Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 14 Απρ 2013
«ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ της ΧΑΡΛΕΥ, Ή ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ…» από το Θεατρικό τμήμα της Αναγέννησης Ακράτας
Κλίκ για μεγέθυνση
«ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ της ΧΑΡΛΕΥ, Ή ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ…» από το Θεατρικό τμήμα της Αναγέννησης Ακράτας

 

 

 

Του Β. Αντωνίου

 

Ευχάριστη έκπληξη για το κοινό της Ανατολικής Αιγιάλειας, η θεατρική παράσταση από το θεατρικό τμήμα του πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» Ακράτας με του έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ της ΧΑΡΛΕΥ, Ή ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ…» από το σκηνοθέτη Π. Κουμπούρα και την ερασιτέχνη ηθοποιό Μαρία Οικονομοπούλου.

Παρακολουθώντας την πρεμιέρα του έργου το βράδυ της 13ης Απριλίου ( η παράσταση συνεχίζεται και την Κυριακή 14 Απριλίου στις 9:30μμ) στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου «Αναγέννησις» ο θεατής απόλαυσε και την τελευταία λεπτομέρεια της ερμηνείας της Μαρίας Οικονομοπούλου που έκανε την πρώτη ερασιτεχνική της ερμηνεία, σε ένα ρόλο με πάθος μέσα από εντυπωσιακές αλλά αβίαστες εκρήξεις της πλούσιας φωνής της. Ήταν μια ερμηνεία που θα μείνει αξέχαστη στο θεατρόφιλο κοινό της περιοχής. Η διανομή των ρόλων, μέσα στη λιτή αλλά επιβλητική παρουσία των σκηνικών που προσομοίωσαν το τοπίο του άγνωστου στρατιώτη, από τη εκπληκτική σκηνοθετική καθοδήγηση του Παναγιώτη Κουμπούρα συμπληρώθηκε με τον Νίκο Αναστασόπουλο στο ρόλο του τσολιά και το Λούκα Μελή που συμπλήρωσε μουσικά (σαξόφωνό), τμήματα του μονολόγου.

Η διάκριση και η σύνδεση ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και αυτόν του «κάτω κόσμου», αλλά και κυρίως το αρχετυπικό τότε Μπουφάν της Χάρλευ… και το σήμερα στο «Πάλι καλά», φαίνεται καθαρά, έτσι όπως το συνέλαβε ο Κατσικονούρης.

Από τη μια μεριά το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη με τον κατά το θεσμό αμίλητο και ασυγκίνητο… τσολιά που εκτελεί με ευσυνειδησία το καθήκον του. Μια κωμική διάσταση δεν απουσιάζει εδώ, αλλά και δεν αναιρεί το δράμα. Από την άλλη, στα μάτια του θεατή, η μάννα μέσα από την απελπισία της και τη μοναξιά της, από το ξαφνικό θάνατο του μονάκριβου γιου της, που τον ξαναφέρνει… δραματικά στον πάνω κόσμο με την νυκτερινή της παρουσία και τον διάλογο – μονόλογο με το φρουρό τσολιά του μνημείου του άγνωστου στρατιώτη.

Αλήθεια, πως μπορούμε να δούμε αυτόν το μονόπρακτο -μονόλογο; Σαν ένα πολιτικό συμπλήρωμα ενός οικογενειακού δράματος; Σαν έναν κατάλογο από ιδεολογήματα –που κάποτε νοιώθουμε την ανάγκη να τα συντομέψουμε; Ή σαν επάξιο επιστέγασμα της πορείας που αρχίζοντας από τον πόνο της μάνας θα καταλήξει στη νομοτελειακή λύτρωση;

Ο κόσμος του πόνου θα γίνει λόγος μέσα από μια παράσταση που είναι μια δίκη, όπου θα κριθεί ο ρόλος του γονιού. Ο Κατσικονούρης προσέχει τη «διαδικασία» της δίκης, όχι για την εσωτερική της δραματικότητα αλλά γιατί μέσα από αυτήν θα κριθούν τα πάθη της οικογένειας , ώστε να γίνουν γνώση και αθώωση.

 

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Κατσικονούρης γεννήθηκε το 1960 στο Κιλκίς. Στην Αθήνα ζει από δώδεκα ετών. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1990 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο, το "Εντελώς Αναξιοπρεπές", το οποίο δέκα περίπου χρόνια αργότερα, το 2001, βραβεύτηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό του ιδρύματος Ωνάση και το 2004 παρουσιάστηκε στο θέατρο Στοά σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη (Π. Ορκόπουλος, Εύα Καμινάρη, Θ. Παπαγεωργίου, Ευδ. Σουβατζή, Π. Πολυκάρπου, Ηλ. Κατέβας, Ειρ. Χέλιου, Δ. Θεοδώρου, Αλ. Κούρος). Την ίδια χρονιά παρουσιάζεται και στο Εθνικό θέατρο στην Πειραματική Σκηνή το έργο "Καλιφόρνια νρίμιν" (Α΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου 2002) σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, με τους Δημοσθένη Ελευθεριάδη, Στάθη Μαντζώρο, Εύη Σαουλίδου, Κατερίνα Φωτιάδη. Πιο πριν, το 1999 και το 2002, είχαν παρουσιαστεί, αντίστοιχα, τα έργα "Λεπτή γραμμή" και "Μπάμπουσκα" από την Ομάδα Κουάντα. Το 2006 λαμβάνει το Γ΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για τη "Φανέλα" και το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ξεκινάει, σε σκηνοθεσία Ν. Μαστοράκη, τις παραστάσεις του "Το γάλα" στο Εθνικό θέατρο (Νέα Σκηνή - Θέατρο Χώρα), όπου και συνεχίζεται για την επόμενη περίοδο. Έργα του παρουσιάστηκαν στη Γερμανία (2006, Φεστιβάλ Ευρωπαίων Δραματουργών, Βισμπάντεν, Φρανκφούρτη), στο Βελιγράδι (2008-09-10, Belgrade Drama Theatre), στη Βαρσοβία (2009-10, Θέατρο Kamienica) και στην Κύπρο (2007-2009 Ανοιχτό Θέατρο, Θέατρο Διόνυσος και 2009-10 Θέατρο Επίγονοι). Το 2011 προβλήθηκε η ταινία "Το Γάλα" βασισμένη στο ομώνυμο έργο (Κέδρος, 2006) και σε σενάριο του συγγραφέα (Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιούγας). Άλλες δραστηριότητες του είναι η μουσική σύνθεση και στιχουργία. Μεταξύ άλλων έγραψε τη μουσική για την παράσταση "Λεπτή γραμμή", ενώ συμμετείχε και στη μουσική της παράστασης "Μπάμπουσκα". Συνεργάζεται επίσης κατά καιρούς με το περιοδικό "Μανδραγόρας".

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου