαν, τέλος, παράπονα για τη ζωή στη μεγάλη πόλη, όπως τα εκφράζει ο λατίνος ποιητής Μαρτιάλης (1ος αι. μ.Χ.).

Δόθηκε βάρος, όσο επέτρεψε ο περιορισμένος χρόνος, και στην κοινωνική πλευρά της ανέγερσης πόλεων. Έγινε σύντομη ανάλυση χρήσεων οικιών (καταστήματα, εργαστήρια / βιοτεχνίες κ.α.) με παράδειγμα την πόλη Όλυνθο. Αναδείχθηκαν και κάποια τεχνικά επιτεύγματα της ελληνικής αρχαιότητας όπως αποχετευτικό σύστημα και ύδρευση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χώρου (Πριήνη).

Στη συζήτηση που ακολούθησε με συντονιστή το Φιλόλογο, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Γιώργο Σπηλιόπουλο, συμμετείχε και η Πολεοδόμος Χ. Γιαννοπούλου, ο Αρχαιολόγος Μ. Πετρόπουλος, ο γλύπτης Δ. Γερολυμάτος, η αρχιτεκτόνισσα Α. Κόκλα, ο καθηγητής Μαθηματικών του ΑΕΙ Πάτρας Ε. Παπαδοπετράκης και πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου